Centralia: Μια πόλη στις ΗΠΑ που φλέγεται εδώ και 60 χρόνια

Centralia: Μια πόλη στις ΗΠΑ που φλέγεται εδώ και 60 χρόνια

Μια τεράστια φωτιά στο κέντρο της πολιτείας της Πενσυλβάνια καίει για περισσότερες από έξι δεκαετίες, προκαλώντας δεινά σε μια ήσυχη πόλη με εξορυκτική δραστηριότητα και προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στο 1962 και συνεχίζει να καίει κάτω από αυτό που κάποτε ήταν μια μικρή εργατική κοινότητα, η Centralia, στην κομητεία της Columbia.

Ενώ η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, υπάρχουν μαρτυρίες ότι μέλη του τοπικού συμβουλίου είχαν συζητήσει σχέδια για την εξάλειψη μίας αναπτυσσόμενης χωματερής ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης εκείνης της χρονιάς. Σκέφτηκαν ότι ένας πολύ καλός τρόπος θα ήταν να κάψουν τα σκουπίδια.

Η φωτιά στη Centralia θεωρείται ότι ξεκίνησε το 1962

Δυστυχώς, ο έλεγχος της φωτιάς χάθηκε μόλις έφτασε σε ένα κλειστό υπόγειο ανθρακωρυχείο που θεωρείται ότι ήταν σφραγισμένο. Ωστόσο, η φωτιά πέρασε μέσα στο ορυχείο και, βρίσκοντας άνθρακα, άρχισε να εξαπλώνεται υπόγεια.

Η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία πέρασε αρκετούς μήνες προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά. Μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, σημειώνοταν πρόοδος, αλλά οι προσπάθειες δυσκόλεψαν όταν οι πυροσβέστες έλαβαν τρεις ημέρες άδεια για να γιορτάσουν την εορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, η φωτιά αναζωπυρώθηκε γρήγορα.

Οι μεταγενέστερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας τάφρου γύρω από το ορυχείο, αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. Μέχρι τότε, η φωτιά είχε επεκταθεί εκατοντάδες μέτρα υπογείως.  

Ο πληθυσμός της Centralia είναι πλέον λιγότερος από 20 κατοίκους

Λόγω απουσίας επιλογών και χρηματοδότησης, η Centralia στράφηκε στο κράτος για βοήθεια. Όμως οι σχετικές καθυστερήσεις μετέτρεψαν τις εβδομάδες σε μήνες και η φωτιά επεκτάθηκε περαιτέρω. Επτά χρόνια αργότερα, δρόμοι και αυλές άρχισαν να παρουσιάζουν ρωγμές και η πόλη άρχισε να γεμίζει με καπνό.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι κλήθηκαν να μετακινήσουν τους πολίτες που ζούσαν ακόμη στην πόλη. Με την άνοδο της θερμοκρασίας και το ασταθές έδαφος, τα σπίτια σε μεγάλο ποσοστό εγκαταλήφθηκαν και οι τοπικές επιχειρήσεις σταδιακά έκλεισαν και κατεδαφίστηκαν..

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εξελίχθηκε ο αργός αποδεκατισμός της Centralia και η ανάκτηση της περιοχής από τη φύση. Οι προσπάθειες εκκένωσης της πόλης επανήλθαν τον Φεβρουάριο του 1981 όταν ο 12χρονος Todd Domboski παραλίγο να πέσει σε μια καταβόθρα 50 μέτρων που άνοιξε κάτω από τα πόδια του στην αυλή της γιαγιάς του.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν για δεκαετίες να σβήσουν την φωτιά στο ανθρακωρυχείο της Centralia
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Αστειευόμενοι με την τραγωδία, ορισμένοι αποκαλούσαν την Centralia «την πιο καυτή πόλη στην Πενσυλβάνια». Όλο αυτό το διάστημα, η φωτιά έκαιγε, ενώ παράλληλα το κόστος για την αντιστροφή της κατάστασης συνεχώς αυξάνοταν. Μια μελέτη στην αρχή της δεκαετίας του 1980, υπολόγισε το κόστος της κατάσβεσης σε 660 εκατομμύρια δολάρια ή 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Αντί να προσπαθήσει να κατασβήσει την πυρκαγιά, το κράτος άρχισε να αγοράζει τις περιουσίες των κατοίκων, μεταφέροντας πολλές οικογένειες σε κοντινά πάρκα με ημιμόνιμες κινητές κατοικίες (trailer parks). Στο ντοκιμαντέρ Centralia: Pennsylvania's Lost Town, η πρώην δήμαρχος της Centralia, Anne Marie Devine, είπε ότι η πολιτεία έκρινε «πιο εύκολο και φθηνότερο να σβήσει τους ανθρώπους, αντί τη φωτιά».

Οι άνθρωποι συνέχισαν να εγκαταλείπουν την Centralia τα επόμενα χρόνια, είτε από επιλογή, ή λόγω του κυβερνητικού σχεδίου εκκένωσης ή λόγω θανάτου. Σήμερα, μεγάλο μέρος της Centralia δεν υπάρχει πλέον, εκτός από μερικά κτίρια, με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει υπογείως.

Οι ντόπιοι έχουν εγκαταλείψει την πρώην κοινότητα γνωστή για την εξορυκτική δραστηριότητα

Μία από τις λίγες δομές που έχουν απομείνει είναι η Καθολική Εκκλησία. Χτισμένη το 1911, η εκκλησία παραμένει ενεργή, περηφανευόμενη για την ικανότητά της να συντηρείται μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον.

Παρόλο που δεν προτείνεται, κάθε χρόνο είναι πολλοί οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για να περπατήσουν μέσα από τις κάποτε πολυσύχναστες γειτονιές.

Το πιο όμορφο μέρος της Centralia ήταν η λεγόμενη «Graffiti Highway», ένα μέρος του Pennsylvania Highway 61 που κάποτε διέσχιζε το κέντρο της πόλης. Με τη σταδιακή αποχώρηση των κατοίκων, ο δρόμος έκλεισε και έγινε προορισμός για καλλιτέχνες του δρόμου, αναβάτες ATV και άλλους που απολαμβανουν μία παράξενη μορφή τουρισμού.

Ρωγμές στο έδαφος από την έντονη θερμότητα και τον καπνό που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο ορυχείο άνθρακα

Είναι γεγονός ότι οι επισκέπτες πρότειναν να γίνει η τοποθεσία επίσημο τουριστικό αξιοθέατο, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων. Αλλά το 2020, λόγω έντονων φυσικών φαινομένων, η Graffiti Highway καλύφθηκε με χώμα, καθιστώντας την, ίσως, το το τελευταίο από τα ανθρωπογενή σημεία της Centralia που ανακτήθηκε από τη φύση.

Σήμερα, λίγοι κάτοικοι της Centralia ζουν τα τελευταία τους χρόνια στις κατοικίες τους, χάρη σε σχετικές συμφωνίες με το κράτος. Αυτοί οι πολίτες μπορούν να ζήσουν τα εναπομείναντα χρόνια τους στα σπίτια τους, ενώ η περιουσία τους θα απαλλοτριωθεί στη συνέχεια από την κυβέρνηση.

Η Graffiti Highway της Centralia έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο

Ωστόσο, είναι γεγονός πως η πόλη είχε ξεκινήσει να φθίνει όσον αφορά τον πληθυσμό της πολύ πριν από την πυρκαγιά. Ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται από το υψηλότερο σημείο του, περίπου 2.700, γύρω στο 1900. Μέχρι το 1962, παρέμειναν περίπου 1.400 κάτοικοι. Σήμερα, οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι (4 έως 14).

Με πληροφορίες από Unilad.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER