Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο φυσικό αέριο;

Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο φυσικό αέριο;

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση εφοδιασμού. Κάνοντας τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα, η Μόσχα έχει μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σε χαμηλά πολλών ετών, οδηγώντας την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδο σχεδόν 10πλάσιο του μέσου όρου της περιόδου πριν την εισβολή στην Ουκρανία. 

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έκθεση Statistical Review of World Energy της BP, το παρακάτω infographic παρέχει το πλαίσιο για την αγορά φυσικού αερίου, οπτικοποιώντας τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο το 2021.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών το 2021

Το φυσικό αέριο αποτελεί μέρος σχεδόν κάθε πτυχής της καθημερινότητας. Χρησιμοποιείται για θέρμανση, μαγείρεμα, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως καύσιμο για μηχανοκίνητα οχήματα, σε λιπάσματα, και στη βιομηχανία των πλαστικών.

Πρόκειται για ένα μη ανανεώσιμο ορυκτό καύσιμο που σχηματίζεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αν και η Γη έχει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, μεγάλο μέρος του βρίσκεται σε περιοχές μακριά από εκείνες όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φυσικό αέριο. Για τη διευκόλυνση της μεταφοράς και τη μείωση του όγκου, το φυσικό αέριο συχνά μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σε μια διαδικασία που ονομάζεται υγροποίηση.

Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η χρήση του φυσικού αερίου έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλό το 2021, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2019 κατά 3,3%. Ωστόσο, πλέον η ζήτηση αναμένεται να είναι υποτονική έως το 2025, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και ο βιομηχανικός τομέας αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου ανά περιοχή

Παραγωγή φυσικού αερίου ανά χώρα

Οι 10 κορυφαίοι παραγωγοί φυσικού αερίου στον κόσμο αντιπροσωπεύουν περίπου το 73% του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου το 2021

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 32% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στον κόσμο. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και έχει επίσης τουλάχιστον 37 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθέματος φυσικού αερίου, τα περισσότερα στον κόσμο.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,8% το 2021 και έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2011. Αυτή η διαρκής αύξηση της παραγωγής οφείλεται εν μέρει στις κυβερνητικές πολιτικές που παρέχουν κίνητρα για τη μετάβαση από τον άνθρακα σε φυσικό αέριο.

Η κρίση φυσικού αερίου της Ευρώπης

Η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με αποκορύφωμα την πλήρη διακοπή της παροχής μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πριν από τον πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Το αέριο μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, ενός δικτύου που εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ξεκινώντας από τη Ρωσία και καταλήγοντας στη Γερμανία.

Εν μέσω εντάσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Λιθουανία διέκοψε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στις αρχές Απριλίου του 2022. Οι εισαγωγές της Εσθονίας και της Λετονίας μειώθηκαν επίσης στο μηδέν στις αρχές του ίδιου μήνα. Η Βουλγαρία, η Ολλανδία και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι δε σκοπεύουν να ανανεώσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, τουλάχιστον σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Με πληροφορίες από elements.visualcapitalist.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER