MagWasteVal: Χρήση βιομηχανικών αποβλήτων για την παραγωγή πυρίμαχων υλικών

MagWasteVal: Χρήση βιομηχανικών αποβλήτων για την παραγωγή πυρίμαχων υλικών

Aντικείμενο του έργου MagWasteVal είναι η αναλυτική διερεύνηση των κυριοτέρων γεωχημικών και θερμοδυναμικών μεταβλητών οι οποίες επηρεάζουν τη διαδικασία της σερπεντινίωσης και η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας αντίστροφης διαδικασίας, αναπαριστώντας κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την αρχική σερπεντινίωση.

Με τη διαδικασία αυτή αναμένεται να ελαττωθεί το ποσοστό σερπεντίνη του βιομηχανικού στερεού αποβλήτου, έτσι ώστε το ποσοστό σε ολιβίνη να ανέλθει άνω του 80%, δηλαδή το εξαλλοιωμένο άχρηστο πέτρωμα θα μπορέσει να μετατραπεί εκ νέου σε (χρήσιμο) δουνίτη. Επίσης θα μελετηθεί σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και σε δοκιμές βιομηχανικής κλίμακας, η αξιοποίηση του παραγόμενου μετασχηματισμένου δουνίτη σε πυρίμαχες εφαρμογές, όπως είναι τα πυρότουβλα και οι μαγνησιο-ολιβινούχες μάζες.

Τα προϊόντα που θα αναπτυχθούν θα είναι καινοτόμα και αναμένεται να έχουν καλύτερες ιδιότητες από τα αντίστοιχα ολιβινούχα προϊόντα της αγοράς. Ο μετασχηματισμός του σερπεντίνη σε δουνίτη με θερμική κατεργασία είναι σημαντική τόσο σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (διαχείριση στερεών αποβλήτων), όσο και από οικονομικής άποψης.

Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και επίδειξη, τόσο σε εργαστηριακή, όσο και σε βιομηχανική κλίμακα, της μετατροπής του βιομηχανικού αποβλήτου που παράγεται κατά τον εμπλουτισμό του μαγνησίτη σε προϊόν με προστιθέμενη αξία. Η αξιοποίηση αυτού του τύπου μεταλλευτικών αποβλήτων είναι ουσιώδους σημασίας για τα μεταλλεία μαγνησίτη, καθόσον το μεταλλευτικό απόβλητο μετά την προτεινόμενη διαχείρισή του (δηλ. το μετασχηματισμό του) θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη βιομηχανική δραστηριότητα (για την παραγωγή πυρίμαχων υλικών).

Οι στόχοι του έργου βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της πράσινης οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάπτυξη τεχνολογιών, που θα εφαρμοστούν από τη βιομηχανία και που μεσοπρόθεσμα θα παράγουν μηδενικά απόβλητα (zero waste management) από τις κάθε είδους βιομηχανικές δραστηριότητες. Επίσης, εκπληρεί τους Εθνικούς στόχους για τη Στρατηγική Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization - RIS3) στον κλάδο «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Το έργο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2021. 

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER