Η Tesla υπογράφει συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια νικελίου

Η Tesla υπογράφει συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια νικελίου

Αν ο Elon Musk θέλει να πουλήσει 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα το χρόνο μέχρι το 2030, θα χρειαστεί πολύ νικέλιο, ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες που τροφοδοτούν τα οχήματα της Tesla. Και τώρα, μετά από χρόνια διστακτικότητας, η μεγαλύτερη πηγή του μετάλλου φαίνεται να έχει κερδίσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στις 9 Ιουλίου 2022, ένας υπουργός της Ινδονησίας δήλωσε στο CNBC Ινδονησίας ότι η Tesla συμφώνησε να αγοράσει προϊόντα νικελίου αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας εντός των επόμενων πέντε ετών. Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη πηγή νικελίου στον κόσμο, με περίπου 23,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. (Οι ΗΠΑ εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος του νικελίου της, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή κραμάτων όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, από τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Αυστραλία).

Ο Luhut Pandjaitan, συντονιστής υπουργός ναυτιλιακών υποθέσεων και επενδύσεων της Ινδονησίας, είπε στο CNBC Ινδονησίας ότι η Tesla θα μπορούσε να αγοράσει ακόμη περισσότερο νικέλιο από τη χώρα, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι «εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εταιρεία».

Η Tesla χρειάζεται μέταλλα όπως το νικέλιο, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Μερικές από τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά μοντέλα της Tesla, αποτελούνται από 80% νικέλιο. Ωστόσο, είναι ασαφές από τώρα εάν η συμφωνία με την Ινδονησία εκπληρώνει την υπόσχεση του Musk ότι έως το 2020 θα αναθέσει «μια τεράστια σύμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα» σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να «εξορύξει νικέλιο αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο».

Το νικέλιο της Ινδονησίας

Η συμφωνία με την Tesla είναι μια νίκη για τον Πρόεδρο της Ινδονησίας Joko Widodo, ο οποίος έχει ενθαρρύνει τον Musk να επενδύσει περισσότερο στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου το τομέα παραγωγής νικελίου. Ο Widodo έκανε μια παράκαμψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτό το έτος για να συναντηθεί με τον Musk στις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Boca Chica του Texas.

Η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές μεταλλεύματος νικελίου τον Ιανουάριο του 2020 για να ωθήσει τους ξένους επενδυτές να κατασκευάσουν τοπικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ώστε με αυτό τον τρόπο, η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας να επεκταθεί περισσότερο στην αλυσίδα αξίας του νικελίου. Αντί να δημιουργήσει μια τοπική εγκατάσταση, η Tesla συνεργάζεται με τοπικές επιχειρήσεις επεξεργασίας για την προμήθεια των προϊόντων νικελίου που χρειάζεται. Η Tesla μπορεί επίσης να κατασκευάσει σύντομα εργοστάσια μπαταριών και οχημάτων στη χώρα, όπως ισχυρίστηκαν αξιωματούχοι τον Μάιο.

Δεν είναι όλοι στην Ινδονησία ευχαριστημένοι με τις προσπάθειες επέκτασης της εξόρυξης και της επεξεργασίας νικελίου. Στα τέλη Ιουλίου, περιβαλλοντικές ομάδες από την Ινδονησία και τις ΗΠΑ, έστειλαν επιστολή στον Musk και στους μετόχους της Tesla, κατηγορώντας την βιομηχανία νικελίου στην Ινδονησία για αποψίλωση δασών, ρύπανση των υδάτινων πόρων και εκρίζωση των αυτόχθονων κοινοτήτων. Η επιστολή ζητούσε από την Tesla να τερματίσει τα σχέδια για επενδύσεις στην Ινδονησία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το νικέλιο της χώρας στα αυτοκίνητά της.

Η τιμή του νικελίου αυξήθηκε δυσθεώρητα νωρίτερα φέτος

Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία της Tesla στην Ινδονησία ικανοποιεί την έκκληση του Musk για «περιβαλλοντικά ευαίσθητη» εξόρυξη νικελίου. Η Tesla αγοράζει προϊόντα νικελίου, αντί για το ίδιο το μετάλλευμα νικελίου. Οι εταιρείες εξόρυξης που έχουν υπογράψει συμφωνίες νικελίου με την Tesla, όπως η Vale ή η Kabanga Nickel στην Τανζανία, έχουν προσπαθήσει να κοινοποιήσουν έντονα τις προσπάθειές τους να εξάγουν το μέταλλο με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Pandjaitan, η Tesla συμφώνησε να συνεργαστεί με εταιρείες επεξεργασίας νικελίου που εδρεύουν στο βιομηχανικό πάρκο Morowali της Ινδονησίας, στο νησί Sulawesi.

Το Βιομηχανικό Πάρκο Morowali, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Caixin, είναι μια κοινοπραξία της ινδονησιακής εταιρεία εξόρυξης Bintang Delapan Group και του κινεζικού κολοσσού μετάλλων Tsingshan Holding Group.

Ο ιδρυτής του Tsinghan, Xiang Guangda, ήταν αυτός που προκάλεσε την ταχεία άνοδο των τιμών του νικελίου φέτος το Μάρτιο. Ο Xiang είχε ποντάρει στην πτώση της τιμής του νικελίου μέσω ανοικτών πωλήσεων (shorting), αλλά οι αυξητικές τάσεις στην τιμή που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησαν ένα περιορισμό στην προσφορά, προκαλώντας άνοδο του νικελίου σε πάνω από 100.000 δολάρια ανά τόνο. Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ανέστειλε με αμφιλεγόμενο τρόπο τη διαπραγμάτευση των χρηματοοικονομικών παραγώγων του νικελίου και έφτασε ακόμη και να αντιστρέψει συναλλαγές για να μειώσει την τιμή του. Η αναστολή των συναλλαγών συνεχίστηκε έως ότου ο Xiang ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια λύση με τους πιστωτές του ώστε να καλύψει τις ανοικτές θέσεις του.

Η τιμή του νικελίου μειώθηκε σημαντικά από τον Μάρτιο και μετά, φθάνοντας τώρα στα 21.561 δολάρια ανά τόνο, λίγο πάνω από το σημείο που ήταν στην αρχή του έτους.

Πηγή: Fortune.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER