Η Γειτονιά μας, μια πηγή έμπνευσης!

Η Γειτονιά μας, μια πηγή έμπνευσης!

Το Save Your Hood αποτελεί ένα κίνημα βάσης από εθελοντές και απευθύνεται σε εθελοντές. Η διαρκώς αυξανόμενη σε αριθμό συμμετεχόντων ομάδα του Save Your Hood φιλοδοξεί να ενώσει και να εξυγιάνει τις γειτονιές της Ελλάδας και της Κύπρου ενεργοποιώντας την ατομική ευθύνη όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ιδέα του Save Your Hood ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και αναπτύχθηκε με γρήγορο ρυθμό στην ελληνική και την κυπριακή επικράτεια, λειτουργώντας με μικρές αυτόνομες και ευέλικτες ομάδες οι οποίες αναλαμβάνουν συντονισμένες και δυναμικές πρωτοβουλίες για την εξυγίανση των γειτονιών τους. Σώσε την γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, σώσε το μέρος που ζεις και αγαπάς.

Το Save Your Hood (SYH) τροφοδοτείται από την αφοσίωση και την εγρήγορση των εθελοντών του οι οποίες πολλαπλασιάζουν την αξία της συμμετοχής και της αποτελεσματικότητας των δράσεων. Μόλις σε διάστημα δύο ετών οι εθελοντές του Save Your Hood ξεπέρασαν τους 37.000 σε Ελλάδα και Κύπρο, με χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων την ετοιμότητα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, να σχεδιάσουν το χρόνο, το χώρο και τον τρόπο υλοποίησης μιας δράσης μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας έχουν αξιοσημείωτη ποιοτική και ποσοτική διάσταση καταγράφοντας πάνω από 5.000 εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ έχουν συλλεγεί περισσότερα από 10.000.000 λίτρα αποβλήτων κάθε είδους -πλαστικά, άλλα υλικά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ανακυκλώσιμα, οικοδομικά απόβλητα, θαλάσσια απορρίμματα, οργανικά ακόμη και επικίνδυνα απόβλητα- μέχρι σήμερα.

save your hood

Η φιλοσοφία -καρδιά- του κινήματος SYH εδράζει στην έννοια «γειτονιά». Οι ομάδες του SYH δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε αστική, περιαστική, δασική, παράκτια ή παράλια περιοχή έχει ανάγκη καθαρισμού. Στόχος του SYH είναι η συνολική εξυγίανση κάθε είδους γειτονιάς και κυρίως, η ενεργοποίηση των ανθρώπων κάθε ηλικίας να ενστερνιστούν το σκοπό και να συμμετέχουν ενσυνείδητα σε μια πραγματική και βιώσιμη αλλαγή.

Η επιτακτική ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας του κοινωνικού συνόλου σε συνδυασμό με τη μεταφορά της γνώσης και εμπειρίας καθενός από τους εθελοντές έχουν ωθήσει το SYH στη διεύρυνση της στρατηγικής των δράσεων του. Στο πλαίσιο αυτό, το SYH διοργανώνει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης για παιδιά, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για μείωση των απορριμμάτων και προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και αναπτύσσει ειδικά projects σε τοπικό και εθνικό επίπεδο (χερσαίοι/παράκτιοι καθαρισμοί, αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, κ.α.) διατηρώντας τον προσανατολισμό της πυξίδας του σταθερά στην ίδια κατεύθυνση: τη διάσωση των γειτονιών μας και του μοναδικού μας σπιτιού, της Γης.

save your hood

Η υιοθέτηση ενός βιώσιμου και υπεύθυνου τρόπου ζωής είναι επιτακτική ανάγκη στην εποχή μας. Η μετάβαση σίγουρα ενέχει βαθμό δυσκολίας και, προκειμένου να καταστεί επιτυχημένη, πρέπει να στηριχτεί στην εφαρμογή των βασικών αξιών της κυκλικής οικονομίας και να λειτουργεί με γνώμονα τους τρεις πυλώνες ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτωνμείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Απώτερος σκοπός της όποιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων οφείλει να είναι η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. Αυτό προϋποθέτει, όχι απλώς την ορθή χωροθέτηση υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά, πρωτίστως, την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Κάθε ένας από εμάς οφείλει να προσαρμόσει τα καταναλωτικά του πρότυπα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει επίσης η εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις δομές εκπαίδευσης όλων των ηλικιών και στις επιχειρήσεις.

Image
Image

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER