Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αναζητά λύση για το ενεργειακό πρόβλημα στο διάστημα

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αναζητά λύση για το ενεργειακό πρόβλημα στο διάστημα

Ένα γιγάντιο ηλιακό πάρκο μήκους 1,7 χιλιομέτρων σε διαστημική τροχιά σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) με στόχο να συλλέξει ενέργεια που θα διοχετεύσει στη Γη ως ένα αποδοτικότερο σύστημα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Η ESA πιθανότατα θα εγκρίνει μία τριετή μελέτη που θα κρίνει αν η ύπαρξη τεράστιων ηλιακών πάρκων στο Διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει και να είναι οικονομικά αποδοτική.

Η αξιοποίηση της ανεμπόδιστης και αέναης ηλιακής ενέργειας στο Διάστημα θα μπορούσε να έχει σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση μελλοντικών ελλείψεων ενέργειας, καθώς και στη μείωση μέρους των ορυκτών καυσίμων της ενεργειακής μας παραγωγής. Ρεπορτάζ του BBC σημειώνει πως τελικός στόχος είναι να υπάρξουν γιγάντιοι δορυφόροι σε τροχιά, καθένας ικανός να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σταθμό παραγωγής.

Αποφάσεις

Η πρωτοβουλία Solaris είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται από τους υπουργούς Έρευνας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ESA, στο Παρίσι, η οποία θα αποφασίσει τον Προϋπολογισμό για την επόμενη φάση των σχεδίων της διαστημικής υπηρεσίας σχετικά με την εξερεύνηση του Διαστήματος, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τις επικοινωνίες.

Η ιδέα για την αξιοποίηση του Ήλιου σε διαστημικό περιβάλλον έχει διατυπωθεί εδώ και μισό αιώνα, ωστόσο ήταν είτε πολύ δύσκολη είτε πολύ ακριβή στην εφαρμογή της. Η βάση της ιδέας είναι ότι η ενέργεια του Ήλιου μπορεί να συλλεχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο Διάστημα όπου δεν υπάρχουν σύννεφα και νύχτα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πλέον το πρόγραμμα μπορεί να είναι υλοποιήσιμο, καθώς έχει μειωθεί το κόστος των εκτοξεύσεων, χάρη στους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους και άλλες καινοτομίες που αναπτύχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, υπήρξε πρόοδος στις ρομποτικές κατασκευές στο Διάστημα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από το Διάστημα στη Γη.

«Η ιδέα της ηλιακής ενέργειας που βασίζεται στο Διάστημα δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία», σύμφωνα με τον Δρ. Σαντζάι Βιτζεντράν της ESA, ο οποίος είναι ο επιστήμονας που ηγείται της πρωτοβουλίας Solaris. «Οι δυνατότητες είναι εκεί και τώρα πρέπει να κατανοήσουμε πραγματικά την τεχνολογική πορεία προτού ληφθεί π απόφαση να προχωρήσουμε στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι στο Διάστημα», αναφέρει.

Η ομάδα Solaris έχει ήδη δείξει ότι είναι καταρχήν δυνατή η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας με ασφάλεια και αποτελεσματικότατα. Οι μηχανικοί έστειλαν 2 κιλοβατώρες (KW) ενέργειας που συλλέγεται από ηλιακά κύτταρα ασύρματα σε συλλέκτες, σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων, κατά τη διάρκεια επίδειξης στην αεροδιαστημική εταιρία Airbus, στο Μόναχο, τον Σεπτέμβριο. Ήταν μια πετυχημένη μικρογραφία του τελικού πειράματος.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Αναζήτηση χρηματοδότησης

Στο δυσκολότερο ίσως σκέλος, η ESA αναζητά κεφάλαια από τα κράτη-μέλη της ώστε να διενεργήσει τα απαραίτητα πιλοτικά προγράμματα και να εξακριβώσει αν είναι δυνατή, αξιόπιστη και αρκετά φθηνή η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και από άλλες κυβερνήσεις -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία- που επιδιώκουν τα επόμενα έξι χρόνια να μπορέσουν να συλλέξουν και να στείλουν ηλιακή ενέργεια στη Γη με διαστημικούς συλλέκτες. Κάποιες πιστεύουν ότι σε μία δεκαετία θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτή την τεχνογνωσία για εμπορικούς σκοπούς, ενώ Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ηλιακά πάρκα θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα γύρω στο 2040.

Με πληροφορίες από ΤΕΕ Newsletter

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER