Εξελίξεις στα κράματα αλουμινίου για οχήματα μικρού βάρους

Εξελίξεις στα κράματα αλουμινίου για οχήματα μικρού βάρους

Τα κράματα αλουμινίου χρησιμοποιούνται εκτενώς σε διάφορες βιομηχανίες, όπως η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα smartphones, καθώς και τα βιομηχανικά συστήματα. Επίσης, τα κράματα αλουμινίου έχουν αναδειχθεί ως βασικό υλικό στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθοδηγώνταςτην πρόοδο στο σχεδιασμό, την παραγωγή και στη συνολική απόδοση των οχημάτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το αλουμίνιο έχει ορισμένες ειδικές ιδιότητες που το καθιστούν μια καλή επιλογή για την αντικατάσταση βαρύτερων υλικών όπως ο χάλυβας ή ο χαλκός, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτές οι μοναδικές ιδιότητες περιλαμβάνουν την υψηλή αναλογία αντοχής προς βάρος, την ικανότητα μορφοποίησης σε διάφορα σχήματα, την αντοχή στη διάβρωση και την εύκολη ανακύκλωση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το αλουμίνιο κορυφαία επιλογή για τους κατασκευαστές ώστε τα αυτοκίνητα να έχουν μικρότερο βάρος, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και σε γενικότερη βιωσιμότητα.

Που χρησιμοποιούνται τα κράματα αλουμινίου στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Στο παρελθόν, η χρήση κραμάτων αλουμινίου στην παραγωγή αυτοκινήτων ήταν περιορισμένη και αφορούσε κυρίως την κατασκευή μικρότερων εξαρτημάτων που αποτελούσαν μέρος της δομής του οχήματος. Ωστόσο, η δημοτικότητα των κραμάτων αλουμινίου αυξάνεται σταθερά, καθώς οι σύγχρονες δοκιμές έχουν αποδείξει τη βελτιωμένη αντοχή τους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά υλικά.

Στη σημερινή αυτοκινητοβιομηχανία, το αλουμίνιο έχει αναδειχθεί ως το προτιμώμενο υλικό για την κατασκευή των πλαισίων των οχημάτων, σε αντικατάσταση του χάλυβα. Αυτή η στροφή προς τα πλαίσια από κράματα αλουμινίου, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση των οχημάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μακροχρόνια αντοχή και στιβαρότητα. Επιπλέον, η φυσικά γυαλιστερή εμφάνιση του αλουμινίου, το καθιστά μια οπτικά ελκυστική επιλογή για το εσωτερικό των οχημάτων. Ήδη από το 2014 έχουν παρουσιαστεί διάφορα αυτοκίνητα με χρήση 100% αλουμινίου στην παραγωγή τους, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη σημασία των κραμάτων αλουμινίου στο σχεδιασμό και παραγωγή αυτοκινήτων.

Τα κράματα αλουμινίου προσφέρουν επίσης αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στα αυτοκίνητα υψηλής απόδοσης, κυρίως λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων απορρόφησης των δυνάμεων που οφείλονται σε κρούση. Αυτό το ευεργετικό χαρακτηριστικό επιτρέπει στους κατασκευαστές να σχεδιάζουν στρατηγικά συγκεκριμένες περιοχές στο αμάξωμα του αυτοκινήτου για την απορρόφηση συγκεντρωμένων δυνάμεων. Αυτή η σχεδιαστική προσέγγιση βοηθά στην αποφυγή καταστάσεων όπου όλη η δύναμη συγκεντρώνεται στον οδηγό, αλλά κατανέμεται ομοιόμορφα και ευνοεί την ορθότερη διαχείριση των δυνάμεων κρούσης.

Επιπλέον, η ικανότητα του αλουμινίου να απορροφά αποτελεσματικά τις εξωτερικά εφαρμοζόμενες δυνάμεις, επεκτείνεται και στην ενίσχυση της αντοχής στην κρούση σε διάφορα άλλα μέρη του οχήματος. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της συνολικής ασφάλειας του οχήματος σε περίπτωση σύγκρουσης, καθώς βοηθά άλλα εξαρτήματα του οχήματος να διατηρήσουν το αρχικό τους σχήμα. Ουσιαστικά, οι ιδιότητες απορρόφησης των δυνάμεων από κρούση που χαρακτηρίζουν το αλουμίνιο, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας του οχήματος και στον περιορισμό των ζημιών από συγκρούσεις.

Νέα υβριδικά σύνθετα υλικά με βάση το αλουμίνιο για κατασκευές μικρού βάρους

Τα σύνθετα υλικά με βάση το αλουμίνιο, γνωστά για το χαμηλό τους βάρος και την εντυπωσιακή αντοχή τους υπό τάση, έχουν κατακτήσει εξέχουσα θέση ως εναλλακτικά υλικά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ανάμεσα στα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αλουμινίου, η ιπτάμενη τέφρα ξεχωρίζει λόγω της οικονομικής αποδοτικότητας της και του μικρού βάρους της. Τα σύνθετα υλικά μεταλλικής μήτρας με βάση το αλουμίνιο που ενσωματώνουν σωματίδια ιπτάμενης τέφρας ως ενίσχυση, είναι σχεδιασμένα για να ξεπερνούν τις προκλήσεις που σχετίζονται με το κόστος σε μια σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Materials, τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντικές προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης έχουν αφιερωθεί στην προώθηση των σύνθετων υλικών μεταλλικής μήτρας (Metal Matrix Composites, MMCs), οδηγώντας στην εμφάνιση καινοτόμων υλικών με ποικίλες εφαρμογές.

Πρόσφατα, ερευνητές δημιούργησαν ένα ελαφρύ σύνθετο υλικό χρησιμοποιώντας μια διαδικασία χύτευσης με ανάδευση. Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε την προσθήκη ενισχυτικών κόνεων και πιο συγκεκριμένα νανοσωλήνων άνθρακα και ιπτάμενης τέφρας, σε καθαρό αλουμίνιο. Η χρήση ιπτάμενης τέφρας εξυπηρετεί διττό σκοπό: συμβάλλει στη μείωση του συνολικού κόστους υλικού και στην επίτευξη σύνθεσης με χαμηλή πυκνότητα. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της έρευνας ήταν ο προσδιορισμός του ιδανικού ποσοστού βάρους της ιπτάμενης τέφρας που απαιτείται για την επίτευξη ευνοϊκών μηχανικών ιδιοτήτων για το αλουμίνιο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, χρησιμοποιήθηκε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο. Αυτό το νευρωνικό δίκτυο χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της ελάχιστης ογκομετρικής φθοράς υπό συγκεκριμένες συνθήκες, προσφέροντας μια προσέγγιση βάσει δεδομένων για τη βελτιστοποίηση του σύνθετου υλικού με σκοπό τη βελτιωμένη απόδοση.

Κατά τη διαδικασία χύτευσης αλουμινίου με ανάδευση για την κατασκευή σύνθετων υλικών, αποδείχθηκε επιτυχώς ότι η ιπτάμενη τέφρα μπορεί να προστεθεί στο σύνθετο υλικό σε επίπεδα έως και 15% κατά βάρος. Με την εισαγωγή ιπτάμενης τέφρας και νανοσωλήνων άνθρακα (CNT), επιτεύχθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά του υλικού. Συγκεκριμένα, η σκληρότητα του νανοσύνθετου υλικού με βάση το αλουμίνιο αυξήθηκε σημαντικά, από 73 BHN σε 89 BHN. Η χρήση των προσθέτων οδήγησε επίσης σε αξιοσημείωτη βελτίωση στη θλιπτική αντοχή, με τις τιμές να αυξάνονται από 485 MPa σε 512 MPa. Επιπλέον, η αντοχή σε εφελκυσμό του σύνθετου υλικού παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 36% σε σύγκριση με το μη ενισχυμένο σύνθετο.

Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε ότι όταν η περιεκτικότητα σε ιπτάμενη τέφρα έφτασε στο μέγιστο (15%) υπό συγκεκριμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου ενός εύρους φορτίου από 15,5 έως 23 N και ενός εύρους στροφών ανά λεπτό κατά την ανάδευση μεταξύ 200 και 375, το σύνθετο υλικό επέδειξε ελάχιστη φθορά. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη χρησιμότητα της ιπτάμενης τέφρας και των νανοσωλήνων άνθρακα ως αποτελεσματικών πρόσθετων στα νανοσύνθετα υλικά με βάση το αλουμίνιο, προσφέροντας βελτιωμένες μηχανικές ιδιότητες και αντοχή στη φθορά.

Ερευνητικά Έργα

Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στα κράματα χύτευσης αλουμινίου για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας;

Παραδοσιακά, τα κράματα αλουμινίου έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συστημάτων ανάρτησης, εξαρτημάτων κινητήρα και γραναζιών. Ωστόσο, καθώς οι τεχνικές χύτευσης αλουμινίου συνεχίζουν να εξελίσσονται, η χύτευση σε μήτρες (die casting) έχει εξελιχθεί για να επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών τμημάτων του πλαισίου ενός οχήματος ως ενοποιημένο κομμάτι. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος πρόκειται να ενισχύσει τη χρήση χύτευσης αλουμινίου, ειδικά για την εμπορευματοποίηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Eurasia Proceedings of Science, Technology, Engineering & Mathematics (EPSTEM), προβλέπεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για εξαρτήματα χύτευσης αλουμινίου στη βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων. Η ικανότητα κατασκευής στοιχείων της δομής του οχήματος ως ενιαίων μονάδων, όχι μόνο απλοποιεί τις διαδικασίες παραγωγής, αλλά συμβάλλει επίσης στη συνολική απόδοση και τη μείωση βάρους των ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτές οι πτυχές είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των επιδόσεων και των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει προβλεπόμενη αύξηση της μέσης περιεκτικότητας σε κράμα αλουμινίου ανά όχημα κατά 20kg έως το έτος 2025. Η χύτευση αλουμινίου αναμένεται να παραμείνει η κύρια μέθοδος διαμόρφωσης του αλουμινίου για τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μεταξύ των αναδυόμενων τεχνικών κατασκευής, η χύτευση αλουμινίου υπό υψηλή πίεση σε μήτρες λεπτού τοιχώματος αναμένεται να πρωτοστατήσει και να συνεχίσει να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη χρήση μέχρι το έτος 2040. Η χύτευση σε μήτρες υπό υψηλή πίεση (High Pressure Die Casting, HPDC) είναι μια τεχνολογία κατάλληλη για υψηλούς ρυθμούς παραγωγής και, επί του παρόντος, περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής των χυτών ελαφρών μετάλλων επιτυγχάνεται μέσω αυτής της τεχνολογίας.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο δίνουν προτεραιότητα στα κράματα αλουμινίου

Στα τέλη του 2022, η Volvo αποκάλυψε τις προθέσεις της να υιοθετήσει τις τεχνολογίες χύτευσης Mega-Casting και Giga-Casting για την κατασκευή πλαισίων οχημάτων. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση χυτών εξαρτημάτων αλουμινίου, με κύριους στόχους τη βελτιστοποίηση της χρήσης του εσωτερικού χώρου των οχημάτων και τη δημιουργία πολλαπλών οχημάτων που μοιράζονται κοινές μονάδες που βασίζονται στα ίδια εξαρτήματα πλαισίου.

Η τεχνολογία Mega-Casting έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση του χρόνου συναρμολόγησης και του συνολικού μήκους της γραμμής συναρμολόγησης. Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός τμήματος ενός οχήματος με όσο το δυνατόν περισσότερα ενσωματωμένα εξαρτήματα, απλοποιώντας τη διαδικασία της κύριας συναρμολόγησης. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη τάση του κλάδου για υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών και βελτιωμένων μεθόδων παραγωγής.

Συγκεκριμένα, η Tesla παρουσίασε επίσης εξαρτήματα με τη μέθοδο χύτευσης Giga-Casting για το μπροστινό μέρος του μελλοντικού της Model 3, επιδεικνύοντας παρόμοια δέσμευση για προηγμένες τεχνικές χύτευσης. Επιπλέον, η Volkswagen αποκάλυψε πρόσφατα το «Project Trinity», το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει διαδικασίες παραγωγής που μοιάζουν με της Tesla, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής υιοθέτησης λύσεων χύτευσης Mega-Casting για το αλουμίνιο.

Όλες αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας προς καινοτόμες και αποτελεσματικές τεχνολογίες κατασκευής που στοχεύουν στη βελτίωση της ταχύτητας παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει υιοθετήσει σταδιακά τα κράματα αλουμινίου λόγω των βασικών μηχανολογικών χαρακτηριστικών τους. Αυτή η μετάβαση υπογραμμίζει την αναγνώριση της βιομηχανίας για τη ζωτική σημασία της συμβολής των κραμάτων αλουμινίου στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της απόδοσης και της βιωσιμότητας του οχήματος. Κατά συνέπεια, τα κράματα αλουμινίου έχουν αναδειχθεί ως βασικό υλικό στην αυτοκινητοβιομηχανία, συντηρώντας την πρόοδο στο σχεδιασμό, στην παραγωγή και στη συνολική απόδοση των οχημάτων.

Με πληροφορίες από azom.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER