Οι λόγοι της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών

Οι λόγοι της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών

Το 2022, ήταν μια χρονιά σημαντικής ανόδου του κόστους των οικοδομικών υλικών σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση της τιμής του οπλισμού σκυροδέματος σχεδόν κατά 118% από το 2015. Την ίδια περίοδο, η τιμή του δομικού χάλυβα αυξήθηκε κατά 128,6%. Οι σημαντικότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η απότομη αύξηση περιγράφονται παρακάτω.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια άνοδο στις τιμές της ενέργειας. Εξαιτίας αυτού, το κόστος ενεργειακής τροφοδοσίας για εργοστάσια που ειδικεύονται στην παραγωγή οικοδομικών υλικών, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Επιπλέον, η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής χάλυβα, αλλά δεν έχει πλέον τα μέσα για την παραγωγή ή την εξαγωγή του. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, βασικός εξαγωγέας πρώτων υλών, αντιμετώπισε κυρώσεις που απαγορεύουν πολλές από τις εξαγωγές της, με συνέπεια τις ελλείψεις υλικών και τη συνεπακόλουθη άνοδο των τιμών τους.

Συνέπειες από την πανδημία

«Η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε σημαντική έλλειψη πρώτων υλών λόγω της παύσης λειτουργίας εργοστασίων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού», εξηγεί ο Malcolm Newman, ιδρυτής της Premier Lofts.

«Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα πολύ υψηλότερες τιμές για τα οικοδομικά υλικά. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη χαλάρωση των lockdowns, πολλοί κατασκευαστές δε μείωσαν τις τιμές τους λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία».

Η έλλειψη προσφοράς έχει επίσης έρθει αντιμέτωπη με μία αυξημένη ζήτηση για δύο λόγους, που συνδέονται και οι δύο με την πανδημία. Ο ένας είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε μεγαλύτερη ζήτηση για έργα ανακαίνισης κατοικιών, καθώς οι άνθρωποι που έμειναν στο σπίτι, είχαν το χρόνο να ασχοληθούν με σχετικές εργασίες.

Ο άλλος λόγος είναι ότι η πανδημία δημιούργησε την κουλτούρα της εργασίας από το σπίτι. Αυτό συνέβαλε περαιτέρω στην αυξημένη ζήτηση για ανακαίνισεις κατοικιών. Η αυξημένη ζήτηση και η μικρότερη προσφορά οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της τιμής των πρώτων υλών.

Brexit

Το Brexit έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις πτυχές του εμπορίου και ιδιαίτερα το κόστος των οικοδομικών υλικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος για αυτό είναι διπλός: από τη μια μεριά ο χρόνος που απαιτείται συνολικά για την αγορά υλικών έχει αυξηθεί, λόγω μεγαλύτερου χρόνου αναμονής, ελέγχων και καθυστερήσεων κατά τη διαδικασία των τελωνειακών ελέγχων. Επίσης το Brexit οδήγησε σε πανεθνική έλλειψη εργατικού δυναμικού επειδή πολλοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια παραγωγής οικοδομικών υλικών εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πληθωρισμός

Ο ρυθμός πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζει επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν εδώ και δεκαετίες. Έχει φτάσει ήδη το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών και αναμένεται να ανέλθει στο 18% εντός του 2023.

Καθώς οι πωλητές δομικών υλικών έρχονται αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ενσωματώνουν το αντίστοιχο κόστος στο κόστος των αγαθών τους προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους σε λειτουργία. Επίσης, η άνοδος των τιμών των καυσίμων έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος μεταφοράς των δομικών υλικών που είναι επίσης σημαντικό.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συνέβαλαν επίσης στην άνοδο του κόστους των οικοδομικών υλικών. Για παράδειγμα, μια σειρά από πρόσφατα, καταστροφικά, καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και ειδικά στην Βρετανική Κολομβία, επηρέασαν την αλυσίδα εφοδιασμού για υλικά όπως η ξυλεία. 

Επίσης, η υιοθέτηση κανονισμών για τη μείωση των επιπτώσεων του κατασκευαστικού κλάδου στο περιβάλλον, όπως οι κανονισμοί που αφορούν την υπεύθυνη προμήθεια ξύλου, οδήγησαν σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους συλλογής και επεξεργασίας ξυλείας.

Με πληροφορίες από onrec.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER