Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί σε μείωση της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί σε μείωση της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο είναι αναγκαίο κατά τη μετάβαση σε μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Για την ακρίβεια, το πετρέλαιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη παραγωγικής δυναμικότητας και υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Αυτή η σχέση περιγράφηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από τη Ρωσία, το Μπαγκλαντές και τη Μαλαισία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Cross-Sectional Autoregressive Distributed Lag (CS-ARDL). Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από εννέα κορυφαίες χώρες όσον αφορά στις εισαγωγές ορυκτών και συγκεκριμένα τη Ρωσία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Ουκρανία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο διεθνές έγκριτο περιοδικό Resources Policy.

«Από τη μια πλευρά, το πετρέλαιο μπορεί να θεωρηθεί το υποκατάστατο των ορυκτών που προωθούν την καθαρή ενέργεια. Για παράδειγμα, με τη μορφή φθηνότερου καυσίμου για τα αυτοκίνητα από τη δημιουργία ηλεκτρικών μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από την άλλη, το πετρέλαιο χρησιμοποιείται στις μεταφορές, στις τεχνολογίες έντασης ενέργειας αλλά και στην ίδια την ανάπτυξη τεχνολογιών πράσινης ενέργειας. Για παράδειγμα, η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών απαιτεί πετρέλαιο και η παραγωγή μπαταριών απαιτεί μεταφορά υλικών και εξοπλισμού για την εξόρυξη ορυκτών. Ως εκ τούτου, στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι μη ανανεώσιμοι πόροι αποτελούν επίσης σοβαρό οικονομικό κόστος», εξηγεί ο Kazi Sohag, Αναπλ. Καθηγητής στο School of Economics and Management του Πανεπιστημίου Ural Federal.

Επιπλέον, το μέγεθος της ζήτησης για ορυκτά εξαρτάται από την εγκατεστημένη ηλιακή και αιολική δυναμικότητα των χωρών. Για παράδειγμα, στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, το κύριο εργαλείο είναι τα φωτοβολταϊκά panel, τα οποία περιέχουν μεμβράνες που παράγονται από διάφορα μέταλλα, όπως χαλκός, τελλούριο και κάδμιο. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μετά το 2022, η συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα αυξάνεται κατά 45% ετησίως. Κατά συνέπεια, η ζήτηση για αυτά και άλλα μέταλλα και ορυκτά, θα αυξηθεί λόγω της μαζικής χρήσης της ηλιακής τεχνολογίας στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι χρήσιμο για τη Ρωσία ως κύριο εξαγωγέα πετρελαίου και ταυτόχρονα σημαντικό εισαγωγέα ορυκτών. Η Ρωσική Ομοσπονδία εισάγει χαλκό που απαιτείται για την ηλιακή ενέργεια καθώς και λίθιο, χρώμιο, κοβάλτιο και νικέλιο που χρησιμοποιούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Δεδομένης της πιθανής αύξησης της ζήτησης και των τιμών των ορυκτών, η ανακατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα των εισαγόμενων μετάλλων και ορυκτών και να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ηλεκτρική ενέργεια», λέει ο Δρ. Kazi Sohag.

Οι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει ότι η ζήτηση για εισαγωγές ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές τεχνολογίες και τομείς πράσινης ενέργειας, εξαρτάται από ορισμένους μεταβλητούς παράγοντες. Η τιμή του πετρελαίου είναι ένας από τους βασικούς. Επιπλέον, η ζήτηση για ορυκτά εξαρτάται από τις μέσες τιμές των μετάλλων, κυρίως του χαλκού και του νικελίου, καθώς και από τη συναλλαγματική ισοτιμία. Έτσι, οι διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών πόρων και η ασταθής συναλλαγματική ισοτιμία, περιορίζουν τον όγκο των εισαγωγών ορυκτών.

«Αυτή τη στιγμή, ο όγκος κατανάλωσης και παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στη Ρωσία είναι πολύ μικρός, παρά τον μεγάλο όγκο εισαγωγών ορυκτών. Για να αυξηθεί το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στη χώρα, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη ενδοπεριφερειακής συνοχής ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ηλιακών και αιολικών πάρκων με χρήση εισαγόμενων ορυκτών. Αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030», προσθέτει ο Δρ Kazi Sohag.

Με πληροφορίες από Eurasiareview.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER