Χαλυβουργία: 19 ευρωπαϊκές μονάδες μείωσαν παραγωγή ή έκλεισαν

Χαλυβουργία: 19 ευρωπαϊκές μονάδες μείωσαν παραγωγή ή έκλεισαν

Τα διπλάσια κέρδη, από τα 46 στα 99 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο ο τομέας χάλυβα του ομίλου VIOHALCO, αλλά και τα βελτιωμένα αποτελέσματα (μικρές ζημιές με μεγάλη αύξηση εσόδων) της Ελληνικής Χαλυβουργίας για το 2021, δεν είναι αντιπροσωπευτικά της εξαιρετικά δυσάρεστης κατάστασης για τον κλάδο στην Ευρώπη.

Από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurometal που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, 19 βιομηχανικές μονάδες στη Γηραιά Ήπειρο, είτε έκλεισαν εντελώς, είτε περιόρισαν τις γραμμές παραγωγής. Τελευταίο κρούσμα η ουγγρική Dunaferr, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας με 4.500 εργαζόμενους, που πριν από λίγες ημέρες έκλεισε και τη δεύτερη υψικάμινο σταματώντας πλήρως την παραγωγή χάλυβα.

Μέσα σε λίγους μήνες, εννέα βιομηχανικές μονάδες του κολοσσού Arcelor Mittal σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία έκλεισαν γραμμές παραγωγής ή περιόρισαν σημαντικά την παραγωγή στον τομέα του χάλυβα εξαιτίας της έκρηξης στο ενεργειακό κόστος, της αύξησης του κόστους μεταφορών και των ακριβών πρώτων υλών. Γραμμές παραγωγής έχουν κλείσει και σε εργοστάσια στην Ιταλία (Acciaierie d’Italia, Arvedi, Pittini Group), Σερβία (HBIS Serbia), Τσεχία (Liberty Steel, Vitkovice Steel), Σλοβακία (US Steel Kosice).

Εκτός από τις αυξήσεις τιμών, αρνητικά επηρεάζουν την ευρωπαϊκή χαλυβουργία οι εισαγωγές φθηνών προϊόντων από τρίτες χώρες. Όπως επισημαίνεται και στον εξαμηνιαίο απολογισμό της Βιοχάλκο «η αύξηση των εισαγωγών από χώρες εκτός της Ευρώπης για την αντικατάσταση των προμηθειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία (μπιγιέτες, πλάκες για λαμαρίνες και άλλα προϊόντα) οδήγησε σε μεγάλες πιέσεις στις τιμές όλων των προϊόντων χάλυβα».

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου Βιοχάλκο για το δεύτερο εξάμηνο οι οποίες «παραμένουν αβέβαιες λόγω των προβλέψεων για ασθενέστερη ζήτηση, υψηλό κόστος παραγωγής και ενδεχόμενες ελλείψεις ενέργειας στον ευρωπαϊκό τομέα μεταποίησης». Αναμένονται επίσης «καθυστερήσεις στα κατασκευαστικά έργα λόγω του αυξημένου κόστους των υλικών κατασκευής και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης».

Ωστόσο στην Ελλάδα, η εγχώρια αγορά χάλυβα ανακάμπτει μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στασιμότητας λόγω της καλής πορείας της οικοδομής, της υλοποίησης μεγάλων ιδιωτικών έργων (τουριστικά, Ελληνικό, κ.α.) καθώς και του μεγάλου προγράμματος δημοσίων έργων που προωθεί η κυβέρνηση. Κάποια από τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Ο κύκλος εργασιών στον κλάδο χάλυβα του ομίλου Βιοχάλκο ανήλθε σε 744 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 482 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 99 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2021: 46 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο κυρίως μέσω των ΣΙΔΕΝΟΡ στην Ελλάδα, της Stomana Industry στη Βουλγαρία και της Dojran Steel στη Βόρεια Μακεδονία. Η διοίκηση επισημαίνει πως στο πρώτο εξάμηνο ο κλάδος χάλυβα «κατέγραψε εύρωστες επιδόσεις» χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων των περισσότερων προϊόντων.

Ωστόσο, «οι ελλείψεις κρίσιμων για την παραγωγή υλικών και εξαρτημάτων, το υψηλό κόστος των υλικών κατασκευής και μεταφορών, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αστάθεια των τιμών ήταν μερικές από τις κύριες εξελίξεις στις αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρξε η μείωση της ζήτησης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο και εντάθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Σημαντική αύξηση των εσόδων και μικρές ζημιές παρουσίασε το 2021 ο δεύτερος μεγάλος «παίκτης» στην ελληνική αγορά χάλυβα, η Χαλυβουργία Ελλάδος. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε στα 284,36 εκατ. ευρώ από 184,5 εκατ. το 2021 ενώ οι ζημιές μετά φόρων περιορίστηκαν στο 1,6 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Στις 15 Ιουνίου επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος με τους πιστωτές που οδηγεί στη ρύθμιση του συνολικού δανεισμού ο οποίος έφτανε τα 343 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Το σχέδιο εξυγίανσης που επικυρώθηκε προβλέπει τη μακρόχρονη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος προς την CEPAL (περί τα 170 εκατ. ευρώ) στο ακέραιο. Προβλέπει, επίσης, τη διαγραφή των απαιτήσεων της HIG Capital, τις οποίες η αμερικανική επενδυτική εταιρεία αγόρασε διαδοχικά από τη Eurobank (ονομαστικής αξίας 53 εκατ.) και από τις Πειραιώς και Εθνική (ονομαστικής αξίας 90 εκατ. περίπου) έναντι της εκχώρησης του κλειστού εργοστασίου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Οι Αμερικανοί αποκτούν μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων την οποία προορίζουν για αποθηκευτικό κέντρο σε μια επένδυση που φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από powergame.gr

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER