COP28: Τριπλασιασμός της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050

COP28: Τριπλασιασμός της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050

Η Γαλλία και περίπου είκοσι άλλες χώρες υπέγραψαν δέσμευση για τον «τριπλασιασμό της πυρηνικής ενεργειακής ικανότητας από το 2020 έως το 2050» στη διεθνή συνάντηση COP28. Η δήλωση αυτή, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, αναγνωρίζει «τον καθοριστικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου/ουδετερότητας του άνθρακα έως ή περίπου μέχρι τα μέσα του αιώνα», στην ίδια γραμμή με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Συνολικά 22 χώρες υπέγραψαν τη δέσμευση, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, η Ουγγαρία και η Ολλανδία. Η Διεθνής Συμφωνία του Παρισιού, η οποία εγκρίθηκε το 2015, δεσμεύει και τις 196 χώρες που την έχουν υπογράψει να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τη διατηρήσουν κάτω από τους 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Ανάλυση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC] δείχνει ότι η πυρηνική ενέργεια περίπου τριπλασιάζει την παγκόσμια εγκατεστημένη ηλεκτρική της ισχύ από το 2020 έως το 2050 στο μέσο σενάριο του 1,5°C», αναφέρεται στη δήλωση. Η δήλωση υπογράφηκε παράλληλα με μια άλλη έκκληση για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, η οποία υποστηρίζεται από 120 χώρες. Οι συμμετέχοντες στην COP28 «επιβεβαίωσαν επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση του αμείωτου άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα».

Planning and Management of Solar Power from Space
Συγγραφέας: Παναγιώτης Κοσμόπουλος
ISBN: 9780128233900

Μια ολιστική προσέγγιση απομακρυσμένης παρακολούθησης και πρόγνωσης της διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με τη χρήση μεθόδων γεωπαρατήρησης, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση για έξυπνη λήψη αποφάσεων ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας

Αποκτήστε το εδώ!

«Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε», δήλωσε ο πρόεδρος Emmanuel Macron, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του στο Ντουμπάι λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της δέσμευσης. Ο τριπλασιασμός των παραγωγικών δυνατοτήτων «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο», είπε. Ο Macron υποστήριξε ακόμη ότι «χρειαζόμαστε την Παγκόσμια Τράπεζα, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα [και] τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια στις πολιτικές τους για τον ενεργειακό δανεισμό». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των πυρηνικών υποδομών στις αναδυόμενες χώρες.

«Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να επενδύσουν […] σε SMR [Small Modular Reactors], οι οποίοι αποτελούν ασφαλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα και μια καλή επένδυση για τη στρατηγική αυτονομία», ανέλυσε ο Macron. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενιαία Αγορά, Tierry Breton, παρουσίασε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τους SMR, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές του 2024.

Η δήλωση της COP28 καθιστά επίσης σαφές ότι προτίθεται να συνεργαστεί με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών «τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων». Ωστόσο, η κριτική κατά της δέσμευσης υπέρ της πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται. «Παρά τους συγκεκριμένους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, η ιδέα [μιας διεθνούς δήλωσης] είναι γελοία […] και αξίζει σε κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας παρά για τη σωτηρία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ιδρυτής του ακροαριστερού κόμματος La France Insoumise.

Η τοποθέτηση όλων των στοιχημάτων στην πυρηνική ενέργεια «είναι μια λανθασμένη λύση», δήλωσε στο Europe 1 η ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καρίμα Ντέλι: «θα πήγαινε «ενάντια στην Ιστορία μας, καθώς ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας το λέει ξεκάθαρα: πρέπει να βασιστούμε στις […] ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Σε ένα δελτίο τύπου, η Greenpeace επέκρινε επίσης την «εμμονή του Macron υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, [η οποία] καλύπτει την έλλειψη σοβαρότητας όσον αφορά τη δράση για το κλίμα».

Με πληροφορίες από euractiv.com

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER