Η LKAB πρωτοπορεί στην παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών εντός της ΕΕ

Η LKAB πρωτοπορεί στην παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών εντός της ΕΕ

Κάνοντας ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τη βιώσιμη παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών, η LKAB εφαρμόζει μεθόδους που διασφαλίζουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε διεργασίες όπως η παραγωγή σπογγώδους σιδήρου, φωσφόρου χωρίς κάδμιο και μετάλλων σπάνιων γαιών. 

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Συγχρόνως, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση για έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου επέκτασης της εξόρυξης και επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος στο Gällivare. Αυτή η άδεια, εάν χορηγηθεί, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εξόρυξη στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών, αποτελώντας ένα ιστορικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030. Ωστόσο, υπάρχει διαφαινόμενος κίνδυνος λόγω των παρατεταμένων διαδικασιών αδειοδότησης να καθυστερήσει η προγραμματισμένη έναρξη παραγωγής.

Ο Jan Moström, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LKAB, τονίζει: «Η ενεργειακή μετάβαση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκινά κατά βάση από το ίδιο το μεταλλείο και, για το λόγο αυτό, έχουμε προετοιμάσει σχολαστικά την αίτηση αδειοδότησης. Ελπίζουμε ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας μας και η διαδικασία λήψης αποφάσεων που ακολουθούμε θα επιταχύνουν την έκδοση της απόφασης».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η αίτηση αδειοδότησης του έργου της LKAB σηματοδοτεί ένα κομβικό αρχικό βήμα προς την επέκταση των υφιστάμενων εργασιών εξόρυξης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HYBRIT για την παραγωγή σπογγώδους σιδήρου με χρήση υδρογόνου και τη δημιουργία μιας μονάδας για την ανάκτηση απατίτη από υπολείμματα υγειονομικής ταφής.

Η μονάδα του απατίτη θα εξυπηρετεί τη μελλοντική βιομηχανική εγκατάσταση της LKAB στο Luleå της Σουδίας όπου θα διαχωρίζεται ο φώσφορος και τα μέταλλα σπάνιων γαιών από το συμπύκνωμα. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο φώσφορος ταξινομείται ως κρίσιμη πρώτη ύλη, ενώ τα μέταλλα σπάνιων γαιών θεωρούνται στρατηγικές πρώτες ύλες. Και τα δύο διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα τους παραμένει αβέβαιη.

Οι άδειες για τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση στο Malmberget αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τα μελλοντικά σχέδια της LKAB. Η διαδικασία απόκτησης αδειών, σε συνδυασμό με τον μετέπειτα σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, απαιτούν αρκετό χρόνο. Η τρέχουσα αίτηση αδειοδότησης είναι απλώς ένα από τα πολλά κρίσιμα βήματα για τη δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας που θα επιτρέψει στην LKAB να παράξει κρίσιμες πρώτες ύλες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ζήτηση για αυτές τις πρώτες ύλες είναι ήδη σημαντική, άρα απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός και εξασφάλιση προμηθευτών πρώτων υλών. Παραδόξως, η μεγαλύτερη απειλή για τις εργασίες εξόρυξης και επεξεργασίας, ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, είναι η γραφειοκρατία. Η LKAB αναγνωρίζει τον κίνδυνο οι μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης να θέσουν σε κίνδυνο τη συνεχή και αυξημένη παραγωγή πρώτων υλών εντός της ΕΕ.

Υφιστάμενη κατάσταση

Φώσφορος: Το 90% του φωσφόρου που χρησιμοποιείται στην ΕΕ εισάγεται από προμηθευτές εκτός ΕΕ. Ο φώσφορος είναι ζωτικής σημασίας για τα λιπάσματα, υποστηρίζοντας το 50% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής.

Σπάνιες γαίες: Το 98% των μετάλλων σπάνιων γαιών εισάγονται από την Κίνα. Οι σπάνιες γαίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις πράσινες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στην παραγωγή μόνιμων μαγνητών για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανεμογεννήτριες.

Με πληροφορίες από steelguru.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER