Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί στη δυτική Θεσσαλονίκη ένα μεγαλόπνοο και πολυεπίπεδο project το οποίο αποτελεί την απαρχή του οραματικού της προγραμματισμού για «πράσινο» ανασχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος του συνόλου της πόλης. Ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναλύει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και δίνει το στίγμα για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
Το έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, ξεκίνησε από το δυτικό παράκτιο μέτωπο έκτασης 6.615 στρεμμάτων, την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία συγχρόνως διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, όπως τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, τα ενδιαιτήματα των φλαμίνγκο, τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών, το εθνικό πάρκο του Γαλλικού ποταμού και προστατευόμενους υγροβιοτόπους με σπάνια πανίδα.
Η περιοχή είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια με σοβαρές εστίες ρύπανσης, όπως η έκταση των πρώην βυρσοδεψείων, τα ακάθαρτα λύματα στο ρέμα του Δενδροποτάμου που κατέληγαν στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το Θερμαϊκό, ενώ με την πάροδο των ετών μετατράπηκε σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την υλοποίηση της πιο ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής παρέμβασης στο δυτικό παράκτιο μέτωπο τα τελευταία 40 χρόνια, από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Στόχος είναι ο καθαρισμός, η εξυγίανση και η ανάδειξη της παράκτιας ζώνης στη δυτική πλευρά της πόλης, καθώς και η ενίσχυση της επισκεψιμότητας της με ήπιες υποδομές, φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι δράσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περιλαμβάνουν:
- Απομάκρυνση 600 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων από την περιοχή των παλαιών Βυρσοδεψείων. Ξεκίνησε ο καθαρισμός των υπογείων υδάτων και η αποκατάσταση των εδαφών. Κατά την τελική φάση του έργου θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση της περιοχής.
- Ολοκλήρωση του καθαρισμού της κοίτης και των εκβολών του ρέματος Δενδροποτάμου. Επίσης, με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΥΑΘ, έγινε σύνδεση του αγωγού εκτόνωσης της ΕΥΑΘ με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στη Σίνδο
- Ολοκλήρωση του καθαρισμού από μπάζα και ελαστικά και αποκατάσταση του πρώην Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην περιοχή των Ταγαράδων. Η έκταση έχει ήδη δενδροφυτευτεί. Άμεσος επόμενος στόχος είναι η δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου το οποίο θα διαθέτει υποδομές για την υποδοχή και την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
- Απομάκρυνση περίπου 1.000 τόνων από μπάζα και υλικά κατεδαφίσεων σε διάφορα σημεία παρέμβασης και περισσότερων από 40 τόνων φθαρμένων ελαστικών από το βυθό της θάλασσας.
- Ολοκλήρωση των εργασιών αντιστήριξης των πρανών στα παράκτια αναχώματα με λιθορριπές.
- Συντήρηση και δενδροφύτευση του «Κόκκινου Δρόμου», ενός μονοπατιού που αναπτύσσεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου, σε ανάχωμα της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, το οποίο πλέον προσφέρεται για πεζοπορία, ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών.
Συγχρόνως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
- Ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική μελέτη για τη δημιουργία στάσης θαλάσσιας συγκοινωνίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο
- Μέσω προγράμματος συμμετοχικής χρηματοδότησης (Crowdfunding), ενίσχυσε οικονομικά τις δράσεις μη κερδοσκοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο προστατευόμενο πάρκο του Γαλλικού ποταμού και το μοναδικό νοσοκομείο περίθαλψης άγριων ζώων στη Βόρεια Ελλάδα.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών με τους όμορους Δήμους προωθούνται ήπιες μορφές ανάπτυξης και υποδομές αναψυχής που θα σέβονται το περιβάλλον, προκειμένου να καταστούν επισκέψιμοι, οι μοναδικοί οικότοποι της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού (Αξιός – Λουδίας – Αλιάκμονας – Γαλλικός ποταμός). Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της περιοχής.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει έμπρακτα την αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου το οποίο θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Όλες οι δράσεις που υλοποιούνται αποτελούν το πρώτο βήμα για την ενιαία αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι που θα καθορίσει την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο