Μετατρέποντας το μη ανακυκλώσιμο πλαστικό σε οικολογικό σκυρόδεμα

Μετατρέποντας το μη ανακυκλώσιμο πλαστικό σε οικολογικό σκυρόδεμα

Η POLYCO PRO NPC, ένας Οργανισμός Υπευθυνότητας Παραγωγών (Producer Responsibility Organization, PRO) στη Νότια Αφρική, ο οποίος προωθεί την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών έχει παράσχει άτοκο δάνειο στο Centre for Regenerative Design & Collaboration (CRDC) ως χρηματοδότηση για την αγορά εξοπλισμού για εργοστάσιο στο Cape Town. Ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για μετατροπή μη ανακυκλώσιμου ή/και δύσκολου να ανακυκλωθεί πλαστικού, σε ένα οικολογικό αδρανές υλικό, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί στον κατασκευαστικό τομέα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το CRDC έχει σχεδιάσει μια καινοτόμο λύση που χρησιμοποιεί συνήθως δύσκολα διαχειριζόμενα πλαστικά απόβλητα και τα μετατρέπει σε ένα οικολογικό αδρανές που ονομάζεται RESIN8. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα συλλογής, το CRDC δέχεται μεγάλες ποσότητες πλαστικών.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου των πλαστικών και της ανακύκλωσης ήταν η εύρεση λύσης για την επαναχρησιμοποίηση και την επανένταξη στην οικονομία, πλαστικών που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν», λέει η Patricia Pillay, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Polyco. «Στόχος μας είναι να κάνουμε τα απόβλητα πολύτιμο πόρο μέσω της επένδυσης σε υποδομές ανακύκλωσης. Η λύση RESIN8 του CRDC θα χρησιμοποιήσει χιλιάδες τόνους πλαστικού που θα πήγαιναν σε χωματερές ή θα είχαν καταλήξει στο περιβάλλον, αλλά τώρα, με την υιοθέτηση αυτής της λύσης, θα προμηθεύει τον κατασκευαστικό τομέα με ένα υψηλής ποιότητας οικολογικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων σκυροδέματος».

Για την παραγωγή του RESIN8, τα πλαστικά απόβλητα πρώτα τεμαχίζονται και στη συνέχεια αναμιγνύονται με κάποια πρόσθετα. Από το μίγμα παράγεται το RESIN8, το οποίο στη συνέχεια κοκκοποιείται σε ένα υλικό που μοιάζει με τα αδρανή υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σκυροδέματος. Οι κόκκοι του RESIN8 χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των φυσικών αδρανών στο μίγμα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πληθώρας προϊόντων σκυροδέματος.

Μέχρι σήμερα, το RESIN8 έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή 700 κατοικιών στην Κόστα Ρίκα, αλλά και σε τρία μεγάλης κλίμακας οικιστικά συγκροτήματα στην Khayelitsha της Νότιας Αφρικής, καθώς και σε πεζόδρομους και σε αντιπλημμυρικά έργα σε δρόμους στο Cape Town.

Το εργοστάσιο παραγωγής RESIN8 στο Cape Town θα είναι το πρώτο του είδους του στην Αφρική και το τρίτο εργοστάσιο στον κόσμο. «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη φάση κατασκευής πριν από το τέλος του 2022 και να είναι πλήρως λειτουργικό από το Μάρτιο του 2023», λέει ο Abraham Avenant, Διευθύνων Σύμβουλος στο CRDC της Νότιας Αφρικής. «Μόλις τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο, θα μπορεί να μετατρέπει 610 τόνους πλαστικών αποβλήτων το μήνα σε RESIN8».

Για να δοκιμάσουν τη βιωσιμότητα του RESIN8 ως δομικού αδρανούς, πολλοί κατασκευαστές σκυροδέματος συνεργάστηκαν με την ομάδα του CRDC στη Νότια Αφρική και χρησιμοποίησαν το RESIN8 σε δομικά στοιχεία, τούβλα, επιστρώσεις, κράσπεδα, κανάλια και σωλήνες από σκυρόδεμα. Η χρήση του RESIN8 μειώνει το βάρος, αυξάνει ή διατηρεί την αντοχή και βελτιώνει τις θερμικές ιδιότητες των μπλοκ και των τούβλων από σκυρόδεμα, δεδομένα που βοηθούν στη διασφάλιση πρόσθετου περιβαλλοντικού οφέλους.

«Το εργοστάσιο RESIN8 στο Cape Town έχει σχεδιαστεί για να είναι επεκτάσιμο και στοχεύουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, μετατρέποντας 1.220 τόνους πλαστικών αποβλήτων σε RESIN8 το μήνα. Φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε δύο νέα εργοστάσια παραγωγής RESIN8 σε δύο ακόμα πόλεις, πριν από το τέλος του 2023», αναφέρει ο Avenant.

Με πληροφορίες από cbn.co.za

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER