Σχέδια για τέσσερα νέα λατομεία από την ΙΚΤΙΝΟΣ

Σχέδια για τέσσερα νέα λατομεία από την ΙΚΤΙΝΟΣ

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο μαρμοβιομηχανίας ΙΚΤΙΝΟΣ ανέφερε ότι τα μεγέθη του 2023 παραμένουν σταθερά σε σχέση με το 2022, αλλά είναι χαμηλότερα κατά 30% συγκριτικά με το 2019, οπότε ο κύκλος εργασιών και τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας είχαν διαμορφωθεί σε 40,6 εκατ. ευρώ και 11,2 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Ταυτόχρονα, η υποχώρηση από το 2020 της ζήτησης για μάρμαρο από την Κίνα, που αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς ελληνικού μαρμάρου, έχει επίπτωση στα μεγέθη της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας. Υπολογίζεται ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 35% του τζίρου, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 60% πριν από το 2020, ενώ η χώρα απορροφούσε το 80% των ακατέργαστων μαρμάρων.

Εναλλακτικά, η μαρμαροβιομηχανία έχει ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα προς την Ινδία, έχοντας πετύχει τριπλασιασμό των πωλήσεων της προς τη συγκεκριμένη χώρα, των οποίων η αξία διαμορφώνεται σε 1 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης στρέψει τις πωλήσεις της σε νέες αγορές, όπως η βόρεια Αφρική, ενώ επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία της στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Τα σχέδια της ΙΚΤΙΝΟΣ περιλαμβάνουν τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων, από τα οποία δύο αφορούν λευκό μάρμαρο και βρίσκονται στη Δράμα, ενώ τα άλλα δύο (γκρι και μπεζ μάρμαρο) είναι στην περιοχή της Λιβαδειάς.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Τα νέα λατομεία επιτρέπουν στην εταιρεία να ενισχύσει την παραγωγή της κατά 25%, δηλαδή 20.000 τόνους, γεγονός που θα δώσει ώθηση στη δραστηριότητα της. Επίσης η εισηγμένη, που προχώρησε σε αναδιάρθρωση δανείων ύψους 9 εκατ. ευρώ, αναμένει αγοραστή για την έκταση 2.690 στρεμμάτων στην Κρήτη, από τα οποία 556 στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία και τα υπόλοιπα 2.133 στρέμματα βρίσκονται 1.000 μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης.

Η αξία της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, βάσει παλαιότερης εκτίμησης, που αναμένεται να αναθεωρηθεί. Αναφερθείσα στις τουριστικές προοπτικές της Κρήτης, η Ιουλία Χαϊδά σημείωσε πως το νησί εμφανίζει άνοδο προκρατήσεων κατά 45% σε σχέση με πέρυσι. Η μαρμαροβιομηχανία, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ιδιαίτερα μακρόσυρτες διαδικασίες αδειοδότησης λατομείων.

Με πληροφορίες από ΤΕΕ Newsletter

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER