Η Βουλγαρία θα διαθέσει 1,15 δισ. ευρώ για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

Η Βουλγαρία θα διαθέσει 1,15 δισ. ευρώ για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

Οι περιοχές Stara Zagora, Pernik and Kyustendil που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση στη Βουλγαρία προβλέπεται να αντλήσουν συνολικά 1,15 δισ. ευρώ για τη μετατροπή των οικονομιών τους, οι οποίες επί του παρόντος εξαρτώνται από τον άνθρακα, προς ανανεώσιμες πηγές και καινοτόμες τεχνολογίες, μετά από σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο Πρωθυπουργός Nikolay Denkov υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ευρωπαϊκές επενδύσεις και να τις συνδυάσει με ιδιωτικές, ώστε οι πρώην λιγνιτικές περιοχές να συνεχίσουν να είναι η καρδιά της οικονομίας της χώρας.

Το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων υπέβαλαν σε δημόσια συζήτηση τα τρία εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης. Η κυβέρνηση να διαθέσει 1,15 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση – Stara Zagora, Pernik και Kyustendil. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν έχουν σκοπό μόνο να διατηρήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και να εισαγάγουν κορυφαίες τεχνολογίες και να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών άνθρακα, τόνισε ο Denkov.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας των σχεδίων δίκαιης μετάβασης

Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης των σχεδίων δίκαιης μετάβασης θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, οπότε και θα γίνουν όποιες τροποποιήσεις θεωρηθούν αναγκαίες και τα έγγραφα θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τα τρία σχέδια μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο Denkov αναφέρει επίσης ότι θα χρειαστεί η συμμετοχή διαφόρων φορέων και υπουργείων στην προσπάθεια η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί με εκπαίδευση, επανεκπαίδευση και κατάρτιση όπως επίσης και προσαρμογή των προγραμμάτων σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.

Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας υποστηρίζει ότι απαιτείται άμεση έναρξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων αφού αυτές είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης προβλέπουν μια πράσινη αλυσίδα αξίας υδρογόνου, το οποίο θα παράγεται χρησιμοποιώντας ενέργεια από τα υπό ανάπτυξη έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Το παραγόμενο υδρογόνο χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές εφαρμογές, μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Το συγκρότημα Maritsa East θα γίνει βιομηχανικό πάρκο μηδενικών εκπομπών

Η Βουλγαρία αποκάλυψε επίσης ότι σκοπεύει να δημιουργήσει βιομηχανικά πάρκα με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ένα εκ των οποίων θα χωροθετηθεί στο πρώην συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα/θερμοηλεκτρικό σταθμό Maritsa East (Maritsa iztok). Τα κεφάλαια προορίζονται επίσης για την παραγωγή και προμήθεια βιομεθανίου. Επιπλέον, προετοιμάζονται μέτρα ενεργειακής απόδοσης και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Συγχρόνως, πρόκειται να ιδρυθεί εταιρεία για τη διαχείριση και την αναβάθμιση της γης στις λινγιτικές περιοχές και τη δημιουργία υποδομών για νέες βιομηχανικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι τοπικές επιτροπές δίκαιης μετάβασης θα διασφαλίσουν μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω και την πληρέστερη συνεκτίμηση των συμφερόντων των κοινοτήτων στις περιοχές Stara Zagora, Pernik και Kyustendil.

Με πληροφορίες από balkangreenenergynews.com 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER