Γιατί τα βιομηχανικά μέταλλα χάνουν τη λάμψη τους;

Γιατί τα βιομηχανικά μέταλλα χάνουν τη λάμψη τους;

Τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα αντιμετώπισαν μεγάλες απώλειες από τις υψηλές τιμές που είχαν στα μέσα Μαρτίου 2022 οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η χαμηλή ζήτηση εν μέσω αργής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και το υψηλό δύο δεκαετιών του δολαρίου ΗΠΑ, έπληξαν αρνητικά τις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στην αγορά παραγώγων της Ινδίας, το αλουμίνιο είναι ο κορυφαίος χαμένος, με την τιμή του να μειώνεται περισσότερο από 38%. Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος υποχώρησαν κατά 28 και 24% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές του χάλυβα συρρικνώθηκαν κατά 21% μέχρι στιγμής. Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στις αντίστοιχες διεθνείς αγορές παραγώγων.

Λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο κλήθηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια θα ήλεγχαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε χαμηλή ζήτηση και συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της πιο επιθετικά, τέσσερεις φορές φέτος, και άφησε υπόνοιες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στην προσεχή της συνεδρίαση, επιβαρύνοντας τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στην ίδια λογική με τη Fed, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εντείνουν τις κινήσεις τους ενάντια στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ινδίας και η Τράπεζα του Καναδά έχουν επίσης αυξήσει τα επιτόκια.

Τα «επιθετικά» μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού προκάλεσαν τεράστιες διακυμάνσεις και στα νομίσματα. Το δολάριο ΗΠΑ έφτασε σε νέα υψηλά 20ετίας. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός άλλων ξένων νομισμάτων, κέρδισε περισσότερο από 14% μέχρι στιγμής φέτος.

Success Stories

Το δολάριο ΗΠΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων καθώς είναι ο μηχανισμός αναφοράς για την τιμολόγηση των περισσότερων εμπορευμάτων. Οι τιμές των εμπορευμάτων συσχετίζονται αντιστρόφως με το δολάριο. Όταν το δολάριο ανατιμάται, η τιμή των εμπορευμάτων που μετράται σε άλλα νομίσματα αυξάνεται. Αυτό προκαλεί αύξηση των πρώτων υλών που οδηγεί τελικά σε μείωση της ζήτησης.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μείωσαν επίσης την διάθεση των επιχειρήσεων για ανάληψη κινδύνου σε όλο τον κόσμο. Η συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έπληξε, με τη σειρά της, την αγορά των βιομηχανικών μετάλλων.

Ειδικά στην Ευρώπη, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες υπέστησαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 18 μηνών λόγω των υψηλότερων τιμών και της πτώσης της ζήτησης. Σύμφωνα με αναφορές, η Ευρώπη αντιμετωπίζει φόβους ύφεσης λόγω του ακραίου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλές τιμές της ενέργειας και καύσιμα που κυμαίνονται σε ύψη ρεκόρ ως απόρροια της μείωσης των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην περιοχή.

Οι οικονομικές δραστηριότητες είναι «εύθραυστες» και σε πολλές ασιατικές χώρες. Η πολιτική που ακολουθήθηκε για την πανδημία στην Κίνα και η πίεση του αυξανόμενου κόστους, συνέχισαν να βλάπτουν τις επιχειρήσεις, προκαλώντας ύφεση στη δραστηριότητα των εργοστασίων και οικονομική επιβράδυνση. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος καταναλωτής βιομηχανικών μετάλλων. Ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα, όπως οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις, είναι όλα εκτός των οικονομικών εκτιμήσεων, λόγω επίσης και της συνεχιζόμενης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε επίσης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2022, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Αυτό προκαλεί ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει προς ύφεση

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια ανάκαμψη στην οικονομία της Κίνας και μια διόρθωση του δολαρίου ΗΠΑ είναι πιθανό να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές στην αγορά των βιομηχανικών μετάλλων με συνεπαγόμενη αύξηση στις τιμές τους. Οι πιθανότητες περιορισμών εφοδιασμού λόγω περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας, νέων έργων εξόρυξης και υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα επίπεδα στήριξης των τιμών σε αργότερο στάδιο.

Με πληροφορίες από economictimes.indiatimes.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER