Ρουμανία: Αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας

Ρουμανία: Αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας

Η Κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο που διευκολύνει την αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας. Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο είναι κρίσιμο για την προγραμματισμένη απεξάρτηση του ενεργειακού της τομέα από τον άνθρακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το δυναμικό αιολικής ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσει η Ρουμανία στη Μαύρη Θάλασσας έχει εκτιμηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα σε 76 GW. «Έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, υπάρχουν προετοιμασμένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιμένουν αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δυναμικό για να παράγουμε πράσινη και φθηνή ενέργεια προς όφελος των Ρουμάνων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Marcel Ciolacu.

Για να γίνει ταχύτερη η εφαρμογή, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja ζήτησε διεξαγωγή επείγουσας κοινοβουλευτικής διαδικασίας έτσι ώστε να εξασφαλίσει άμεσα την έγκριση από το Κοινοβούλιο. Για να υλοποιήσει τα σχέδια αξιοποίησης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η Ρουμανία θα προσδιορίσει και θα εγκρίνει συγκεκριμένες υπεράκτιες περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα τις οποίες θα θέσει προς παραχώρηση έως τα τέλη Ιουνίου 2025. Κάθε σχετική απόφαση θα βασιστεί σε περιβαλλοντική μελέτη τη διαδικασία της οποία θα αναλάβει το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Ωστόσο και παρά την επείγουσα διαδικασία, η παραγωγή ενέργειας από την αιολική ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2032. Ο εθνικός στόχος της Ρουμανίας για παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους της ΕΕ, και ειδικότερα του στόχου για τουλάχιστον 60 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 και του φιλόδοξου μακροπρόθεσμου στόχου της για 300 GW έως το 2050.

Με πληροφορίες από euractiv.com

Planning and Management of Solar Power from Space
Συγγραφέας: Παναγιώτης Κοσμόπουλος
ISBN: 9780128233900

Μια ολιστική προσέγγιση απομακρυσμένης παρακολούθησης και πρόγνωσης της διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με τη χρήση μεθόδων γεωπαρατήρησης, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση για έξυπνη λήψη αποφάσεων ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας

Αποκτήστε το εδώ!
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER