Το 30% των δασικών πυρκαγιών στη Βόρεια Αμερική προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα

Το 30% των δασικών πυρκαγιών στη Βόρεια Αμερική προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο των εκτάσεων που έχουν καεί από δασικές πυρκαγιές εδώ και 40 χρόνια στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research Letters.

«Οι πυρκαγιές που πλήττουν το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ και το νοτιοδυτικό του Καναδά έχουν επιδεινωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η βασική ερευνήτρια στη μελέτη, Christina Dahl, της Union of Concerned Scientists. «Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με μεγαλύτερη ένταση, καταστρέφουν πιο εκτεταμένες ζώνες, φτάνουν σε πιο μεγάλα υψόμετρα και διαρκούν αρκετές περιόδους. Μέχρι σήμερα ο κόσμος αναλαμβάνει το κόστος της ανοικοδόμησης και της προστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και «για το λόγο αυτό θελήσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπομπές των μεγάλων επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων» σε αυτήν την εξέλιξη, συνεχίζει. «Θελήσαμε να ρίξουμε φως στο ρόλο τους ώστε να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί στο κόστος των πυρκαγιών και των επιπτώσεων τους», προσθέτει η Dahl.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα που παρατηρούνται και κλιματικά μοντέλα για να εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου των 88 μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων, όπως οι ExxonMobil, BP, Chevron και Shell, έχουν συμβάλει στην ξηρασία της ατμόσφαιρας και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές αυτές ευθύνονται για μια μέση αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως από την αρχή του 20ου αιώνα κατά 0,5 βαθμό Κελσίου, δηλαδή το μισό της υπερθέρμανσης που παρατηρείται.

Αυτή η άνοδος των θερμοκρασιών επιδείνωσε κατά 11% το έλλειμμα πίεσης υδρατμών στην ατμόσφαιρα του δυτικού τμήματος των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας απορροφά περισσότερα σταγονίδια νερού που εκπέμπονται από τα φυτά και το έδαφος κατά τη φωτοσύνθεση, οπότε τα φυτά και το έδαφος στεγνώνουν και η βλάστηση γίνεται πιο ευάλωτη στις πυρκαγιές. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο αυξάνεται το έλλειμμα υδρατμών, τόσο περισσότερο επεκτείνονται οι ζώνες που πλήττονται από πυρκαγιές.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Σύμφωνα με τη μελέτη της Union of Concerned Scientists, η καταστροφή 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων από δασικές πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ και το νοτιοδυτικό του Καναδά -έκταση αντίστοιχη με την επιφάνεια της Τσεχικής Δημοκρατίας- οφείλεται ως εκ τούτου στους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου.

Η καταστροφή αυτή αντιπροσωπεύει το 37% των ζωνών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις δασικές πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής μεταξύ του 1986 και του 2021. Το 1986 επελέγη ως έτος αναφοράς επειδή από εκείνη τη χρονιά έγιναν αξιόπιστα τα στοιχεία για την έκταση που κάηκε από τις δασικές πυρκαγιές.

Ανάμεσα στους άλλους παράγοντες που ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό και την επιδείνωση των πυρκαγιών, στην μελέτη επισημαίνεται η εγκατάλειψη της προγονικής πρακτικής ρύθμισης των δασών με σκόπιμες, αλλά περιορισμένες φωτιές, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε πιο πυκνή χαμηλή βλάστηση, η οποία είναι πιο πιθανό να πιάσει φωτιά. Η αστικοποίηση είναι επίσης ένας παράγοντας που αναφέρουν οι ερευνητές καθώς αυξάνει τον κίνδυνο τυχαίας πρόκλησης πυρκαγιάς.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER