Στην προσπάθεια της Ευρώπης να απαλλάξει τον τομέα των κτιρίων από τις εκπομπές άνθρακα, τα καινοτόμα δομικά υλικά και η κυκλικότητα των κατασκευών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι ειδικοί έχουν αντιληφθεί ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη κτιρίων ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.
Για να επιτύχει τον στόχο της να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα υποδεικνύουν το δρόμο προς την επίτευξη της ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2050, αλλά ποια είναι κατάσταση εν έτει 2023; Εμπειρογνώμονες, από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ΜΚΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησαν αυτό το θέμα στην εκδήλωση Circularity of buildings: how to reach EU’s targets?, την οποία διοργάνωσε το Politico.
Κάποιοι από τους ειδικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, μοιράζονται τις απόψεις τους στο video που ακολουθεί.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα των κατασκευών απαιτεί συντονισμό και συνεννόηση από τους εμπλεκόμενους φορείς -κατασκευαστές δομικών υλικών, πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες, γραφεία προμηθειών και διαχειριστές κτιρίων- σε κάθε στάδιο της διαδικασίας σχεδιασμού.
«Για την απαλλαγή των δομικών υλικών από τον άνθρακα, όλοι οι σχετικοί φορείς πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους», λέει ο Miljan Gutovic, Περιφερειάρχης Ευρώπης για τη Holcim. «Ξεκινάμε με την απαλλαγή από τον άνθρακα των δικών μας δραστηριοτήτων στη Holcim με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων αντί των παραδοσιακών καυσίμων, αλλάζοντας τις συνθέσεις των προϊόντων μας και καθιστώντας τα πιο κυκλικά και μειωμένης έντασης όσον αφορά στο αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα».
Πέρα από τη νομοθεσία, από την Πράσινη Συμφωνία έως το Fit for 55, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσφέρουν πρακτική υποστήριξη. «Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, πρέπει επίσης να παρέχουμε χρηματοδότηση μέσω χρηματοοικονομικών μέσων και τεχνικών συμβούλων και να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις απαιτούμενες δεξιότητες», λέει ο Stefan Moser, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αυτό απαιτεί μια οριζόντια, συστηματική προσέγγιση».
Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι να πείσουμε τον οικοδομικό τομέα να «τηρήσει την ιεραρχία των αποβλήτων, που σημαίνει επαναχρησιμοποίηση πριν από την ανακύκλωση», λέει η ευρωβουλευτής Malte Gallee του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας. «Και χρειαζόμαστε ευρωπαϊκά πρότυπα για να πιέσουμε για αυτό», λέει.
Η επαναχρησιμοποίηση δομικών υλικών είναι το κλειδί για την απαλλαγή των πόλεων από τις εκπομπές άνθρακα. Κυκλικές αγορές οικοδομικών υλικών είναι ολοένα και πιο διαθέσιμες σε όλη την Ευρώπη, αντανακλώντας την τοπική ζήτηση. «Οι δημόσιες συμβάσεις είναι ένας από τους κύριους μοχλούς για τις τοπικές αρχές για να επιδιώξουν την κυκλικότητα στον οικοδομικό τομέα, γιατί στην πραγματικότητα, εάν θέλουμε να ωθήσουμε τη ζήτηση για κυκλικότητα και επαναχρησιμοποίηση δομικών υλικών, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αυτήν την απαίτηση μέρος του εκάστοτε διαγωνισμού», λέει η Leslie Petitjean, ειδική σε θέματα κυκλικής οικονομίας στο International Council for Local Environmental Initiatives (ICLEI).
Η ώθηση για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα δε χρειάζεται να οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Ένωση. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ισχύς της Ευρώπης στην αγορά κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου που δίνουμε για να απαλλαγούμε από τις εκπομπές άνθρακα», λέει ο Jonas Helseth, Διευθυντής της Bellona Europa.
Η επιδίωξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα στο κτιριακές κατασκευές απαιτεί διατομεακή συνεργασία και μακροπρόθεσμο όραμα. Με νομοθετική και πρακτική υποστήριξη για κλιματικά ουδέτερες κατασκευές, η απαλλαγή των κτιρίων από τον άνθρακα μπορεί να εξασφαλίσει ένα πράσινο μέλλον στην Ευρώπη για τις επόμενες γενιές.
Με πληροφορίες από politico.eu