Η εξορυκτική βιομηχανία χρειάζεται να προσελκύσει και να διατηρήσει την επόμενη γενιά ταλέντων

Η εξορυκτική βιομηχανία χρειάζεται να προσελκύσει και να διατηρήσει την επόμενη γενιά ταλέντων

Ο κλάδος της εξόρυξης αντιμετωπίζει μια διαρκή πρόκληση όσον αφορά την προσέλκυση και τη διατήρηση της επόμενης γενιάς ειδικευμένων και ταλαντούχων εργαζομένων. Είναι γεγονός ότι ενώ εκατομμύρια ανθρώπων εργάζονται στην εξόρυξη παγκοσμίως, σχεδόν οι μισοί είναι ηλικίας 45 ετών και άνω.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο τομέας εξόρυξης, εξοπλισμού εξόρυξης, τεχνολογίας και υπηρεσιών (Mining, Mining equipment, Technology and Services, METS) δυστυχώς δέχεται εξαιρετικά χαμηλές αιτήσεις εγγραφής φοιτητών σε Πανεπιστημιακές και επαγγελματικές σχολές που σχετίζονται με τον τομέα και το 59% των φοιτητών σε μια πρόσφατη έρευνα δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει πολλά για αυτόν τον τομέα».

Γιατί συμβαίνει αυτό? Ένας βασικός λόγος είναι η φήμη του τομέα της εξόρυξης ως παρωχημένου και μη βιώσιμου και ότι υστερεί ως προς τον ψηφιακό του μετασχηματισμό – ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εάν ο τομέας θέλει να ευδοκιμήσει στο μέλλον. «Αυτό που γνωρίζουμε για την εξόρυξη διαμορφώνεται από τίτλους ειδήσεων, οι οποίοι συχνά προβάλλουν τις αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με τον κλάδο. Έτσι, η εξόρυξη δεν είναι ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης μεταξύ των νέων», έγραψε ο Rutendo Munatsirei, σε άρθρο του στο LinkedIn (2019).

Οι νεότερες γενιές έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο και έχουν εμπεριστατωμένη άποψη για πολλά από τα περιβαλλοντικά ζητήματα που η βιομηχανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει [McKenzie (2021)]. Η συνολική έλλειψη δεξιοτήτων έχει, φυσικά, επιδεινωθεί λόγω και της πανδημίας, η οποία περιόρισε την μετακίνηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μεταξύ κρατών και μεταξύ γεωγραφικών περιοχών. «Οι κρατικοί και διεθνείς περιορισμοί στα σύνορα έχουν κάνει τις εταιρείες εξόρυξης να εξαρτώνται περισσότερο από μια μικρότερη ομάδα εργατικού δυναμικού που αφορά κυρίως σε τοπικό επίπεδο», σημειώνει ο David Burns, Επικεφαλής Πόρων στην Accenture [Zakharia, 2021].

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι εξορυκτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την προσέλκυση και τη διατήρηση της επόμενης γενιάς ειδικευμένων, ταλαντούχων εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τους στόχους παραγωγής τους και η έλλειψη «απειλεί να περιπλέξει την επέκταση του κλάδου η οποία, ωστόσο, είναι εντελώς απαραίτητη λόγω της επανάστασης της καθαρής ενέργειας και της αυξημένης ζήτησης για μια σειρά μετάλλων» [Toscano, 2022].

Προτάσεις για δράση

Υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο πρόβλημα της εύρεσης και διατήρησης ταλαντούχων και αφοσιωμένων νέων εργαζομένων. Βασικό βήμα είναι καταρχάς η εστίαση στην απόδοση ESG.

Όπως είναι ήδη γνωστό τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και τα θέματα διακυβέρνησης (ESG) γίνονται όλο και πιο σημαντικά σε όλο τον κόσμο, τόσο σε γενικό πλαίσιο όσο και ειδικότερα στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Στην πραγματικότητα, σε μια πρόσφατη παγκόσμια έκθεση, το 45% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στον τομέα της εξόρυξης δήλωσε ότι τα θέματα ESG αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κλάδο – πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από θέματα που σχετίζονται με την πανδημία [Meyers, 2021].

Η πιο πρόσφατη έκθεση της EY για τον κλάδο επικυρώνει αυτή την αίσθηση, με την πλειονότητα των στελεχών που ρωτήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2021 να λένε ότι οι επιδόσεις σε θέματα ESG ήταν ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος, ακολουθούμενος από την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την απόκτηση άδειας λειτουργίας [Mitchell, 2021].

Όλο και περισσότερο, οι εταιρείες εξόρυξης καλούνται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στα κριτήρια ESG - βελτιώνοντας τη διαχείριση των ατυχημάτων, βελτιώνοντας την προστασία και την υγεία των εργαζομένων και επιδεικνύοντας μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Ταυτόχρονα, σχεδόν το 60% των νέων δηλώνει ότι ανησυχεί ή ανησυχεί εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή και το 45% εκφράζει ότι οι περιβαλλοντικοί τους προβληματισμοί επηρεάζουν την καθημερινότητά τους [Harrabin, 2021]. 

Για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν νέους σε ηλικία εργαζομένους – και στην πραγματικότητα, να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες αυτών για να αντιστρέψουν την τάση γήρανσης του αξιόλογου εργατικού δυναμικού – οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στα θέματα ESG.

Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά σημαντική η επένδυση σε ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν στις εταιρείες να μετρούν με ακρίβεια – και στη συνέχεια να μειώνουν – τις εκπομπές ρύπων. Αυτό θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιστροφή των οποιονδήποτε αρνητικών εντυπώσεων για τον κλάδο και θα διασφαλίσει ότι νέοι, ταλαντούχοι άνθρωποι θα προσελκυθούν και θα ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της εξόρυξης.

Οι κορυφαίοι υποψήφιοι αναζητούν οργανισμούς που είναι τεχνολογικά προηγμένοι, διαφορετικοί και χωρίς αποκλεισμούς και αφοσιωμένοι στις σύγχρονες πρακτικές ESG. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα διοικητικά συμβούλια και οι εκτελεστικές ομάδες των εταιρειών εξόρυξης πρέπει να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη ενός σαφούς οράματος, σκοπού και αξιών εντός και εκτός των οργανισμών τους, ώστε οι εταιρείες τους να μπορούν να ευδοκιμήσουν τώρα και στο μέλλον [McKenzie, 2021]. 

Επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στο Industry 4.0

Εκτός από την ανάγκη για βελτίωση των επιδόσεων σε θέματα ESG, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την εξορυτκική βιομηχανία να επενδύσει σε σύγχρονα και ισχυρά ψηφιακά εργαλεία – τόσο για τη βελτίωση της συνολικής λειτουργικής απόδοσης όσο και για την προσέλκυση και διατήρηση νέων, με τεχνολογικές γνώσεις, αποφοίτων.

Επί του παρόντος, οι εταιρείες εξόρυξης βρίσκονται υπό πίεση από πελάτες, ενδιαφερόμενους φορείς και ρυθμιστικές αρχές για να συμμετάσχουν σε αυτό που είναι γνωστό ως «Industry 4.0» – ή «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» – ένας όρος που αναφέρεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανιών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα εξόρυξης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με το 99% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων των εταιρειών εξόρυξης σε πρόσφατη έρευνα να λένε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι «κρίσιμες» για την επιβίωση του οργανισμού τους [Gleeson, 2021]. 

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρίες εξόρυξης δεν ανακοινώνουν ούτε προβάλλουν επαρκώς την πρόοδό τους σε αυτόν τον τομέα, ούτε παρέχουν ενημέρωση ώστε οι νέοι απόφοιτοι να γνωρίζουν τις ευκαιρίες καριέρας που υπάρχουν. «Σε μια κοινωνία όπου το κοινωνικό μας νόμισμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τάσεις και τις προτιμήσεις, οι υλοποιούμενες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο απλά δεν είναι αρκετές» [Rutendo Munatsirei, 2019].

Στην πραγματικότητα, οι δυνατότητες ψηφιοποίησης στη βιομηχανία της εξόρυξης είναι τεράστιες. Με περισσότερες αυτοματοποιημένες διαδικασίες και πληροφορίες βασισμένες σε δεδομένα στα χέρια τους, οι εταιρείες εξόρυξης θα μπορούν να βελτιώσουν τόσο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Η ψηφιοποίηση μπορεί επίσης να βοηθήσει τους οργανισμούς να επιτύχουν τους στόχους τους για τις εκπομπές και να ξεκλειδώσουν τεράστια οικονομικά κέρδη. Ανώτερο στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας εξόρυξης πρότεινε πρόσφατα ότι μια πρωτοβουλία ψηφιακού μετασχηματισμού επρόκειτο να αποφέρει «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προστιθέμενης αξίας ετησίως» [Smith, 2022].

Ωστόσο, η έλλειψη ταλαντούχων ανθρώπων είναι ένα πραγματικό εμπόδιο σε αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μια πρόσφατη έκθεση του International Council of Mining and Metals (ICMM) καταδεικνύει ότι το 73% των εταιρειών εντόπισαν τα κενά δεξιοτήτων στην τοπική αγορά εργασίας ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση τεχνολογιών και ότι κατά μέσο όρο το 48% των υπαρχόντων εργαζομένων θα απαιτούσαν εκ νέου δεξιότητες/αναβάθμιση δεξιοτήτων τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες δεξιότητες που απαιτούνται για τα καθήκοντα που θα έπρεπε να εκτελέσουν.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας συναρπαστικός τομέας στον κλάδο της εξόρυξης και οι σχετικές δεξιότητες θα πρέπει να αποτελούν βασικό πλεονέκτημα για όσους νέους τις κατέχουν. Μια έρευνα του 2018 σε νέους πτυχιούχους αποκάλυψε ότι ενώ το 40% πιστεύει ότι, λόγω της ψηφιοποίησς, οι θέσεις εργασίας στην εξόρυξη μειώνονται, το 44% δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν «πολύ» για μια καριέρα στον τομέα της εξόρυξης αλλά σε θέσεις που σχετίζονται με τους αυτοματισμούς, όπως τα ρομποτικά συστήματα και τα αυτόνομα οχήματα [Youth Insight, 2018]. 

Συγχρόνως στον τομέα των ορυκτών, η βελτιστοποίηση της επεξεργασίας τους για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη και απαιτεί συνδυασμό γνώσεων από πολλούς κλάδους όπως software engineering, IT architecture, data mining, χημικές διεργασίες, σχεδιασμό και προσομοίωση διεργασιών και πρωτόκολλα επικοινωνίας. Για τους ευφυείς νέους με εξειδικευμένες δεξιότητες, ο κλάδος της εξόρυξης και των ορυκτών θα πρέπει να θεωρείται ως επαγγελματική πρόκληση.

Οι ευκαιρίες που δίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι καταπληκτικές. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη, ασφαλέστερη εργασία, υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιτρέπει στη βιομηχανία να επανασχεδιάσει τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει μονοπάτια σταδιοδρομίας χωρίς αποκλεισμούς – προσελκύοντας περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα – και να εντοπίσει τους ευρύτερους κλάδους με τους οποίους η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να συνεργαστεί για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων [Black and Sandstrom, 2021].

Παροχή ευκαιριών κατάρτισης

Εκτός από την προσέλκυση νέων εργαζομένων, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη οι οργανισμοί να επικεντρωθούν στην επανεκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού τους δυναμικού. Από τις εταιρείες που συμμετείχαν πρόσφατα σε έρευνα του ICMM, το 90% είπε ότι ήταν πιθανό ή πολύ πιθανό να υιοθετήσουν τεχνολογίες όπως ρομπότ, διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), διασύνδεση συσκευών και ανάλυση big data εντός των αμέσως επόμενων τεσσάρων ετών.

Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται ότι το σύνολο δεξιοτήτων του μέσου υπαλλήλου θα μεταβληθεί κατά 40% και οι περισσότερες εταιρείες θα αναμένουν από τους υπάρχοντες υπαλλήλους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Επίσης, οι εταιρείες θεωρούν εξαιρετικά επιτυχημένο και επιθυμητό, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων να γίνεται εντός της εταιρείας (ποσοστό 37%) σε αντίθεση με το να προέρχεται από εξωτερικά προγράμματα κατάρτισης. Φυσικά, για τη διατήρηση προσωπικού με δεξιότητες, οι εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα του να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση όπως επίσης και διαρκώς ανανεούμενες ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων.

Προσφορά θέσεων πρακτικής άσκησης με ουσιαστικό όφελος

Παράδειγμα εταιρείας προς μίμηση αποτελεί η Αυστραλιανή Metallurgical Systems. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να συμβάλλει στην προώθηση της αειφορίας της βιομηχανίας και να δημιουργήσει ευκαιρίες για νέους μηχανικούς, ειδικά μεταλλουργούς, προκειμένου να διατηρήσει το ενδιαφέρον τους ζωντανό και να βάλει γερά θεμέλια για το μέλλον. Ένας βασικός τρόπος για την υλοποίηση των ως άνω προτεραιοτήτων της εταιρείας είναι μέσω του προγράμματος πρακτικής άσκησης. Η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην παροχή ευκαιριών στην επόμενη γενιά τεχνικών επαγγελματιών και έχει φιλοξενήσει αρκετές αμειβόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Metallurgical Systems προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να λάβουν πρακτική άσκηση επί πληρωμή. Ενισχύει την ευαισθητοποίηση για τον τομέα METS στους υπαλλήλους της και εργάζεται για να αλλάξει την αντίληψη της καριέρας στη βιομηχανία εξόρυξης από «παλαιομοδίτικη» σε μια γεμάτη με ευκαιρίες που βασίζονται στην τεχνολογία. Στόχος της Metallurgical Systems είναι να αναδείξει όλα τα σπουδαία πράγματα στον εξορυκτικό κλάδο, δίνοντας στους ασκούμενους τη δυνατότητα να εργαστούν και να μάθουν δίπλα σε μερικούς από τους καλύτερους, πιο έμπειρους και εξειδικευμένους ηγέτες του κλάδου.

Νωρίτερα φέτος, η Gabrielle, μια ταλαντούχα χημικός μηχανικός, ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στη Metallurgical Systems ενώ ήταν στο δεύτερο έτος σπουδών Χημικού Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η Gabrielle κατά τη διάρκεια της πρακτικής της συμμετείχε σε μοντελοποίηση συστημάτων, κάτι που της έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσει όσα μάθαινε στο πανεπιστήμιο, καθώς και να αποκτήσει κάποιες σημαντικές νέες δεξιότητες.

«Βοήθησα στη μοντελοποίηση μιας ιδέας για μια μονάδα που ανακτά λίθιο ποιότητας μπαταρίας από υπολείμματα αποβλήτων που δημιουργούνται σε άλλη μονάδα. Παρήγαγα διάφορα flowsheets χρησιμοποιώντας προδιαγραφές πελατών και εφάρμοσα χημικές και θερμοδυναμικές αρχές στη μοντελοποίηση μονάδων όπως αυτόκλειστα και εναλλάκτες θερμότητας», λέει. «Έμαθα επίσης πώς να κωδικοποιώ και να εφαρμόζω logic controllers και, το πιο σημαντικό, πώς να σκέφτομαι κριτικά για τη δημιουργία προσομοιώσεων και την παραγωγή αποτελεσματικών και αποδοτικών μοντέλων».

Μια άλλη σημαντική πτυχή αυτών των πρακτικών είναι η εξοικείωση των ασκούμενων σε κάποια από την πραγματική τεχνολογία που θα κατέληγαν να χρησιμοποιήσουν εάν παραμείνουν στον κλάδο. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται στον τομέα της εξόρυξης αυτή τη στιγμή και θέλουμε να το δείξουμε στους ασκούμενούς μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιούμε κάποια πολύ προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία και είναι σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία στους ασκούμενους να τα χρησιμοποιήσουν. Επίσης, τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν τη δική τους πρακτική σκέψη και να λύνουν προβλήματα με τρόπο που τους κάνει περίεργους και πρόθυμους να μάθουν περισσότερα». λέει η Gabrielle.

«Η πρακτική μου ήταν μια φανταστική μαθησιακή εμπειρία και πραγματικά ανταποδοτική. Έμαθα απίστευτα πολλά από τους έμπειρους μηχανικούς με τους οποίους συνεργάστηκα και οι οποίοι ήταν πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να παρέχουν υποστήριξη», λέει η Gabrielle. «Η ομάδα με προκάλεσε να βελτιώσω τις γνώσεις μου και τον τρόπο που προσεγγίζω πραγματικά προβλήματα πέρα ​​από το εύρος οποιουδήποτε αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου σε θεωρητικό επίπεδο».

Με πληροφορίες από ausimm.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER