2sDR: Μια καινοτόμα διεργασία ανακύκλωσης σκόνης ψευδαργύρου

2sDR: Μια καινοτόμα διεργασία ανακύκλωσης σκόνης ψευδαργύρου

Η διαδικασία 2sDR (Ανακύκλωση σκόνης δύο σταδίων) αντιπροσωπεύει την πρώτη τεχνολογία μηδενικών αποβλήτων για την ανακύκλωση ψευδαργύρου και προσφέρει μια ευέλικτη, φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική λύση για τη χαλυβουργία.

Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για την προστασία προϊόντων χάλυβα από τη διάβρωση. Μετά τη τέλος του κύκλου ζωής τους, τα προϊόντα αυτά επιστρέφουν στο χαλυβουργείο ως σκραπ, εάν ανακυκλωθούν. Η ηλεκτρική κάμινος τόξου (EAF) είναι η κοινή εγκατάσταση ανακύκλωσης για το σκοπό αυτό και χρησιμοποιεί έως και 100% σκραπ. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, παράγονται περίπου 20 κιλά σκόνης που περιέχει ψευδάργυρο ανά τόνο χάλυβα, καταλήγοντας σε 1,3 εκατ. τόνους σκόνης ηλεκτροκαμίνου ετησίως στην Ευρώπη. Από την ποσότητα αυτή, μόνο το 50% κατεργάζεται σε εγκαταστάσεις για την ανάκτηση αποκλειστικά ψευδαργύρου.

Η νέα διαδικασία 2sDR (ανακύκλωση σκόνης δύο σταδίων) αντιπροσωπεύει την πρώτη τεχνολογία μηδενικών αποβλήτων για την ανακύκλωση ψευδαργύρου και προσφέρει μια ευέλικτη, φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική λύση στα χαλυβουργεία να λειτουργούν τη δική τους διαδικασία ανακύκλωσης αποφεύγοντας το κόστος μεταφοράς ή διάθεσης σε άλλες εγκαταστάσεις. Η διαδικασία αποτελείται από δύο στάδια, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεταλλουργικές διεργασίες: σε περιστροφική κάμινο για την απομάκρυνση επιβλαβών στοιχείων και στη συνέχεια ανάγεται σε ηλεκτρική κάμινο τόξου.

Ο ψευδάργυρος εξάγεται μέσω του αερίου ως οξείδιο και ο σίδηρος με τη μορφή κράματος που επαναχρησιμοποιείται στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα. Η σκωρία που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευαστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο του έργου, η προτεινόμενη διαδικασία θα αναπτυχθεί σε ημι-βιομηχανική κλίμακα και θα αξιολογηθεί η τεχνολογική και η οικονομική της βιωσιμότητα. Με βάση το αποτέλεσμα του έργου, η τεχνολογία θα καταστεί εμπορική και θα κατασκευαστεί η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης 2sDR στην Αυστρία.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το EIT RawMaterials με τη συμμετοχή των ακόλουθων φορέων:

  • Montanuniversität Leoben, Austria (συντονιστής)
  • ARP Aufbereitung, Recycling und Prüftechnik Gesellschaft m.b.H, Austria
  • Politecnico di Milano, Italy
  • Primetals Technologies Austria GmbH, Austria
  • Stahl- und Walzwerk Marienhütte GmbH, Austria
  • Slovenian National Building and Civil Engineering Institute, Slovenia
Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER