Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ το 2023

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ το 2023

Το 2023 εγκαταστάθηκαν 50% περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο οποίος προβλέπει ένα πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης αυτών των ενεργειακών πηγών τα ερχόμενα χρόνια, αν και εκτιμά ότι θα είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με την έκθεση Renawables 2023 του IEA, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το 2023 παρήχθηκαν περίπου 507GW δηλαδή κατά 50% περισσότερα απ’ ό,τι το 2022. Το 75% αυτών των νέων εγκαταστάσεων του 2023 ήταν φωτοβολταϊκά. Η Κίνα ήταν και πάλι ο βασικός μοχλός αυτής της αύξησης (+66% στις ανεμογεννήτριες μέσα σε ένα χρόνο). Ωστόσο, τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία πέτυχαν επίσης πρωτοφανή επίπεδα.

Ο ΙΕΑ προβλέπει για τα πέντε επόμενα χρόνια την «πιο ισχυρή ανάπτυξη» που έχει υπάρξει ποτέ σε διάστημα τριακονταετίας. «Η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές δεν επεκτάθηκε ποτέ τόσο γρήγορα μέσα σε 30 χρόνια, πράγμα που προσφέρει μια αληθινή ευκαιρία να πετύχουμε το στόχο που όρισαν οι κυβερνήσεις κατά την COP28 να τριπλασιάσουν την παγκόσμια παραγωγική ικανότητα μέχρι το 2030», υπογραμμίζει ο ΙΕΑ. Ωστόσο αυτός ο ρυθμός δεν είναι ακόμα αρκετός, προσθέτει ο Οργανισμός, ο οποίος επισημαίνει κυρίως την ανάγκη χρηματοδοτήσεων προς τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και με τις σημερινές πολιτικές, η παγκόσμια ικανότητα (παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές) θα πολλαπλασιασθεί επί 2,5 μέχρι το 2030. Αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος της COP28 για τριπλασιασμό, όμως τον πλησιάζουμε, και οι κυβερνήσεις έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να καλύψουν τη διαφορά», συνοψίζει ο διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol. «Οι χερσαίες ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά είναι σήμερα σχεδόν παντού πιο φθηνά από τους νέους σταθμούς ορυκτών καυσίμων και λιγότερο ακριβά από τους σταθμούς που υπάρχουν ήδη στις περισσότερες χώρες», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

Οι τιμές των φωτοβολταϊκών μειώθηκαν to 2023 σχεδόν 50% σε διάστημα έτους και η μείωση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί με την παρατηρούμενη άνοδο των κατασκευαστικών δυνατοτήτων, αναφέρει ο Οργανισμός.

Με πληροφορίες από independent.co.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Planning and Management of Solar Power from Space
Συγγραφέας: Παναγιώτης Κοσμόπουλος
ISBN: 9780128233900

Μια ολιστική προσέγγιση απομακρυσμένης παρακολούθησης και πρόγνωσης της διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με τη χρήση μεθόδων γεωπαρατήρησης, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση για έξυπνη λήψη αποφάσεων ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας

Αποκτήστε το εδώ!
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER