Το έργο UP4Green Concrete γίνεται πυξίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Το έργο UP4Green Concrete γίνεται πυξίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

H ενεργειακή αποδοτικότητα των παλαιών κτηρίων είναι ένα από τα στοιχήματα της Ευρώπης για το 2030. Το έργο Erasmus + UP4Green Concrete εστιάζει στην κατάρτιση ενεργών και μελλοντικών επαγγελματιών στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία συνυπολογίζει τις τεχνικές, κοινωνικές και ατομικές πτυχές της διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, εξασφαλίζοντας επιθυμητές συνθήκες διαβίωσης και βιώσιμο κόστος χρήσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγράφει την πορεία της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα. Το τέλος του 2022 σήμανε τη μετατροπή του κλιματικού στόχου της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% μέχρι το 2030 σε νομική υποχρέωση.

Ο ρόλος του κτιριακού αποθέματος στην πράσινη μετάβαση είναι μείζων, με τρία στα τέσσερα υπάρχοντα κτήρια στην Ε.Ε. να είναι ενεργειακά μη αποδοτικά και να απαιτούν εκτεταμένη ενεργειακή ανακαίνιση. Το Σύμφωνο για Πράσινα Κτήρια προβλέπει διπλασιασμό του ρυθμού ανακαίνισης παλαιών κτιρίων για μόνωση και ενεργειακή αποδοτικότητα μέχρι το 2030. Το έργο Upskill Professionals for sustainable renovation plans of concrete buildings - UP4Green CONCRETE (https://up4green.jkhk.ee/), σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, εστιάζει στην ανακαίνιση κτιρίων από σκυρόδεμα.

 
up 4 green concrete

Τα παρωχημένα πρότυπα δόμησης και η εκτενής, συχνά, φθορά των κτιρίων μαρτυρά την ηλικία τους που μπορεί να αγγίζει τα 70 χρόνια. Χτισμένα στο κέντρο των πόλεων, τα κτίρια παρουσιάζουν ανεπαρκή ηχομόνωση, κακή θερμομόνωση και, ως εκ τούτου, αυξημένο προϋπολογισμό θέρμανσης. Προβλήματα υγρασίας που συνδέονται και με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, καθώς και η ενεργειακή ανασφάλεια, απαξιώνουν τα κτίρια και τα καθιστούν μη ελκυστικά.

Κύριος στόχος του έργου είναι η κατάρτιση ενεργών και μελλοντικών επαγγελματιών για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, που συνυπολογίζει τις τεχνικές, κοινωνικές και ατομικές πτυχές της διαδικασίας ανακαίνισης. Οι επικαιροποιημένοι πόροι κατάρτισης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου επιτρέπουν στους επαγγελματίες να προσφέρουν στους πελάτες τους προτάσεις ανακαίνισης, σύμφωνες με τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με μειωμένο κόστος λειτουργίας και συνθήκες υγιεινής. Με το App «UP4Green CONCRETE», η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό γίνεται εύκολη, ενώ η δομή του παρέχει στον επαγγελματία μία ευέλικτη, σύντομη και εξατομικευμένη εμπειρία κατάρτισης. Η πρόσβαση και χρήση του υλικού είναι ανοιχτή και δωρεάν.

up 4 green concrete
up 4 green concrete

Στο πλαίσιο του έργου UP4Green CONCRETE και για τη δημιουργία των εκπαιδευτικών πόρων, παρήχθησαν:

  • Έρευνα και Έκθεση για υφιστάμενα προγράμματα σπουδών σχετικά με την ανακαίνιση κτιρίων σκυροδέματος και την ενεργειακή απόδοση, καθώς και τους κινδύνους για την υγεία από ακατάλληλες ανακαινίσεις
  • Χάρτης ικανοτήτων για τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών για την προσέγγιση της ανακαίνισης κτιρίων από σκυρόδεμα, με εστίαση στην ενεργειακή απόδοση και στις συνθήκες διαβίωσης
  • Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που αναλύει κτήρια από σκυρόδεμα και μπορεί να προτείνει ένα προσαρμοσμένο σχέδιο αποκατάστασης
  • Οδηγός για εκπαιδευτές/επαγγελματίες με μελέτες περιπτώσεων για την υποστήριξή τους στην ανάλυση κτιρίων και την παροχή σχετικών επαγγελματικών συμβουλών στους πελάτες.

Info

Τo ‘Εργο UP4Green CONCRETE υλοποιείται από επτά οργανισμούς σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα και Εσθονία με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος ERASMUS + της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κωδικός Έργου 2020-1FR01-KA2020-079810). Το Έργο εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Exelia (https://www.exelia.gr/).

Dimos Lefkosias
Dimos Lefkosias

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER