Συμφωνία συνεργασίας ΕΕ και Ινδίας στην αλυσίδα εφοδιασμού για ημιαγωγούς

Συμφωνία συνεργασίας ΕΕ και Ινδίας στην αλυσίδα εφοδιασμού για ημιαγωγούς

Στις 24 Νοεμβρίου 2023, οι συμπρόεδροι του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας (ΣΕΤ), ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και η αντιπρόεδρος Βιέρα Γιούροβα συνομίλησαν με τους Ινδούς ομολόγους τους -τον υπουργό Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar, τον υπουργό Σιδηροδρόμων, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας των Πληροφοριών Ashwini Vaishnaw και τον υπουργό Εμπορίου Piyush Goyal- με αντικείμενο τον απολογισμό του έργου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του ΣΕΤ ΕΕ-Ινδίας, αλλά και την προετοιμασία της επόμενης υπουργικής συνόδου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρική σχέση με την Ινδία είναι για την ΕΕ μία από τις σημαντικότερες εταιρικές σχέσεις για την επόμενη δεκαετία, η δε ενδυνάμωση της μέσω πρωτοβουλιών όπως είναι το ΣΕΤ, αποτελεί προτεραιότητα. Η πρώτη υπουργική σύνοδος του ΣΕΤ πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2023 στις Βρυξέλλες, είχε δε προηγηθεί η σύσταση του ΣΕΤ, στις 6 Φεβρουαρίου 2023, και η ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στις 25 Απριλίου 2022 στο Νέο Δελχί.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας είναι για την ΕΕ το δεύτερο διμερές φόρουμ, για τη δε Ινδία το πρώτο φόρουμ που συστάθηκε με εταίρο της. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνέστησαν το ΣΕΤ τον Ιούνιο του 2021. Το ΣΕΤ συμπληρώσει τις ψηφιακές εταιρικές σχέσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με εταίρους από την Ασία στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.

Κατά τη συνάντηση τους, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας για τους ημιαγωγούς. Το σχετικό μνημόνιο υπεγράφη από τον Τιερί Μπρετόν, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, και τον Ashwini Vaishnaw, υπουργό Σιδηροδρόμων, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας των Πληροφοριών της κυβέρνησης της Ινδίας. Η συμφωνία αυτή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και η Ινδία θα συνεργαστούν για την οικοδόμηση ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών και υπέρ της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο του εν λόγω μνημονίου, η Επιτροπή και η Ινδία προτίθενται:

  • να ανταλλάσσουν εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες σχετικά με τα οικοσυστήματα ημιαγωγών τους
  • να προσδιορίσουν τομείς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων
  • να προωθήσουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ταλέντων και εργατικού δυναμικού για τη βιομηχανία ημιαγωγών και να διευκολύνουν τη συνεργασία μέσω διοργάνωσης εργαστηρίων, συμπράξεων και προώθησης των άμεσων επενδύσεων
  • να διασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο, μεταξύ άλλων μέσω ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις χορηγηθείσες δημόσιες επιδοτήσεις. 

Και οι δύο εταίροι θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν τακτικά και να υποβάλλουν εκθέσεις στο πλαίσιο του ΣΕΤ. Η επόμενη υπουργική σύνοδος του ΣΕΤ έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 στην Ινδία.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER