Εγκρίθηκε η επίμαχη οδηγία της ΕΕ για τα πράσινα κτίρια

Εγκρίθηκε η επίμαχη οδηγία της ΕΕ για τα πράσινα κτίρια

Η νέα οδηγία της ΕΕ για τα κτίρια εγκρίθηκε από τα κράτη - μέλη την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, ανοίγοντας το δρόμο για εθνικά σχέδια κτιριακών ανακαινίσεων, εν μέσω ικανοποίησης από την ευρύτερη βιομηχανία ενεργειακής απόδοσης.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στα τέλη του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια γενική αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) για να αυξήσει τα ποσοστά ανακαινίσεων και να αντιμετωπίσει τις σχετιζόμενες εκπομπές CO2 της ΕΕ.

Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις - και αβεβαιότητα σχετικά με το εάν ο νόμος θα μπορούσε να επικυρωθεί - οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν το νόμο την Παρασκευή 12 Απριλίου με ισχνή πλειοψηφία. Η Ιταλία και η Ουγγαρία το καταψήφισαν, ενώ η Κροατία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Σλοβενία ​​και η Πολωνία απείχαν.

«Επιτέλους! Μερικές φορές αμφέβαλα αν θα φτάναμε ποτέ εδώ». είπε Adrian Hiel της ομάδας lobbying Energy Cities. Το κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ, στοχεύει να καταστήσει το απόθεμα κατοικιών της Ευρώπης έτοιμο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, απαιτώντας την ανακαίνιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων με κακή ενεργειακή απόδοση.

Οι χώρες της ΕΕ θα κληθούν να παρουσιάσουν τα σχέδια τους έως το 2026 για να επιτύχουν μείωση 20 έως 22% στη χρήση ενέργειας από οικιστικά κτίρια έως το 2035, με το 55% των μειώσεων αυτών να προέρχεται από το 43% των κτιρίων που παρουσιάζουν τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Οι κανόνες για τα δημόσια κτίρια και γραφεία είναι πιο αυστηροί. Μέχρι το 2030, το 16% των κτιρίων που αυτή τη στιγμή έχει τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση πρέπει να ανακαινιστεί και το αμέσως επόμενο 26%, έως το 2033. Από το 2030, τα νέα κτίρια θα πρέπει να υιοθετούν απαραίτητα κλιματικό σχεδιασμό, τόσο όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση όσο και να διαθέτουν σύνδεση με καθαρές πηγές θερμότητας.

Αυτά τα εθνικά σχέδια μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν ένα πλάνο για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση έως το 2040 και υποχρεωτικούς ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες, εάν είναι οικονομικά εφικτό, από το 2025.

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματικές ενώσεις των Βρυξελλών που συμμετείχαν στις διετείς διαπραγματεύσεις, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις 27 χώρες της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να συγκεκριμενοποιήοσυν αυτά τα σχέδια.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Μία Πύρρειος νίκη για τις ΜΚΟ

Υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες των κρατών - μελών να «αποδυναμώσουν» τη νέα οδηγία, η Eva Brardinelli, η οποία χειρίζεται τις πολιτικές για τα κτίρια για την κλιματική ΜΚΟ, CAN Europe, είπε: «Είναι πλέον στα χέρια των κυβερνήσεων και των εθνικών φορέων να υπερβούν το χαμηλό σημείο αναφοράς που ορίζεται στην οδηγία και να προωθήσουν την ανάπτυξη βιώσιμων κτιριακών εγκαταστάσεων».

«Παρά τις καθυστερήσεις και τους συμβιβασμούς, η συγκεκριμένη οδηγία υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ προς την ενεργειακή απόδοση», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Η βιομηχανία είναι έτοιμη

Για τον τομέα που θα πρέπει να προμηθεύσει τις λύσεις που ορίζει η οδηγία - από τους παραγωγούς μονωτικών έως τους προμηθευτές έξυπνων ρυθμιστών θερμοκρασίας – ο νόμος σημαίνει μια ευπρόσδεκτη ώθηση στις πωλήσεις.

«Η βιομηχανία ενεργειακής απόδοσης είναι έτοιμη να προσφέρει και να κάνει ενεργειακά αποδοτικά τα κτίρια, προσβλέποντας στην επόμενη ιστορία βιομηχανικής επιτυχίας της Ευρώπης», δήλωσε η Julie Kjestrup, πρόεδρος του βιομηχανικού συνδέσμου EuroACE.

Η ένωση της γερμανικής βιομηχανίας BDI, η οποία συμμετείχε εκτενώς στην κατάρτιση της οδηγίας, δήλωσε: «Η οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) οφείλει να δώσει σημαντική ώθηση για την προστασία του κλίματος στην Ευρώπη».

Ο Deneff, ένας άλλος σύνδεσμος ενεργειακής απόδοσης, χαρακτήρισε την υιοθέτηση της οδηγίας «ένα επειγόντως αναμενόμενο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο για την προστασία του κλίματος όσο και για τη βιομηχανία κτιριακών ανακαινίσεων, η οποία βρίσκεται υπό πίεση».

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER