Ιαπωνία: Σχέδιο επανεκκίνησης πυρηνικών σταθμών από το καλοκαίρι του 2023

Ιαπωνία: Σχέδιο επανεκκίνησης πυρηνικών σταθμών από το καλοκαίρι του 2023

Η Ιαπωνία αλλάζει στρατηγική για την πυρηνική ενέργεια με τον πρωθυπουργό Fumio Kishida να αποφασίζει την ανάπτυξη και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών επόμενης γενιάς. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση από την πολιτική της χώρας μετά τη Φουκουσίμα να υποχωρήσει από την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η κίνηση θα βοηθήσει την Ιαπωνία να μειώσει την εξάρτηση της από τις εισαγωγές ενέργειας εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και να αποφύγει τις πιέσεις σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που έφτασε στα όρια του φέτος. Η κυβέρνηση Kishida στοχεύει να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα με ένα σχέδιο επανεκκίνησης έως και 17 πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από το καλοκαίρι του 2023.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι το σχέδιο θα αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία, όπως οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και οι καθυστερήσεις στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, ειδικά καθώς στοχεύει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Λεπτομερή μέτρα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα περιγραφούν από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2022.

Ο κύριος στόχος για το μέλλον από το 2030 θα είναι να εξεταστεί η κατασκευή πυρηνικών σταθμών επόμενης γενιάς. Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει ήδη συντάξει ένα προσχέδιο για τέτοιες μονάδες (ασφαλέστερους αντιδραστήρες ελαφρού νερού) με σχέδια για την έναρξη της εμπορικής τους λειτουργίας τη δεκαετία του 2030.

Μέχρι τώρα η Ιαπωνία απέφευγε την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Εάν κατασκευαστούν νέοι σταθμοί, θα είναι οι πρώτοι μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στο Τοχόκου το 2011 που οδήγησαν σε κατάρρευση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Ο Kishida θα επιδιώξει επίσης να παρατείνει την περίοδο λειτουργίας των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών. Ο ισχύων νόμος ορίζει διάρκεια ζωής από 40 έως 60 χρόνια, μετά την οποία οι αντιδραστήρες παροπλίζονται. Ορισμένες εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, όπως οι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Tomari της Hokkaido Electric Power Co., χρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια για να εγκριθούν για λειτουργία. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να διερευνήσει μέτρα για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ίσως αφαιρώντας το χρόνο που αφιερώνεται σε αναθεωρήσεις ασφάλειας από την πραγματική διάρκεια λειτουργίας.

Η κυβέρνηση θα μελετήσει επίσης μέτρα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καταλάβουν ευκολότερα τις προοπτικές τους για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα συζητήσει πώς να ενισχύσει προγράμματα για τη διευθέτηση εκκρεμών προβλημάτων όπως η διάθεση πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας. Ένα σχέδιο προβλέπει την επανενεργοποίηση των αντιδραστήρων που έχουν τεθεί σε αναστολή για να αποφευχθούν οι αναμενόμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο χρόνο.

Τον Ιούλιο 2022, ο Kishida ανακοίνωσε σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των ενεργοποιημένων πυρηνικών αντιδραστήρων σε έως και εννέα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα. Το σχέδιο προβλέπει την ενδιάμεση χρήση 10 αντιδραστήρων, με τον αριθμό να αυξάνεται σε 17 μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ιαπωνία διαθέτει 33 αντιδραστήρες και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν από την Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης να εγκρίνει την επανενεργοποίηση 25. Ήδη, 17 έχουν εγκρίνει την αναθεώρηση ασφάλειας της NRA. Αν και 10 από τους 17 αντιδραστήρες ενεργοποιήθηκαν εκ νέου μετά από τοπική συναίνεση, μόνο έξι παραμένουν σε λειτουργία. Επτά αντιδραστήρες δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί ξανά, παρά το γεγονός ότι πέρασαν την επιθεώρηση ασφαλείας της NRA.

Προκειμένου να προετοιμαστεί η επανέναρξη τους έως το επόμενο καλοκαίρι και μετά, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας και να διαπραγματευτεί με τους δήμους της περιοχής, των οποίων απαιτείται η συναίνεση. Η κυβέρνηση προβλέπει την επανενεργοποίηση επτά αντιδραστήρων: τους αντιδραστήρες Νο. 6 και 7 στο πυρηνικό εργοστάσιο Kashiwazaki-Kariwa της Tokyo Electric Power Co. Holdings, τον αντιδραστήρα Tokai-2 της Japan Atomic Power, τον αντιδραστήρα Νο. 2 στον πυρηνικό σταθμό Onagawa της Tohoku Electric Power, οι αντιδραστήρες No. 1 και 2 στον πυρηνικό σταθμό Takahama της Kansai Electric Power και ο No. 2 αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Shimane της Chugoku Electric Power.

Με πληροφορίες από energia.gr

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER