Coffe-Eco: Εξελίσσοντας την αλυσίδα παραγωγής αξίας των τροφίμων από γραμμική σε κυκλική

Coffe-Eco: Εξελίσσοντας την αλυσίδα παραγωγής αξίας των τροφίμων από γραμμική σε κυκλική

Ως εταιρεία 100% εστιασμένη σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον από όλες τις πτυχές (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικής διακυβέρνησης), η Coffe-Eco επιλέγει συνειδητά να ξεκινήσει την αποστολή της αυτή από τον καφέ.

Οι λόγοι για αυτό είναι ξεκάθαροι. Πρώτον, ο αλεσμένος καφές (απορρίμματα espresso) είναι απόβλητο τροφίμων το οποίο αντιπροσωπεύει το 44% της κατηγορίας του σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερον, ο espresso είναι ένα σημαντικό καταναλωτικό προϊόν με ένα δυνατό brand awareness, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ο «influencer» της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το τεχνικό όπλο αυτής της αλλαγής είναι το «upcycle», μια σχετικά νέα προσέγγιση στην ανακύκλωση. Η κύρια ιδέα στο upcycle είναι να αλλάξει η προοπτική του να βλέπουμε τα απόβλητα ως σκουπίδια αλλά να τα βλέπουμε ως πρώτη ύλη. Περισσότερα σχετικά με το upcycling μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα της Coffe-Eco στο LinkedIn.

Η Coffe-Eco είναι η πρώτη εταιρία food upcycle στην Ελλάδα η οποία συνδυάζει τα υπολείμματα καφέ espresso και καινοτόμες διαδικασίες upcycle για να παράγει πρώτες ύλες δερμοκαλλυντικών και προϊόντων υγιεινής.

Προϊοντική γκάμα Coffe-Eco: food pouter ingredient, skincare extract ingredient, wood alternative material

Image

Η εταιρία Coffe-Eco ξεκίνησε το 2016 μετά από μια καρμική συνάντηση των δύο συνιδρυτών της από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Φαινομένων Μεταφοράς και Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής του Κύπριου καθηγητή Χριστάκη Παρασκευά.

Από τις αρχές του 2013, σχεδόν μια 10ετία τώρα, ο διδακτορικός φοιτητής τότε Αλέξης Πάντζιαρος είχε ως σκοπό στην έρευνά του την επεξεργασία αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων (υπολείμματα τα οποία παράγονται κατά τη διαδικασία τελικών προϊόντων τροφίμων) με βασικό σκοπό την ανάπτυξη οικονομικών μοντέλων για την υποστήριξη της ανάπτυξης σχετικών επιχειρηματικών πλάνων. Κάπου στα μέσα του 2016 και ενώ είχαν δοκιμαστεί υπολείμματα ελαιοτριβείου διφασικού και τριφασικού, υπολείμματα στέμφυλων ο Αλέξης Πάντζιαρος συνάντησε το Μάριο Βλαχογιάννη και ξεκίνησαν μαζί πλέον τις δοκιμές για τα υπολείμματα καφέ espresso οι οποίες έδειχναν να έχουν όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι συνιδρυτές της Coffe-Eco: Μάριος Βλαχογιάννης (αριστερά) και Αλέξης Πάντζιαρος (δεξιά)

Image

Από το 2016 μέχρι και σήμερα η εταιρία έχει συμμετάσχει σε αρκετούς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, όπως EIT Food, NBG seed με βασικό σκοπό τη χρηματοδότηση, αλλά και την προώθησή της. Τελευταία της διάκριση η επιλογή της ως φιναλίστ στο Envolve Greece, εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό clip. Λόγω της φύσης του προϊόντος δεν ήταν εφικτή η χρηματοδότηση από κάποιο ελληνικό Venture Capital, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής του, αλλά και τα unit economics του προϊόντος είναι εντελώς διαφορετικά από τις δεσμεύσεις των ελληνικών funds.

Σήμερα η Coffe-Eco συλλέγει και επεξεργάζεται το απόβλητο καφέ espresso για την παραγωγή πρώτων υλών σε καλλυντικά, παράγοντας ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται σε εταιρίες παραγωγής καλλυντικών δέρματος, με κύρια βάση τα αντηλιακά και αντιγηραντικά καλλυντικά.

Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, το καινοτόμο προϊόν της Coffe-Eco μπορεί να προσδώσει στις συνεργαζόμενες εταιρείες μοναδικά χαρακτηριστικά, πλέον της ενίσχυσης του δείκτη βιωσιμότητας της εκάστοτε εταιρείας, μεταξύ των οποίων η υψηλή αντιγηραντική δράση στα τελικά προϊόντα, καθώς και η μεγάλη προστασία από την ακτινοβολία UV.

Ενώ γνωρίζουμε τη βασική αρχή της οικονομίας «Scarcity» δηλαδή περιορισμένες πρώτες ύλες εξακολουθούμε να παράγουμε γραμμικά παίρνοντας ως παραδοχή την πληροφορία των απεριόριστων πρώτων υλών, τονίζει ο Αλέξης Πάντζιαρος. 

Βασικά προϊόντα Coffe-Eco: υγρό εκχύλισμα (αριστερά) και στερεό scrub (δεξιά)

Image

Επιπλέον, λόγω της προσεγμένα σχεδιασμένης αλυσίδας παραγωγής της Coffe-Eco, οι τιμές πώλησης των προϊόντων της βρίσκεται έως και 30% κάτω από των τιμών της αγοράς. Όλα τα προϊόντα συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για εταιρίες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Βασικός εξοπλισμός παραγωγής

Image

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η αγορά καλλυντικού βρίσκεται σε μια φάση μεταμόρφωσης προς πράσινες πρώτες ύλες και βιώσιμη παραγωγή, με τη αγορά για πολυφαινολικά τα οποία παράγονται από το απόβλητο καφέ espresso και προορίζονται για χρήση σε προϊόντα αντιγήρανσης και αντηλιακά να κυμαίνεται στα 100 εκ. ευρώ μόνο για τις ευρωπαϊκές αγορές και χωρίς να συνυπολογίζονται προϊόντα περιποίησης δέρματος και καθημερινής χρήσης.

Μέσα στα πλάνα της πρωτοπόρου εταιρείας είναι η κυκλοφορία από τον Ιανουάριο 2023 προϊόντων στην αγορά, τα οποία θα εμπεριέχουν ως πρώτη ύλη το προϊόν της Coffe-Eco από εταιρίες συνεργάτες, ενώ παράλληλα η ομάδα της βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγωγή του προϊόντος της σε αγορές της Ασίας, έχοντας κλείσει μια στρατηγική συνεργασία με την Ingredients Online για την εξαγωγή των προϊόντων της εταιρείας στην Αμερική.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά βιογραφικά των δύο συνιδρυτών της Coffe-Eco.

Αλέξης Πάντζιαρος

Μάριος Βλαχογιάννης

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER