Μελέτη BRGM: Σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από στρατηγικά μέταλλα;

Μελέτη BRGM: Σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από στρατηγικά μέταλλα;

Η BRGM (Bureau de Recherches Géologiques et Minières) είναι η γεωλογική υπηρεσία της Γαλλίας επιφορτισμένη με δράσεις σχετικές με τις Γεωεπιστήμες και τη διαχείριση επιφανειακών και υπόγειων πόρων με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόσβαση σε πόρους και η βιωσιμότητά τους είναι βασικοί παράγοντες για την ανθεκτικότητα των βιομηχανικών αλυσίδων αξίας της Ε.Ε.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τη διαφοροποίηση της προμήθειάς τους από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, τη μείωση των εξαρτήσεων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της κυκλικότητας των πόρων.

Η βιώσιμη και ασφαλής πρόσβαση στις πρώτες ύλες είναι θεμελιώδης για όλες τις βιομηχανίες της Ε.Ε και αποτελεί αναγκαιότητα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η εξόρυξη πρώτων υλών έχει διπλασιαστεί από το 1990 και η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 40% έως το 2040 και κατά σχεδόν 90% έως το 2060 σε σύγκριση με το 2017. Οι παγκόσμιες αλυσίδες προμήθειας πρώτων υλών θα υποστούν σοβαρή πίεση, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητά τους και τα βιομηχανικά οικοσυστήματα της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό για πόρους.

Τα μέταλλα και τα ορυκτά είναι προϊόντα που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία κινείται προς την κλιματική ουδετερότητα, η εξάρτηση από τα διαθέσιμα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε σταδιακά να αντικατασταθεί από την εξάρτηση από μη ενεργειακές πρώτες ύλες. Γεωγραφικά μιλώντας, η παραγωγή αυτών των εμπορευμάτων είναι συχνά πιο συγκεντρωμένη από εκείνη του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου (τόσο για την εξόρυξη όσο και για την επεξεργασία).

Η Ε.Ε διαθέτει επαρκείς προμήθειες σε βιομηχανικά αδρανή και ορυκτά καθώς και ορισμένα βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Παράγει μόνο μικρές ποσότητες κρίσιμων πρώτων υλών, αν και οι δυνατότητες για επέκταση της παραγωγής σε ορισμένες από αυτές, υπάρχουν και είναι σημαντικές.

Ευπάθειες και εξαρτήσεις στον εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες

Οι πιο σημαντικές, από οικονομική άποψη, πρώτες ύλες με υψηλό κίνδυνο ελλείψεων εφοδιασμού ονομάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση «κρίσιμες πρώτες ύλες». Είναι απαραίτητες για τη λειτουργία και την ακεραιότητα ενός ευρέος φάσματος βιομηχανικών οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα:

  • Μόνιμοι μαγνήτες σπάνιων γαιών χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών.
  • Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται σε ελαφριά κράματα αλουμινίου για οχήματα και κατασκευές.
  • Το πυρίτιο στην καθαρή του μορφή (silicon metal) χρησιμοποιείται σε ημιαγωγούς.
  • Τα πλατινοειδή χρησιμοποιούνται σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και ηλεκτρολύτες.

Το 2020, η Ε.Ε εντόπισε 30 κρίσιμες πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 2012-2016, η Κίνα παρείχε το 98% των αναγκών της Ε.Ε σε σπάνιες γαίες και το 93% του μαγνησίου της, η Τουρκία το 98% της προμήθειας βορικών αλάτων της και η Νότια Αφρική το 71% της πλατίνας της και ακόμη περισσότερο για άλλα πλατινοειδή (ιρίδιο, ρόδιο και ρουθήνιο).

Η ανάλυση της Ε.Ε αποκάλυψε την υψηλή εξάρτησή της από τις εισαγωγές πρώτων υλών για βασικά προϊόντα και τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η Ε.Ε προμηθεύεται από εγχώριες πηγές μόνο το 1%, ή λιγότερο, συγκεκριμένων πρώτων υλών για μπαταρίες ιόντων λιθίου, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικούς κινητήρες.

Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης την μελλοντική ζήτηση για αρκετές πρώτες ύλες, η οποία αναμένεται να αυξηθεί έντονα σε διάφορους τομείς και τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιακής τεχνολογίας, της άμυνας και της αεροδιαστημικής.

Πηγή: brgm.fr

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER