Τι συμβαίνει με τα δίχτυα που εγκαταλείπονται στη θάλασσα; Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα; Είναι βιώσιμο το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας; Η BlueCycle εξηγεί πως τα απορρίμματα μπορούν να γίνουν πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία.
(cover photo: Stelios Misinas)
Το ζήτημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα είναι γνωστό. Λιγότερο γνωστό, όμως, είναι το ποσοστό των αλιευτικών εργαλείων που βρίσκονται στη θάλασσα εγκαταλελειμμένα, συμβάλλοντας αρνητικά στο πρόβλημα όχι μόνο της μόλυνσης αλλά και της απειλής της θαλάσσιας ζωής.
Κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα 640.000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα στοιχεία είναι εξίσου αποκαρδιωτικά: το 80-85% των απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα είναι πλαστικά, ενώ το 27% των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων αποτελούνται από αλιευτικά εργαλεία. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι χάνεται στις θάλασσες της Ευρώπης το 20% των αλιευτικών εργαλείων της, λόγω ατυχήματος ή εκούσιας απόρριψης, ενώ μόνο το 1,5% αυτών ανακυκλώνεται. Ο εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός διασπάται σε μικροπλαστικά, τα οποία καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Τα δε δίχτυα που εγκαταλείπονται στη θάλασσα, τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» (ghost nets), συνεχίζουν να «ψαρεύουν» ταξιδεύοντας στον βυθό, συμβάλλοντας στην περαιτέρω επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η αγάπη για τη θάλασσα, η ανάγκη για την προστασία της, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για τη διαχείριση και αξιοποίηση ενός ανεκμετάλλευτου υλικού οδήγησε στη δημιουργία της Blue Cycle, της μοναδικής επιχείρησης στην Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για την ανακύκλωση και αναβάθμιση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, βασισμένη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Ο τρόπος που προσεγγίζει η BlueCycle το πρόβλημα είναι ολιστικός, καθώς ασχολείται με κάθε στάδιο της διαδικασίας, από τη συλλογή του, έως την επεξεργασία και την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Βασικός στόχος είναι η παραγωγή ανακυκλωμένης πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξή στη βιομηχανία πλαστικών, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, η BlueCycle δημιουργεί, με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας, αναβαθμισμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας (upcycling), τα οποία είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής.
Βασικό μέλημα της BlueCycle είναι η ιχνηλασιμότητα του υλικού. Μέσω ενός διαρκώς επεκτεινόμενου πανελλαδικού δικτύου, η BlueCycle συγκεντρώνει πλαστικό αλιευτικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό από περισσότερα από 40 σημεία συλλογής στην Ελλάδα, δέχεται εργαλεία που συλλέγονται από υποβρύχιους αλλά και παράκτιους καθαρισμούς συνεργαζόμενων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και υλικό από ιχθυοκαλλιέργειες, μυδοκαλλιέργειες, αλλά και από τους ίδιους τους κατασκευαστές.
Στον Πειραιά λειτουργεί το BlueCycle Lab, ένα zero-waste εξειδικευμένο εργαστήριο για την επεξεργασία θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων. Πέρα από τη δημιουργία ανακυκλωμένης πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, στο εργαστήριο λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλων διαστάσεων, σε συνεργασία με το σχεδιαστικό δίδυμο The New Raw. Έτσι κατασκευάζεται η βραβευμένη σειρά επίπλων και αντικειμένων design Second Nature (RO Plastic Prize 2020). Παράλληλα, η BlueCycle συνεργάζεται με καλλιτέχνες και σχεδιαστές για την παραγωγή 100% ανακυκλώσιμων αντικειμένων κατά παραγγελία.
Το παράδειγμα της BlueCycle αποδεικνύει καθημερινά ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να δώσει την απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της έρευνας, δημιουργούνται νέες δυνατότητες και η λύση γίνεται πραγματικότητα.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο