ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν συντονισμένα στην παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν συντονισμένα στην παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιθυμούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για τις κρίσιμες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen μετά από συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συμφωνία θα καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην ΕΕ επιλέξιμα για εκπτώσεις φόρου στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, οι συγκεκριμένες εκπτώσεις φόρου είναι διαθέσιμες μόνο για αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική.

Επιπλέον, η συμφωνία θα διασφαλίζει τις αλυσίδες εφοδιασμού για την παραγωγή μπαταριών στην ΕΕ, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει πρόσβαση αυτών των μπαταριών στην αγορά των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι κρίσιμες πρώτες ύλες που εξορύσσονται στην ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αμερικανική αγορά με το ίδιο ακριβώς καθεστώς όπως αυτές που εξορύσσονται στις ΗΠΑ.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν την έναρξη του Clean Energy Incentives Dialogue για να συντονίσουν τα αντίστοιχα προγράμματα κινήτρων των ΗΠΑ και της ΕΕ, ώστε αυτά να αλληλοενισχύονται», ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση ο Biden και η von der Leyen.

«Εργαζόμαστε ενάντια στον ανταγωνισμό που δε θα ωφελήσει καμία από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε τα κίνητρα μας να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και τις θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα να μην οδηγήσουν σε υπερ-κέρδη για ιδιωτικά συμφέροντα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η ΕΕ στοχεύει να διατηρήσει την εγχώρια παραγωγή

Μετά τις ΗΠΑ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το δικό της πρόγραμμα κινήτρων στις αρχές Μαρτίου 2023. Σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος μετεγκατάστασης μιας παραγωγικής επιχείρησης είναι υψηλός, οι κυβερνήσεις θα μπορούν στο μέλλον να αντισταθμίζουν τις επιδοτήσεις που προσφέρονται από μια μη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, για παράδειγμα, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις εντός ΕΕ. Η Επιτροπή ενέκρινε τους αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις με τίτλο «Προσωρινό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων και την αλλαγή» (Temporary framework for crisis management and change). Η αναθεώρηση θα εφαρμοστεί αρχικά μόνο μέχρι το τέλος του 2025.

Πολλά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν κατηγορήσει τις ΗΠΑ για στρέβλωση του ανταγωνισμού λόγω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act). Η συγκεκριμένη νομοθεσια προβλέπει επιδοτήσεις περίπου 370 δισ. δολαρίων για πράσινες τεχνολογίες. Για να είναι επιλέξιμα, τα ηλεκτρικά οχήματα πρέπει να συναρμολογούνται στη Βόρεια Αμερική. Μία επιδότηση 3.750 δολάρια σε μορφή εκπτώσεων φόρου είναι διαθέσιμη, εάν τουλάχιστον το 40% των ορυκτών πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για την παραγωγή μπαταριών, προέρχονται από τις ΗΠΑ ή από χώρες με συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Ένα επιπρόσθετο κίνητρο ύψους 3.750$ σε μορφή εκπτώσεων φόρου είναι επίσης διαθέσιμο εάν τουλάχιστον το 50% των εξαρτημάτων της μπαταρίας ενός οχήματος προέρχονται από τις ΗΠΑ ή από χώρες με συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Με την πάροδο των ετών, τα ποσοστά για την παροχή των εκπτώσεων, θα αυξάνονται.

Το μόνο μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι και ηλεκτρικά οχήματα που δεν συναρμολογήθηκαν στη Βόρεια Αμερική μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την επιδότηση, εάν μισθωθούν και χρησιμοποιηθούν εμπορικά.

Επειδή υπήρξε περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις ΗΠΑ για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών και εργοστασίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ορισμένοι κατασκευαστές προτιμούν την εγκατάστασή τους εκεί αντί για την Ευρώπη. Η Volkswagen, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πρόσφατα  ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ αντί στην Ευρώπη, εάν η ΕΕ δεν αναθεωρήσει το πρόγραμμα κινήτρων της.

Ο Biden και η von der Leyen μπορεί να μην έχουν ακόμη επιλύσει πλήρως τη συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τα προγράμματα επιδοτήσεων γύρω από τις πράσινες τεχνολογίες, αλλά οι συνομιλίες είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: electrive.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER