Ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Χιλής, η εταιρεία CAP, αναπτύσσει πιλοτική μονάδα «πράσινου» υδρογόνου για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Η μονάδα αναπτύσσεται σε υπάρχουσα μονάδα της εταιρείας στην Talcahuano, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Santiago.
Ο τομέας χαλυβουργίας της εταιρείας στοχεύει να αντικαταστήσει τον άνθρακα που χρησιμοποιείται στις υψικαμίνους με λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα, όπως το υδρογόνο, το οποίο θεωρείται ως το «καύσιμα του μέλλοντος». Οι τρέχουσες δοκιμές υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία Green Hydrogen Accelerator (H2V) της Χιλής, η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη της βιομηχανίας «πράσινου» υδρογόνου της χώρας. Το έργο H2V της CAP έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή 1.550 τόνων «πράσινου» υδρογόνου και θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας «πράσινης» γραμμής χάλυβα έως το 2030.
Η πιλοτική φάση θα διαρκέσει έως το 2025, με ετήσια παραγωγή 25.000 τόνων σπογγώδους σιδήρου ή μπρικετών, που αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για τη χαλυβουργία. Η επικεφαλής υποδομών της CAP, Patricia López, δήλωσε ότι η εταιρεία θα αξιολογήσει το επιχειρηματικό μοντέλο έως το 2029. Πρόσθεσε ότι αυτή η αξιολόγηση αφορά στο πόσο διατεθειμένοι είναι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί πελάτες να πληρώσουν ένα αυξημένο κόστος για τον «πράσινο» χάλυβα.
Η Χιλή, που κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού χαλκού στον κόσμο, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για παραγωγή του φθηνότερου δυνατού «πράσινου» υδρογόνου παγκοσμίως έως το 2030. Η χώρα φιλοδοξεί επίσης να γίνει ένας από τους τρεις κορυφαίους εξαγωγείς εναλλακτικών καυσίμων έως το 2040.
Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, από το 2020, το έθνος της Νότιας Αμερικής βρίσκεται σε μια μοναδικά ανταγωνιστική θέση καθώς «η εξαιρετικής δυναμικής ανανεώσιμοι ενεργειακοί πόροι στην Ατακάμα και την Παταγονία, παρέχουν στη χώρα τη δυνατότητα για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως». Η εταιρεία συμβούλων εκτίμησε ότι μέχρι το 2050, η Χιλή θα μπορούσε να παράγει ένα κιλό υδρογόνου, το οποίο περιέχει την ίδια ενέργεια με περίπου 4,2 λίτρα φυσικού αερίου, για μόλις 0,80 έως 1,10 δολάρια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Renewable Energy Agency) εκτιμά ότι το υδρογόνο θα αντιπροσωπεύει έως και το 12% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας έως το 2050 και έχει προσδιορίσει τη Χιλή, το Μαρόκο και τη Ναμίμπια ως χώρες που θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως κορυφαίοι εξαγωγείς.
Το Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση της Χιλής εγκαινίασε την εγκατάσταση Haru Oni, το πρώτο ολοκληρωμένο, εμπορικό, βιομηχανικής κλίμακας εργοστάσιο υδρογόνου στον κόσμο για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, ουδέτερου κλιματικού αποτυπώματος.
Το πιλοτικό συγκρότημα αναπτύχθηκε από έναν αριθμό εγχώριων και διεθνών εταιρειών ενέργειας, εξόρυξης και μηχανολογικών εφαρμογών, καθώς και μία αυτοκινητοβιομηχανία. Μέχρι το τέλος του 2022, η εγκατάσταση Haru Oni έγινε το πρώτο επιτυχημένο έργο για τη μετατροπή των ισχυρών ανέμων της Παταγονίας σε συνθετικό αέριο (syngas), αλλά η κύρια εστίαση του είναι το πράσινο υδρογόνο.
Με πληροφορίες από mining.com