Η σημασία του μαγγανίου ως πρώτη ύλη για μπαταρίες

Η σημασία του μαγγανίου ως πρώτη ύλη για μπαταρίες

Το μαγγάνιο δεν είναι το πρώτο μέταλλο που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρώτη ύλη έχει αποκτήσει σταδιακά μεγάλη ζήτηση μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων, με τον γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis να υπογράφει πρόσφατα συμφωνία για να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες μαγγανίου μελλοντικά.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στο πλαίσιο πενταετούς συμφωνίας, η αυστραλιανή εξορυκτική εταιρεία Element 25 θα προμηθεύει στη Stellantis θεϊικό μαγγάνιο (manganese sulphate monohydrate) υψηλής καθαρότητας, με ποιότητα κατάλληλη για χρήση σε συστοιχίες μπαταριών. Οι αποστολές θα ξεκινήσουν το 2026, με τη συνολική ποσότητα να ανέρχεται σε 45 κιλοτόνους, με επιλογή για παράταση του χρόνου προμήθειας και αύξησης της ποσότητας.

Η συμφωνία είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αυτοκινητοβιομηχανίες εντείνουν τις προσπάθειες τους για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες προμήθειες κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να αυξηθεί την τρέχουσα δεκαετία, καθώς οι κατασκευαστές, ειδικά στην Ευρώπη, προετοιμάζονται για τη μαζική υιοθέτηση τους από το καταναλωτικό κοινό.

RAWMATHUB.GR NEWSLETTER

Καθημερινή ενημέρωση για τα raw materials στο e-mail σας

Πρώτες ύλες μπαταριών μηδενικού άνθρακα

Η Stellantis αναμένει ότι το 100% των πωλήσεων της σε επιβατικά οχήματα στην Ευρώπη θα είναι ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία έως το 2030. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η εταιρεία στοχεύει το 50% των πωλήσεων της σε επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά να είναι ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Η Stellantis ερευνά την αγορά των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων για κατάλληλους συνεργάτες που μπορούν να τη βοηθήσουν να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης. Πέρυσι, σύναψε συμφωνία με τη GME, η οποία θα της παρέχει νικέλιο και θεϊικό κοβάλτιο ποιότητας μπαταρίας για την ενίσχυση της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

Η Stellantis, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως, εξασφάλισε επίσης προμήθεια λιθίου μέσω μιας συμφωνίας με τη Vulcan Energyπου υπόσχεται να παρέχει «πράσινο λίθιο» που προέρχεται από την Ευρώπη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με εταιρείες που παρέχουν πρώτες ύλες μπαταριών μηδενικού ή χαμηλού άνθρακα. Η Element 25 με έδρα την Αυστραλία είναι η τελευταία εταιρεία που ένωσε τις δυνάμεις της με τη Stellantis προς αυτή την κατεύθυνση. Η Stellantis θα προμηθεύεται μαγγάνιο από το έργο Butcherbird της Element 25 στη Δυτική Αυστραλία, με παράλληλα σχέδια για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, η Ε.Ε στοχεύει να καταστήσει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων πιο ασφαλείς και πιο κυκλικές, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αντιμέτωπες με τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035.

Πολύ πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθαν σε προσωρινή συμφωνία για την εισαγωγή απαιτήσεων βιωσιμότητας για τις μπαταρίες από το 2024. Η συμφωνία αυτή θα καλύψει τομείς όπως το αποτύπωμα άνθρακα, το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, την απόδοση και την ανθεκτικότητα των συστοιχιών μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η συμφωνία της Stellantis με την Element 25 θα βοηθήσει τις προσπάθειες της σε αυτόν τον τομέα. Πέρυσι, η Element 25 συνεργάστηκε με τη Circular, πάροχο υπηρεσιών ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική της αλυσίδα, για να καταστήσει το δίκτυο προμήθειας μαγγανίου πιο διαφανές.

Η συνεργασία στοχεύει στην παραγωγή μαγγανίου με πλήρη ιχνηλασιμότητα και παρακολούθηση των εκπομπών CO2, καθώς και εφαρμογής προτύπων ESG για προϊόντα από την εκμετάλλευση Butcherbird. Θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της Element 25 να παράγει μαγγάνιο μηδενικού άνθρακα. Το μαγγάνιο είναι το 25ο στοιχείο στον περιοδικό πίνακα, εξηγώντας και το όνομα της Element 25.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην παράδοση της πρώτης μονάδας παραγωγής μας, η οποία θα συνδυάζει την καινοτόμο επεξεργασία της Element 25 και το υψηλής ποιότητας συμπύκνωμα μαγγανίου που προέρχεται από βιώσιμη πηγή, όπως είναι το έργο Butcherbird στη Δυτική Αυστραλία, το οποίο ανήκει 100% στην εταιρεία», είπε ο Brown, διευθύνων σύμβουλος της Element 25.

Το μαγγάνιο είναι μια πολλά υποσχόμενη πρώτη ύλη

Ενώ το κοβάλτιο και το λίθιο είναι μεταξύ των μετάλλων που συνδέονται συνήθως με τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, το μαγγάνιο αναδεικνύεται ως μια όλο και πιο ζωτική πρώτη ύλη για το μέλλον της βιομηχανίας.

Πολλοί φτάνουν στο σημείο να το περιγράψουν ως το «στοιχείο της δεκαετίας», καθώς μπορεί να εξάγεται και να επεξεργάζεται με πιο βιώσιμο τρόπο σε σχέση με άλλα μέταλλα. Είναι επίσης φθηνότερο να αποκτηθεί σε σύγκριση με άλλες πρώτες ύλες όπως, για παράδειγμα, το κοβάλτιο. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική πρώτη ύλη για την τεχνολογία των μπαταριών εφόσον διασφαλίζει την ασφάλεια της μπαταρίας.

Το μαγγάνιο είναι ένα σταθεροποιητικό συστατικό στις καθόδους των μπαταριών ιόντων λιθίου-νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Το μαγγάνιο αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας και ως εκ τούτου βελτιώνει την αυτονομία του οχήματος. Ταυτόχρονα, μειώνει τον κίνδυνο ανάφλεξης της μπαταρίας.

Το μαγγάνιο είναι το 12ο πιο άφθονο στοιχείο στη φύση. Συναντάται κυρίως στη Νότια Αφρική, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Γκαμπόν. Περίπου το 90% του μαγγανίου που παράγεται χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιδήρου και ανοξείδωτου χάλυβα.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Εναλλακτικές μπαταρίες;

Σύμφωνα με το BloombergNEF, η ζήτηση για μαγγάνιο στον τομέα των μπαταριών αναμένεται να εννεπλασιαστεί έως το 2030. Οι κατασκευαστές ενδιαφέρονται για το μαγγάνιο επειδή είναι πιο προσιτό και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους της μπαταρίας.

Σε μια εκδήλωση πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ανέφερε την πιθανότητα για δημιουργία μπαταριών με βάση το μαγγάνιο. Η Volkswagen έχει επίσης υπαινιχθεί ότι το μαγγάνιο θα μπορούσε να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στις μπαταρίες του μέλλοντος.

Η εταιρεία Manganese X Energy Corp με έδρα τον Καναδά πιστεύει ότι το μαγγάνιο θα μπορούσε να μετασχηματίσει την αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Αρκετά ερευνητικά έργα επί του παρόντος διερευνούν τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας μπαταρίας με βάση το μαγγάνιο.

Μια στροφή των κατασκευαστών μπαταριών σε καθόδους με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους κατασκευαστές οχημάτων να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια. Η αξιοποίηση του μαγγανίου ως υλικό μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Πηγή: autovista24.autovistagroup.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER