Είναι τα πολύτιμα μέταλλα μια καλή επενδυτική πρόταση;

Είναι τα πολύτιμα μέταλλα μια καλή επενδυτική πρόταση;

Τα πολύτιμα μέταλλα είναι περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας που έχουν σημαντική αξία, προστατεύοντας το χαρτοφυλάκιο σας έναντι του πληθωρισμού, ενώ συνήθως απολαμβάνουν ανοδική δυναμική ακόμη και σε περιόδους που η συνολική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει πτωτική τάση. Η απάντηση στο εάν τα πολύτιμα μέταλλα είναι μια καλή καλή επενδυτική πρόταση εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το τι αναζητά ο επενδυτής.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Εάν ενδιαφέρεστε για επενδύσεις σε προϊόντα με επιθετική στρατηγική, δυνητικά υψηλού κέρδους, τότε μάλλον τα πολύτιμα μέταλλα δε χωρούν στο χαρτοφυλάκιο σας. Όποια στάση κι αν κρατήσετε, ωστόσο, η διαφοροποίηση των περιουσιακών σας στοιχείων από επενδυτικής σκοπιάς είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Τα πλεονεκτήματα των πολύτιμων μετάλλων τα καθιστούν μια «ασφαλή» επενδυτική λύση για πολλά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι όταν μιλάμε για επένδυση σε πολύτιμα μέταλλα, στην πραγματικότητα μιλάτε για μια κατηγορία πολλών και διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων, το καθένα με τη δική του ιστορία και τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ποιά θεωρούνται πολύτιμα μέταλλα

Συνολικά, υπάρχουν οκτώ μέταλλα που θεωρούνται πολύτιμα. Αυτά τα μέταλλα έχουν οικονομική αξία λόγω ενός μίγματος θετικών χαρακτηριστικών που περιέχουν τη σπανιότητα, τις βιομηχανικές χρήσεις και το ιστορικό τους ως εργαλεία αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού. Μόνο ορισμένα από αυτά τα μέταλλα είναι κοινά σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Χρυσός

Ο χρυσός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολύτιμα μέταλλα μεταξύ των επενδυτών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επενδύσετε σε χρυσό. Μπορείτε να αγοράσετε ράβδους χρυσού, χρυσά νομίσματα και άλλες μορφές χρυσού, όπως και συλλεκτικά αντικείμενα.

Όπως όλα τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός ιστορικά συμβαδίζει ή ξεπερνά τον πληθωρισμό και οι αποδόσεις του με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σας εκπλήξουν. Σύμφωνα με τη Statista, ο χρυσός παρήγαγε ένα μέσο ετήσιο κέρδος 10,61% από το 1971 έως το 2019. Μόνο ένα πολύ καλά διαχειριζόμενο χαρτοφυλάκιο από άλλα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε πιθανόν να επιτύχει παρόμοια απόδοση.

Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο του 1971, η τιμή spot μιας ουγγιάς χρυσού ήταν περίπου 37 δολάρια. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, η τιμή είχε εκτιναχθεί σε περίπου 1.480 δολάρια. Από τον Ιούλιο του 2022, μια ουγγιά χρυσού διαπραγματεύεται για 1.714 δολάρια.

Ο χρυσός έχει πολλές βιομηχανικές εφαρμογές:

  • Κοσμήματα και μόδα: Τα χρυσά κοσμήματα είναι συνηθισμένα και η προσθήκη χρυσών λεπτομερειών σε ένα ρούχο, μια τσάντα ή ακόμα και σε παπούτσια μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αξία του προϊόντος.
  • Ιατρική: Ο χρυσός χρησιμοποιείται σε πολλές ιατρικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, οι γιατροί χρησιμοποιούν ενώσεις χρυσού για να ανιχνεύσουν ή να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.
  • Αεροδιαστημική: Ο χρυσός χρησιμοποιείται για την κατασκευή αγωγών, συνδέσμων, ακόμη και μηχανικών λιπαντικών για διαστημόπλοια.
  • Γυαλί: Ο χρυσός χρησιμοποιείται συχνά στην παραγωγή προϊόντων γυαλιού υψηλής αξίας, παραθύρων και άλλων εφαρμογών γυαλιού.

Άργυρος

Όσοι έχουν επενδύσει σε άργυρο τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Το 1991, θα μπορούσατε να έχετε αγοράσει ασήμι για περίπου 4 δολάρια ανά ουγγιά. Μέχρι το 2022, αυτή η τιμή έχει αυξηθεί σε περίπου 20 δολάρια ανά ουγγιά. Ομολογουμένως, η αύξηση της τιμής του αργύρου δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο αυτή του χρυσού, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι η δυναμική του λευκού μετάλλου προδιαθέτει ότι ο άργυρος θα ξεπεράσει τον χρυσό τα επόμενα χρόνια.

Ο χρυσός είναι πιο ακριβός σε σύγκριση με τον άργυρο σήμερα από ό,τι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, αλλά οι βιομηχανικές χρήσεις του αργύρου αυξάνονται. Πολλοί αναμένουν ότι η αναλογία τιμής χρυσού προς άργυρο θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Αν συμβεί αυτό, η τιμή του αργύρου θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από την τιμή του χρυσού, αν και είναι επίσης γνωστό ότι ο άργυρος είναι λίγο πιο ασταθής ως επένδυση.

Ο άργυρος έχει επίσης πολλαπλές βιομηχανικές εφαρμογές:

  • Ηλιακοί συλλέκτες και άλλες εφαρμογές ηλεκτρισμού: Καθώς η ζήτηση για καθαρή ενέργεια συνεχίζει να αυξάνεται, μεγαλύτερη παραγωγή συλλεκτών ηλιακής ενέργειας που περιέχουν άργυρο θα ισοδυναμεί με περισσότερη βιομηχανική ζήτηση για άργυρο.
  • Φωτογραφία: O βρωμιούχος άργυρος είναι φωτοευαίσθητο υλικό και χρησιμοποιείται συχνά στα εργαστήρια φωτογραφίας.
  • Ιατρική: Ο άργυρος χρησιμοποιείται συνήθως σε επιδέσμους τραυμάτων, κρέμες και ως αντιβιοτική επικάλυψη σε ιατρικές συσκευές.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα

Αν και ο χρυσός και ο άργυρος είναι τα πιο δημοφιλή πολύτιμα μέταλλα μεταξύ των επενδυτών, δεν είναι τα μόνα μέταλλα που μπορεί να θέλετε να προσθέσετε στο χαρτοφυλάκιό σας. Τα έξι εναλλακτικά πολύτιμα μέταλλα περιλαμβάνουν:

  • Λευκόχρυσος: Η πλατίνα κοστίζει περίπου 1.000$/ουγγιά και χρησιμοποιείται σε καταλυτικούς μετατροπείς μαζί με παλλάδιο και ρόδιο. Η πλατίνα χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή άλλων χημικών ουσιών όπως το νιτρικό οξύ, η σιλικόνη και το βενζόλιο.
  • Παλλάδιο: Το παλλάδιο κοστίζει περίπου 1.750 δολάρια ανά ουγγιά. Χρησιμοποιείται συνήθως σε καταλυτικούς μετατροπείς, οδοντικά σφραγίσματα, κοσμήματα και ως καταλύτης για την επεξεργασία διαφόρων ενώσεων που χρησιμοποιούνται στη χημεία και τη βιολογία.
  • Ρόδιο: Το ρόδιο κοστίζει περίπου 15.000 δολάρια ανά ουγγιά και οι συνήθεις χρήσεις του αφορούν κυρίως στη χημική βιομηχανία. 
  • Ρουθήνιο: Το ρουθήνιο πωλείται για περίπου 585$ ανά ουγγιά και χρησιμοποιείται κυρίως σε ηλεκτρικά κυκλώματα και για την κατασκευή μεταλλικών κραμάτων.
  • Ιρίδιο: Το ιρίδιο κοστίζει περίπου 520$ ανά ουγγιά και έχει υψηλό σημείο τήξης. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή δοχείων για την τήξη άλλων μετάλλων και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές υψηλών θερμοκρασιών, όπως μπουζί για αεροσκάφη.
  • Όσμιο: Το όσμιο κοστίζει περίπου 400$ ανά ουγγιά και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εξαιρετικά σκληρών μεταλλικών κραμάτων για μύτες στυλό, βελόνες και ηλεκτρικές επαφές.
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Πλεονεκτήματα της επένδυσης σε πολύτιμα μέταλλα

Τα πολύτιμα μέταλλα έχουν χρησιμοποιηθεί ως επενδυτικό όχημα σε όλη την ιστορία και υπάρχουν πολλοί και ενδιαφέροντες λόγοι που ερμηνεύουν αυτή την πραγματικότητα. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα για επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα περιλαμβάνουν:

  1. Προστασία από τον πληθωρισμό: Ο πληθωρισμός στερεί από εσάς και το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο αγοραστική δύναμη. Ωστόσο όταν ο πληθωρισμός και οι τιμές αυξάνουν, παρόμοιες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές του χρυσού, του αργύρου και άλλων μετάλλων, γεγονός που τα καθιστά αποτελεσματικούς αντισταθμιστές πληθωρισμού.
  2. Ρευστότητα: Τα πολύτιμα μέταλλα δεν είναι απλώς πολύτιμα, είναι επίσης χρήσιμα και έχουν υψηλή ζήτηση. Αυτό τους προσδίδει ιδιαίτερη ρευστότητα όσον αφορά στις συναλλαγές. Όταν θελήσετε να εξαγοράσετε την επένδυσή σας, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να βρείτε αγοραστή.
  3. Ασφαλές καταφύγιο: Τα πολύτιμα μέταλλα είναι γνωστά ως ισχυρά αποθετήρια αξίας με ασθενή ή και αρνητική συσχέτιση με το χρηματιστήριο. Όταν η αγορά οδεύει προς ύφεση, οι επενδυτές επιλέγουν τα πολύτιμα μέταλλα σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών. Αυτό προκαλεί αύξηση της αξίας αυτών των μετάλλων ακόμη και όταν οι μετοχές πέφτουν.
  4. Περιορισμένες ποσότητες: Ένας από τους παράγοντες που κάνει τα πολύτιμα μέταλλα τόσο πολύτιμα είναι ότι υπάρχουν περιορισμένες ποσότητες από αυτά στον πλανήτη και δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τον άνθρωπο. Η έλλειψή τους συμβάλλει στην αύξηση της αξίας τους.

Μειονεκτήματα της επένδυσης σε πολύτιμα μέταλλα

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην επένδυση σε πολύτιμα μέταλλα, αλλά υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν:

  1. Αποθήκευση: Μακροπρόθεσμα, μπορεί να συγκεντρώσετε μια αρκετά μεγάλη συλλογή πολύτιμων μετάλλων, των οποίων η αποθήκευση στο σπίτι είναι επισφαλής ή ίσως και  ανέφικτη. Ίσως χρειαστεί να πληρώσετε για θυρίδες ασφαλείας ή υπηρεσίες αποθήκευσης πολύτιμων μετάλλων.
  2. Ανάπτυξη: Αν και υπάρχουν φορές που αυτές οι επενδύσεις ξεπερνούν την αγορά, συνήθως δεν αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα. Ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών θα ξεπεράσει συνήθως τις επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα κατά τη διάρκεια μίας ανοδικής αγοράς.
  3. Προμήθειες πωλήσεων: Οι έμποροι μετάλλων επιβάλλουν κάποια προμήθεια στην τιμή των μετάλλων που πωλούν. Αυτή η προμήθεια μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κρατήσετε τα πολύτιμα μέταλλα στην κατοχή σας για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να εξισορροπήσετε το ύψος της προμήθειας και να αρχίσετε να έχετε κέρδη.
  4. Μπορεί να είναι ακριβά: Αν και μπορείτε να αγοράσετε ασήμι σε σχετικά χαμηλή τιμή, ο χρυσός, η πλατίνα και άλλα πολύτιμα μέταλλα έχουν μια αρκετά υψηλή τιμή αγοράς, ακόμα κι αν πρόκειται για την αγορά μόνο μιας ουγγιάς.

Η ετυμηγορία: Πρέπει να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα;

Τα πολύτιμα μέταλλα ταιριάζουν στα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και στις περισσότερες επενδυτικές στρατηγικές, έστω και μόνο ως εργαλείο διαφοροποίησης. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και οι πιο ριψοκίνδυνοι επενδυτές χρειάζονται έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν και συχνά στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα για να το πετύχουν αυτό.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: «Ποιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας πρέπει να αφορά επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα»; Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε:

  • Ποια είναι η κατάσταση της αγοράς; Η αγορά είναι ανοδική ή πτωτική; Οι επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα τείνουν να ξεπερνούν την απόδοση της συνολικής αγοράς όταν αυτή έχει πτωτικές τάσεις. Περιορίστε το ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας που αφορά σε επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα όταν η αγορά είναι ανοδική και αυξήστε το όταν υπάρχουν καθοδικές τάσεις.
  • Ποια είναι η ανοχή σας στον κίνδυνο; Αυξήστε τις επενδύσεις σας εάν έχετε χαμηλή ανοχή στον κίνδυνο και μειώστε τις αν είστε επενδυτής υψηλού ρίσκου.
  • Είναι θετικά τα οικονομικά σήματα; Τα πολύτιμα μέταλλα είναι σε ζήτηση όταν επικρατεί οικονομική πίεση. Εάν οι οικονομικές ενδείξεις είναι θετικές, θα πρέπει να περιορίσετε την έκθεση σας σε αυτές τις επενδύσεις, αλλά εάν υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής δυσπραγίας μπροστά, ίσως είναι καιρός να αυξήσετε την επένδυσή σας.

Πώς να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα

Τα πολύτιμα μέταλλα είναι δημοφιλείς επενδύσεις με πολλές διαφορετικές επιλογές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόσβασης στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι επένδυσης σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων περιγράφονται ακολούθως:

1. Πολύτιμα μέταλλα σε φυσική μορφή

Η πρώτη και πιο προφανής επιλογή είναι να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα στη φυσική τους μορφή. Μπορείτε να επενδύσετε σε χρυσό ή άργυρο με τη μορφή νομισμάτων ή ράβδων ή άλλων συλλεκτικών αντικειμένων. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην επένδυση σε φυσικά μέταλλα.

Στη θετική πλευρά, τα φυσικά μέταλλα είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης αξίας. Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας του περιουσιακού στοιχείου, εκτός ίσως από την κλοπή του. Από την άλλη πλευρά, τα φυσικά μέταλλα πωλούνται σε premium (υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα τιμή spot), επομένως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος απόσβεσης αυτού του premium πριν αρχίσετε να καταγράφετε κέρδη.

2. Exchange-Traded Funds (ETFs) και απλά Αμοιβαία Κεφάλαια

Τα διαπραγματεύσιμα και τα απλά αμοιβαία κεφάλαια είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα χωρίς να πληρώσετε κάποιο premium και χωρίς να αντιμετωπίσετε θέματα αποθήκευσης των πολύτιμων μετάλλων. Αυτά τα κεφάλαια συγκεντρώνουν χρήματα από μια μεγάλη ομάδα επενδυτών για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με συγκεκριμένη στρατηγική. Συχνά αναφέρονται ως ETF χρυσού, αλλά υπάρχουν πολλά ETF πολύτιμων μετάλλων για να επιλέξετε.

Καθώς συγκρίνετε τις επιλογές σας, δώστε προσοχή στους ακόλουθους παράγοντες:

  • Κατανομή εξόδων. Αφορά στο ποσοστό της επένδυσής σας που θα πληρώσετε ως ετήσια αμοιβή για τη διαχείριση της συμμετοχής σας. Φυσικά, θέλετε το χαμηλότερο ποσοστό εξόδων, αλλά αυτό δεν είναι πανάκεια, μιας και κεφάλαια με καλές ιστορικά αποδόσεις, τείνουν να χρεώνουν αναλογικά περισσότερα έξοδα διαχείρισης.
  • Κατανομή περιουσιακών στοιχείων. Ορισμένα ETF και αμοιβαία κεφάλαια πολύτιμων μετάλλων κατέχουν μέταλλα σε φυσική μορφή, ενώ άλλα επενδύουν σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης και άλλων εταιρειών. Δώστε μεγάλη προσοχή στην κατανομή του αμοιβαίου κεφαλαίου, ώστε να γνωρίζετε ότι τα χρήματά σας επενδύονται εκεί που θέλετε να επενδυθούν.
  • Ιστορικό αποδόσεων. Προφανώς κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε ένα κεφάλαιο που ιστορικά παρουσιάζει αδύναμες αποδόσεις. Συγκρίνετε την ιστορική απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου με τη μέση αύξηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τη σωστή επιλογή.
  • Ρευστότητα. Είναι σημαντικό να μπορείτε να βγείτε από την επένδυσή σας όταν αποφασίσετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε, είναι να εξετάσετε τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού και τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών για το αμοιβαίο κεφάλαιο. Τα δημοφιλή κεφάλαια με μεγάλο όγκο περιουσιακών στοιχείων και υψηλό ημερήσιο όγκο είναι συνήθως εύκολο να σας προσφέρουν την ευκαιρία εξόδου στο σημείο που το επιθυμείτε. Εάν αγοράζετε ένα μικρότερο αμοιβαίο κεφάλαιο που δεν διαπραγματεύεται πολύ, ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο για να προκύψει αγοραστής.

3. Μετοχές εταιρειών εξόρυξης

Όταν οι τιμές του χρυσού, του αργύρου και άλλων μετάλλων είναι σε άνοδο, οι εταιρείες εξόρυξης που τα παράγουν έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Επομένως, η επένδυση σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης σας δίνει έμμεση έκθεση στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε εμπεριστατωμένη έρευνα πριν επενδύσετε χρήματα. Δεν υπάρχουν δύο εταιρείες εξόρυξης που να είναι ακριβώς ίδιες και η «τυφλή» αγορά μετοχών μπορεί να σας οδηγήσει στο να χάσετε χρήματα. 

Συμπεράσματα

Τα πολύτιμα μέταλλα πιθανότατα έχουν μια θέση στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, ανεξάρτητα από το αν είστε ριψοκίνδυνος ή συντηρητικός επενδυτής. Αυτές οι επενδύσεις έχουν αποδείξει εδώ και καιρό την ικανότητα τους να αποθηκεύουν αξία και να προστατεύουν χαρτοφυλάκια κατά τη διάρκεια πτωτικών αγορών. Ωστόσο, όπως και με κάθε άλλη επενδυτική απόφαση, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις επιλογές σας όσον αφορά σε ποια μέταλλα να επενδύσετε, πώς σκοπεύετε να επενδύσετε σε αυτά τα μέταλλα και ποιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας θα διαθέσετε σε αυτά.

Με πληροφορίες από moneycrashers.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER