Η Shell εγκαταλείπει τους στόχους μείωσης παραγωγής ορυκτών καυσίμων

Η Shell εγκαταλείπει τους στόχους μείωσης παραγωγής ορυκτών καυσίμων

Η Shell, υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της, Wael Sawan, εγκαταλείπει τα σχέδια μείωσης της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας, σε μια αλλαγή στρατηγικής με στόχο την αύξηση των αποδόσεων για τους μετόχους. Η εταιρεία προτίθεται να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2030.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εταιρεία πετρελαίου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η παραγωγή θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2030, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα μείωνε την παραγωγή κατά περίπου 1-2% κάθε χρόνο.

Η Shell θα επενδύσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 2023 και 2035, σε σύγκριση με τα 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα «χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Ο Sawan ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Shell το Σεπτέμβριο 2022, αντικαθιστώντας τον Ben van Beurden που είχε εκπλήξει ορισμένους ακτιβιστές και επενδυτές θέτοντας έναν εταιρικό στόχο επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, αποκλειστικά μέσω προγραμματισμένων σταδιακών μειώσεων της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Από τότε που ανέλαβε, ο Sawan έχει δώσει έμφαση στις οικονομικές αποδόσεις για τους μετόχους. Όπως δήλωσε, επιθυμεί να «ανταμείψει τους μετόχους, σήμερα αλλά και πολύ περισσότερο  στο μέλλον», ενώ έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σε εταιρικό επίπεδο, τονίζοντας παράλληλα την πεποίθηση του ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι αναγκαία σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της για το έτος 2021, η Shell θα στόχευε σε «μια αναμενόμενη σταδιακή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1-2% κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των αποεπενδύσεων και της φυσικής πτώσης στην απόδοση των κοιτασμάτων».

Ωστόσο, η Shell υποστήριξε προσφάτως ότι η προηγούμενη στρατηγική δεν αποτελούσε δέσμευση για σταθερή μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Στην πραγματικότητα η εταιρεία πέτυχε τον στόχο μέσα σε επτά μήνες από την ανακοίνωση του εξαιτίας της πώλησης του ποσοστού της, το 2021, στο έργο Permian Basin στο Texas. Η παραγωγή της Shell ήταν 1,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2019 και μειώθηκε στο 1,5 εκατ. την ημέρα, δηλαδή μείωση της τάξης του 21%.

Όπως δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της εταιρείας: «Ο στόχος μας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου έως το 2030 δεν έχει αλλάξει. Απλά τον επιτύχαμε οκτώ χρόνια πιο νωρίς».

Η ανακοίνωση της Shell ήρθε την ίδια μέρα που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα ερχόταν πριν από το τέλος της δεκαετίας. Το 2021, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έπρεπε να διακοπεί άμεσα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Φορείς ενάντια στην κλιματική αλλαγή επέκριναν την αλλαγή στρατηγικής της Shell ως προς τη συνέχιση παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Η Carla Denyer, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Το να στοχεύει η Shell σε περισσότερη παραγωγή ορυκτών καυσίμων ώστε να αυξήσει τις αποδόσεις για τους μετόχους της, είναι καθαρός κλιματικός βανδαλισμός και ένα σημάδι ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων δε θα μας οδηγήσουν στο πιο πράσινο μέλλον που όλοι επιθυμούμε».

Ο Sawan ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την ανανεωμένη στρατηγική της εταιρείας στη Νέα Υόρκη μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η νέα στρατηγική θα επιτρέψει στη Shell να επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους και στην εστίαση στις πιο κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Shell είπε ότι θα αναπτύξει την παραγωγή φυσικού αερίου, διατηρώντας την παραγωγή πετρελαίου σταθερή, σταθεροποιώντας την παραγωγή υγρών ορυκτών καυσίμων έως το 2030.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μια προγραμματισμένη αύξηση μερίσματος κατά 15%, καθώς και επιστροφή 5 δισ. δολαρίων στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών.

Ο Sawan επιβεβαίωσε την προηγούμενη δέσμευση της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αν και η εταιρεία προειδοποίησε ότι αυτό είναι απίθανο να επιτευχθεί «αν η κοινωνία η ίδια δεν επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050».

Ως μέρος αυτών των σχεδίων, η Shell είπε ότι θα επενδύσει μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2023 έως το 2025 σε προϊόντα «χαμηλών εκπομπών άνθρακα», συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, του υδρογόνου, των δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Με πληροφορίες από theguardian.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER