Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ συντονίζει το πρόγραμμα ΝΗΣΟΣ

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ συντονίζει το πρόγραμμα ΝΗΣΟΣ

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών(ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), που εδρεύει στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, ανέλαβε το συντονισμό του έργου ΝΗΣΟΣ που αφορά στην ενεργειακή αυτονομία της Χάλκης, των Αντικυθήρων και του Καστελόριζου. Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο και οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν επισκέφθηκαν επίσης τη Χάλκη όπου θα αναπτυχθεί διαδραστικό πάρκο επίδειξης τεχνολογιών ΑΠΕ και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και ο αντιδήμαρχος Βασίλειος Ρουσσάκης ξενάγησαν την ομάδα έργου στους χώρους τους οποίους πρόκειται να παραχωρήσει ο δήμος Χάλκης για την δημιουργία του διαδραστικού πράσινου πάρκου, καθώς και στον πρωτότυπο σταθμό ΑΠΕ και τον στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων και φορτιστών που ήδη λειτουργούν στο νησί.

Το έργο ΝΗΣΟΣ θα μετατρέψει την Χάλκη, μέσα στην επόμενη τριετία, σε πρότυπο πράσινου νησιού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων, τονώνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον και προστατεύοντας το οικοσύστημα της.

Το έργο ΝΗΣΟΣ συντονίζεται από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ), αντιπρόεδρο του ΕΚΕΤΑ και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο), Δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρη, ενώ συμμετέχουν δύο ακόμα ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ (ΙΠΤΗΛ & ΙΔΕΠ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στο πλαίσιο του έργου, θα επιδιωχθεί η πλήρης ενεργειακή αυτονομία των νήσων Χάλκης και Αντικυθήρων, με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας στο ακριτικό Καστελόριζο, αλλά και σε άλλα 5 ελληνικά νησιά. Στη συνάντηση της Ρόδου συμμετείχαν ο γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου Κων/νος Ταρασλιάς, ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και ο πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Έξυπνα ηλεκτρικά πατίνια

Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε πιλοτική επίδειξη των ευφυών και ασφαλών ηλεκτροκίνητων πατινιών του έργου (ΠΕΠ-Νοτίου Αιγαίου) ΝΕΜΟ. Σύμφωνα με το ΙΜΕΤ «τα πατίνια αυτά έχουν τη δυνατότητα γεωεντοπισμού με ακρίβεια εκατοστών του μέτρου και αυτόματης προσαρμογής της ταχύτητας τους αναλόγως της θέσης τους στο δρόμο (με ταχύτητα 25km/h επί αστικού δρόμου, 15km/h επί ποδηλατόδρομου, 7km/h επί πεζοδρομίου, 0km/h εκτός αστικού ιστού). Παράλληλα διαθέτουν δυνατότητα φόρτισης μέσω ενσωματωμένου φωτοβολταϊκού πάνελ αλλά και αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών ρύπων και κλιματικών δεδομένων ενώ κινούνται.

Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER