Το έργο Mining with Nature

Το έργο Mining with Nature

Η αυξημένη μέριμνα για τη βιοποικιλότητα πρέπει να είναι κερδοφόρα. Όχι μόνο για τη φύση αλλά και για τις επιχειρήσεις. Η Svemin, η σουηδική ένωση εταιρειών εξόρυξης και παραγωγής μετάλλων, παραθέτει έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Svemin υπερτονίζει ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί εξίσου μεγάλη απειλή για την ευημερία, απευθείας συγκρίσιμη με την κλιματική αλλαγή, ενώ είναι εμφανές ότι οι δύο απειλές αλληλοενισχύονται. Η Maria Sunér Fleming, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Svemin, αναφέρει: «Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες να ευνοηθεί η βιοποικιλότητα, μέσω, για παράδειγμα, μέτρων προστασίας και αποκατάστασης, τα οποία η μεταλλευτική βιομηχανία θέλει τώρα να αξιοποιήσει με νέο και πρωτοποριακό τρόπο».

Η μεταλλευτική βιομηχανία είναι ένας από τους κλάδους που πρέπει να αποκτήσουν νέες εκτάσεις γης για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Τα ορυχεία επίσης δεν μπορούν να επιλέξουν τυχαία κάποια έκταση, αλλά μπορούν να βρίσκονται μόνο εκεί που βρίσκεται το μετάλλευμα. Για το λόγο αυτό, η βιομηχανία εργάζεται εδώ και καιρό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αποκατάστασης μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι εργασίες αφορούσαν κυρίως την αναδάσωση και την ανάπτυξη πρασίνου σε βιομηχανικές περιοχές και τοποθεσίες απόθεσης απορριμάτων. Όλο και περισσότερες προσπάθειες έχουν πλέον επικεντρωθεί στην αντιστάθμιση των χαμένων φυσικών αξιών και στη δημιουργία οικολογικής προστιθέμενης αξίας. Αρκετές από τις εταιρείες-μέλη της Svemin είναι ήδη πρωτοπόροι στον τομέα.

«Είναι πλέον ώριμος ο χρόνος για να επιδείξουμε αποφασιστικότητα γύρω από το έργο της διατήρησης και της αύξησης της βιοποικιλότητας στα μέρη όπου δραστηριοποιείται η μεταλλευτική βιομηχανία. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε ομοιομορφία στον τρόπο δράσης μας αλλά και για να μπορούμε να δείξουμε με διαφανή τρόπο πώς λειτουργεί η βιομηχανία εξόρυξης. Φιλοδοξία μας είναι επίσης να αποτελέσει έμπνευση τόσο για τη βιομηχανία εξόρυξης διεθνώς όσο και για άλλες βιομηχανίες», λέει η Maria Sunér Fleming.

Το υπόβαθρο του οδικού χάρτη βασίζεται στην επιστήμη και στην ιεραρχία των αρνητικών επιπτώσεων, δηλαδή αποφυγή, ελαχιστοποίηση, αποκατάσταση και αντιστάθμιση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα. Ο δηλωμένος στόχος του οδικού χάρτη είναι ότι η βιομηχανία εξόρυξης και μεταλλευμάτων έως το 2030 πρέπει να συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας σε όλες τις περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Τι πρέπει να γίνει στην πράξη

«Θα χρειαστεί να υπάρχει πλήρης γνώση όλων των παραμέτρων του φυσικού περιβάλλοντος πριν από την αποκατάσταση και την οικολογική αναμόρφωση. Ένας άλλος κεντρικός παράγοντας του οδικού χάρτη είναι η σημασία της καινοτομίας και των συνεργασιών με άλλους φορείς, όπως η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι δημόσιοι φορείς», λέει η Linda Bjurholt, περιβαλλοντική υπεύθυνη στην LKAB και μέλος της ομάδας εργασίας του έργου Mining with Nature.

»Ένας παράγοντας επιτυχίας για κάθε συμμετέχοντα που βρίσκεται πίσω από τον κοινό στόχο είναι να θέσει τους δικού του στόχους για τη βιοποικιλότητα, να ορίσει υποχρεωτικές δράσεις και να διαθέσει πόρους για την επίτευξη των στόχων. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία μπορεί να περιλαμβάνει χαρτογράφηση κινδύνων, εξαρτήσεων και ευκαιριών για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας όσον αφορά στη βιοποικιλότητα.

»Στη βιομηχανία παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για να εργαστεί αποτελεσματικά για την αύξηση της βιοποικιλότητας. Σήμερα, σε κάποιο βαθμό, λείπουν οι δομές και τα πλαίσια που χρειάζονται για να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να υποστηρίξει τους επιχειρηματικούς φορείς που θέλουν να συμβάλλουν στους εθνικούς και παγκόσμιους στόχους για τη βιοποικιλότητα.

«Απευθυνόμαστε συχνά σε πολιτικούς και δημόσιες αρχές προκειμένου να αντιληφθούν πλήρως τη σημασία της πρόβλεψης των επιπτώσεων, της σαφήνειας στη διατύπωση κανονισμώνκαι στην ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας, καθώς και της σημασίας των αφοσιωμένων συνομιλητών στον δημόσιο τομέα», λέει η Maria Sunér Fleming.

Το έργο συντονίζεται από την εταιρεία συμβούλων Ecogain που ειδικεύεται στη βιώσιμη χρήση γης και τη βιοποικιλότητα.

«Είναι εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαζόμαστε με τη Svemin και τις εταιρείες εξόρυξης που είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους», λέει η Tove Hägglund, υπέυθυνη έργου στην Ecogain. «Παρατηρήσαμε ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας γίνεται όλο και πιο κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις και το ζήτημα είναι εξίσου σημαντικό για την ανθρωπότητα με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό, η εργασία για την ανάπτυξη αυτού του οδικού χάρτη για τη βιοποικιλότητα σε συνεργασία με τη βιομηχανία εξόρυξης είναι πολύ σημαντική και επείγουσα».

Η Hägglund επισημαίνει επίσης ότι τα λειτουργικά οικοσυστήματα συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες. Αυτά είναι παραδείγματα υπηρεσιών οικοσυστήματος που η φύση παρέχει δωρεάν. Άλλα παραδείγματα υπηρεσιών οικοσυστήματος είναι τα βρώσιμα προϊόντα, ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό. Προκειμένου η φύση να προσφέρει υπηρεσίες οικοσυστήματος στην κοινωνία μας, πρέπει να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα, δηλαδή την ποικιλότητα των φυτών και των ζώων και των οικοτόπων τους.

Με πληροφορίες από www.svemin.se/en/project-mining-with-nature/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER