Στην «πρίζα» το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου στη Νορβηγία

Στην «πρίζα» το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου στη Νορβηγία

Σε σταδιακή λειτουργία τίθεται, στη Νορβηγία, το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor ανέφερε ότι η παραγωγή ενέργειας από την πρώτη ανεμογεννήτρια του στο Hywind Tampen ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2022. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το Hywind Tampen θα ηλεκτροδοτεί τις πλατφόρμες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο που τροφοδοτεί εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν επτά ανεμογεννήτριες, ενώ άλλες τέσσερις θα είναι έτοιμες μέσα στο 2023 και η συνολική παραγωγή ενέργειας θα φτάνει τα 88MW. «Είμαι περήφανος που τώρα ξεκινήσαμε την παραγωγή στο Hywind Tampen, το πρώτο και μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο της Νορβηγίας και το μεγαλύτερο στον κόσμο», δήλωσε ο Geir Tungesvik, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor τον τομέα των έργων, γεωτρήσεων και προμηθειών.

Επτά από τις ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2022, με την εγκατάσταση των υπόλοιπων τεσσάρων να πραγματοποιηθεί το 2023. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η Equinor εκτιμά ότι η ισχύς του συστήματος θα ανέλθει στα 88MW. Εκτός από την Equinor, οι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο είναι οι Vår Energi, INPEX Idemitsu, Petoro, Wintershall Dea και OMV. Η Equinor ανακοίνωσε ότι το Hywind Tampen αναμένεται να καλύψει περίπου το 35% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των πεδίων Gullfaks και Snorre. «Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα συγκεκριμένα οικόπεδα κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ωστόσο, η χρήση ενός πλωτού αιολικού πάρκου για την παροχή ενέργειας στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια διαμάχη. Η επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον είναι σημαντική και τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι, από τον 19ο αιώνα, «οι ανθρώπινες δραστηριότητες ήταν ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Η Equinor τονίζει ότι οι ανεμογεννήτριες στο Hywind Tampen εγκαταστάθηκαν σε μια πλωτή κατασκευή από σκυρόδεμα, με σύστημα κοινής πρόσδεσης. Ένα πλεονέκτημα των πλωτών αιολικών πάρκων είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε βαθύτερα νερά από εκείνα με σταθερό πυθμένα.

Το 2017, η Equinor ξεκίνησε να λειτουργεί στο Hywind Scotland, μια εγκατάσταση πέντε ανεμογεννητριών 30MW, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Έκτοτε, μια σειρά από μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει κινήσεις στον κλάδο. Τον Αύγουστο του 2021, η RWE Renewables και η Kansai Electric Power υπέγραψαν συμφωνία για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ενός έργου «μεγάλης κλίμακας πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων» σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας.

Τον Σεπτέμβριο 2021, η νορβηγική εταιρεία Statkraft ανακοίνωσε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εξαγοράς σχετικά με ένα πλωτό αιολικό πάρκο ισχύος 50MW -το οποίο έχει επίσης χαρακτηριστεί ως το «μεγαλύτερο στον κόσμο»- στα ανοικτά των ακτών του Αμπερντίν της Σκωτίας. Και λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2021, ανακοινώθηκαν σχέδια για τρία μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Αυστραλία, δύο από τα οποία επιδιώκουν να ενσωματώσουν τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας. Νωρίτερα φέτος, εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως έθεσε τον στόχο για παραγωγή 15GW από πλωτά αιολικά πάρκα μέχρι το 2035.

Με πληροφορίες από energyin.gr

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER