Ουράνιο: Το καύσιμο για καθαρή ενέργεια

Ουράνιο: Το καύσιμο για καθαρή ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται σημαντική πηγή καθαρής ενέργειας καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια πρόκειται να αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2040. Ως μία πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, επεκτάσιμη, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή, η πυρηνική ενέργεια πρόκειται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης, ικανοποιώντας παράλληλα τους παγκόσμιους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Στα infographics που ακολουθούν δίνεται αναλυτική εικόνα του πώς το ουράνιο μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της ενέργειας.

Η πυρηνική ενέργεια θα διασφαλίσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται σημαντική πηγή καθαρής ενέργειας καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια. Τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη λειτουργία τους, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους, είναι ισοδύναμες, ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, με αυτές της αιολικής ενέργειας, ενώ είναι μόλις το ένα τρίτο αυτών της ηλιακής ενέργειας.

Επιπλέον, τα πυρηνικά καύσιμα είναι εξαιρετικά πυκνά και παράγουν ελάχιστα απόβλητα. Όλα τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα που παρήχθησαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 60 χρόνια, θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με βάθος μικρότερο από 10 μέτρα. Για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, η ζήτηση ουρανίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 160% τις επόμενες δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές χώρες προχωρούν στην εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα χτίζουν αξιόπιστα δίκτυα διανομής ενέργειας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά κοιτάσματα ουρανίου που είναι οικονομικά ανακτήσιμαΟ Καναδάς διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο με περιεκτικότητα ουρανίου έως και 20%.

Παγκόσμια παραγωγή ουρανίου ανά χώρα

Τα κοιτάσματα ουρανίου με την υψηλότερη ποιότητα στον κόσμο

Η περιοχή της λεκάνης Athabasca στο Saskatchewan και την Alberta του Καναδά διαθέτει τα υψηλότερης ποιότητας κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο, με ποιότητες που είναι 10 έως 100 φορές καλύτερες από το μέσο όρο σε άλλες τοποθεσίες. Το ουράνιο ανακαλύφθηκε στη λεκάνη Athabasca για πρώτη φορά το 1934, και σήμερα η περιοχή παραμένει ένα σημαντικό σημείο για την εξερεύνηση ουρανίου. Εκτός από τα κοιτάσματα ουρανίου, η λεκάνη είναι μια περιοχή εξόρυξης με υψηλό βαθμό αειφορίας, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από VisualCapitalist.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER