Το υλικό C-Crete αποτελεί μία εναλλακτική του τσιμέντου, φιλική προς το περιβάλλον

Το υλικό C-Crete αποτελεί μία εναλλακτική του τσιμέντου, φιλική προς το περιβάλλον

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η παραγωγή της θερμότητας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του παραδοσιακού τσιμέντου τύπου Portland, είναι υπεύθυνη για το 5 έως 8% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένα νέο υλικό, γνωστό ως C-Crete, ωστόσο, λανσάρεται ως μια πολύ πιο πράσινη και πρακτική, εναλλακτική.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το C-Crete αναπτύσσεται από την ομώνυμη startup με έδρα την California, η οποία ιδρύθηκε από τον Rouzbeh Savary, απόφοιτο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του MIT.

Αν και τα ακριβή συστατικά του προϊόντος είναι ένα αυστηρά φυλασσόμενο εμπορικό μυστικό προς το παρόν, λέγεται ότι περιέχει «υλικά για τα οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» και τα οποία μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με τη βοήθεια μη συγκεκριμενοποιημένων, επί του παρόντος, ορυκτών πρώτων υλών και βιομηχανικών υποπροϊόντων, τα οποία οι χρήστες του C-Crete μπορούν να προμηθευτούν τοπικά. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι δεν απαιτείται θερμότητα στην παραγωγή του.

Όταν το C-Crete συνδυάζεται με νερό και αδρανή υλικά, όπως άμμο ή χαλίκι, το τελικό αποτέλεσμα είναι σκυρόδεμα χωρίς τσιμέντο. Οι δοκιμές από ανεξάρτητα τρίτα μέρη, φέρεται να έχουν δείξει ότι το C-Crete πληροί τις απαιτήσεις απόδοσης για το τσιμέντο Portland, σε παράγοντες όπως η αντοχή και το ιξώδες.

Και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μόλις η ουσία ωριμάσει, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτό το παγιδευμένο και ανοργανοποιημένο CO2, υποστηρίζεται ότι αυξάνει σημαντικά την αντοχή του σκυροδέματος με την πάροδο του χρόνου.

Ένα νέο τοιχίο διάτμησης από σκυρόδεμα C-Crete σε κτίριο στο Seattle
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Είναι σημαντικό ότι το C-Crete χρησιμοποιείται ακριβώς όπως το τσιμέντο Portland, χρησιμοποιώντας τον ίδιο εξοπλισμό και τις ίδιες αναλογίες ανάμιξης. Ο Savary πιστεύει ότι αυτό το γεγονός θα είναι το κλειδί για την ευρεία υιοθέτηση του από την αγορά.

«Επειδή η βιομηχανία είναι τόσο συνηθισμένη στο τσιμέντο Portland, αλλά και λόγω των κανονισμών που ισχύουν στον κατασκευαστικό κλάδο, εάν ένα νέο προϊόν είναι πολύπλοκο στη χρήση ή συμπεριφέρεται διαφορετικά, οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι δε θα το επιλέξουν», εξηγεί.

«Το καλύτερο είναι η εισαγωγή μίας τεχνολογίας που δε θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην τρέχουσα συμπεριφορά του σκυροδέματος, τόσο όσον αφορά στα συστατικά ξηρής ανάμιξης, όσο και στα υγροποιημένα και στερεά στάδια του σκυροδέματος. Θέλαμε να κάνουμε το C-Crete όσο το δυνατόν πιο εύκολο στη χρήση και κοντά στο συμβατικές πρακτικές».

Επί του παρόντος, το C-Crete παράγεται σε σχετικά μικρές ποσότητες σε μια ειδική εγκατάσταση, αν και υπάρχει η ελπίδα ότι τα ποσοστά παραγωγής θα εκτοξευθούν μόλις αρχίσει να υιοθετείται από μεγάλες κατασκευαστικές. Το υλικό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ενός ιστορικού κτιρίου στο Seattle.

Με πληροφορίες από newatlas.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER