Πλήρως ανακυκλώσιμα κεραμικά πλακίδια από λέπια ψαριών

Πλήρως ανακυκλώσιμα κεραμικά πλακίδια από λέπια ψαριών

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ανανεώσιμο, βιοαποδομήσιμο υλικό που δε θα καταλήξει ποτέ σε χώρο υγειονομικής ταφής, Γάλλοι σχεδιαστές προτείνουν πλακίδια τοίχων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα λέπια ψαριών. Στην πραγματικότητα η ιδέα είναι η δημιουργία ενός όμορφου, κομψού, ανθεκτικού, φυσικά πυρίμαχου πλακιδίου που ονομάζεται Scalite και δομείται με πρώτη ύλη από λέπια ψαριών. 

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα λέπια ψαριών δεν θεωρούνται αξιόλογη πρώτη ύλη καθώς, συνήθως, απλώς απορρίπτονται με τα υπόλοιπα μέρη του ψαριού που δεν χρησιμοποιούνται όπως το κεφάλι και τα κόκκαλα ενώ ελάχιστες φορές μετατρέπονται σε λίπασμα και συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Όποιο και αν είναι το είδος ψαριού, τα λέπια αποτελούνται από μια ορυκτή φάση και μία οργανική φάση. Οι αναλογίες των δύο φάσεων διαφέρουν από είδος σε είδος. Κατά τη διαδικασία παραγωγής των πλακιδίων Scalite, το κολλαγόνο εξάγεται από την οργανική φάση και δρα ως βιοπολυμερικό συνδετικό όταν αναμιγνύεται ξανά με την ορυκτή φάση που λαμβάνεται από τα υπόλοιπα λέπια, δημιουργώντας μία σκόνη η οποία συμπιέζεται για να παραχθούν τα πλακίδια. Ο Erik de Laurens ήταν ο εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτής της εταιρείας σχεδιασμού Scale.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Παρόλο που είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς αξιόπιστες πηγές εφοδιασμού για λέπια ψαριών, ακόμη και στην Ευρώπη η οποία διαθέτει τα πιο εξελιγμένα συστήματα ανακύκλωσης, τα τετράγωνα ή ορθογώνια πλακάκια Scalite κοστολογούνται μεταξύ της κοινής φυσικής πέτρας, όπως το λευκό Corian, και του μαρμάρου, περίπου στα 300€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Αν σας ενδιαφέρουν πραγματικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων που αναπτύσσετε, τότε αυτή είναι μια πολύ καλή λύση γιατί τα πλακίδια Scalite είναι ένα φυσικό υλικό», τονίζει ο Laurens.

Η Scale έχει σχεδιάσει τα πλακίδια Scalite ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, από εσωτερική διακόσμηση σε ιδιωτικές κατοικίες και γραφεία, έως έπιπλα και προθήκες βιτρίνας καταστημάτων λιανικής. Μια ποικιλία από φυσικές βαφές μπορεί να δημιουργήσει μοτίβα που μοιάζουν με μάρμαρο σε αποχρώσεις τόσο διαφορετικές, όπως το πράσινο των βρύων και το κίτρινο της μουστάρδας.

Δυστυχώς, και ίσως ειρωνικά, τα πλακίδια δεν είναι αδιάβροχα. Δεν είναι κατάλληλα για χρήση στο μπάνιο ή στην κουζίνα, μιας και απορροφούν το νερό όταν έρθουν σε επαφή μαζί του. Η Scale έχει συνάψει σύμβαση με έναν βιοχημικό για να βρει μια λύση σε αυτό το μειονέκτημα με έναν φυσικό τρόπο για να διατηρήσει τα βιώσιμη αρχιτεκτονική του προϊόντος.

Με πληροφορίες από goodnewsnetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Podcast: Ηγεσία, οργανωσιακή συμπεριφορά και ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER