Η δέσμευση άνθρακα είναι απαραίτητη για τη μείωση των επιπτώσεων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο κλίμα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tokyo και στο Πανεπιστήμιο της Nagoya στην Ιαπωνία ανέπτυξαν μια μέθοδο για να εξετάσουν εάν ο άνθρακας στο σκυρόδεμα προέρχεται από τις πρώτες ύλες ή από τον άνθρακα στον αέρα που έχει παγιδευτεί όταν αντιδρά με το σκυρόδεμα για να σχηματίσει ανθρακικό ασβέστιο.
Μετρώντας την αναλογία ορισμένων ισοτόπων άνθρακα σε σκυρόδεμα που είχε εκτεθεί στον αέρα και σε σκυρόδεμα που δεν είχε εκτεθεί, η ομάδα μπόρεσε με επιτυχία να επαληθεύσει ότι είχε συμβεί άμεση δέσμευση άνθρακα από τον αέρα. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για το βιομηχανικό τομέα και τις χώρες που θέλουν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές άνθρακα.
Το 2023 θα είναι πιθανόν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Παρά τις διεθνείς συμφωνίες και τις εκκλήσεις για δράση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση ορυκτών καυσίμων συνέχισαν να αυξάνονται. Αν θέλουμε να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από το κρίσιμο όριο της αύξησης της θερμοκρασίας 2 βαθμών Κελσίου έως το 2100 (σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα), πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η μείωση και η αποφυγή περαιτέρω εκπομπών από μόνη της δεν αρκεί. Είναι αναγκαίο να αφαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για το κλίμα.
Η μέθοδος της άμεσης δέσμευσης από τον αέρα (Direct Air Capture, DAC) απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα χρησιμοποιώντας χημικές ή φυσικές διεργασίες. Η αύξηση της χρήσης των τεχνολογιών DAC αποτελεί μέρος του σεναρίου καθαρών μηδενικών εκπομπών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), μια προτεινόμενη σειρά μεθόδων που θα επιτρέψουν στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα να αφαιρεί έως το 2050 όσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) παράγει.
Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η βιομηχανία ήταν υπεύθυνη για το 25% των εκπομπών CO2 του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος το 2022. Το τσιμέντο είναι το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βιομηχανικό προϊόν (μετά το νερό) και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον.
«Έως και 800 κιλά CO2 εκπέμπονται ανά τόνο τσιμέντου κατά την παραγωγή του, επομένως η μείωση των σχετικών εκπομπών έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα στη βιομηχανία σκυροδέματος», εξηγεί ο καθηγητής Ippei Maruyama από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Tokyo. «Το σκυρόδεμα ήταν από καιρό γνωστό ότι αντιδρά με το CO2 στον αέρα για να να σχηματιστεί ανθρακικό ασβέστιο, ένα ανεπιθύμητο φαινόμενο γιατί προκαλεί διάβρωση των χαλύβδινων ράβδων στο εσωτερικό των κατασκευών από σκυρόδεμα. Ωστόσο, η βιομηχανία σκυροδέματος εξετάζει τώρα τρόπους για να κάνει αποτελεσματική χρήση αυτής της αντίδρασης».
Αν και προβληματική για τις κατασκευές, η αντίδραση που προκαλεί το σχηματισμό ανθρακικού ασβεστίου, σταθεροποιεί ή δεσμεύει το CO2, απομακρύνοντας το από την ατμόσφαιρα. Το ανθρακικό ασβέστιο απαντάται επίσης με φυσικό τρόπο σε πετρώματα, όπως ο ασβεστόλιθος, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σκυροδέματος.
«Αυτό καθιστά δύσκολο να γίνει διάκριση εάν το CO2 που εντοπίζεται στο σκυρόδεμα έχει πρόσφατα δεσμευθεί από τον αέρα ή προέρχεται από τα συστατικά του σκυροδέματος», είπε ο Maruyama. «Έτσι αναπτύξαμε μια μέθοδο ελέγχου, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν το παραγόμενο σκυρόδεμα μπορεί να πιστοποιηθεί ως μέσο αντιστάθμισης των εκπομπών CO2».
Με πληροφορίες από miragenews.com