Η Λευκωσία υλοποιεί το όραμα της «έξυπνης πόλης»

Η Λευκωσία υλοποιεί το όραμα της «έξυπνης πόλης»

Η Λευκωσία, μέσω του έργου «Smart Nicosia», είναι μια «έξυπνη πόλη». Η πρωτεύουσα της Κύπρου προωθεί ένθερμα την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, θέτοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος των δημοτών της.

Λευκωσία: ένας κόσμος ψηφιακού μετασχηματισμού, μια πόλη που επικοινωνεί με τους πολίτες, που αλληλεπιδρά, που ανατροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Ο κύριος στόχος του έργου «Smart Nicosia» είναι η ανάπτυξη και η χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και τη λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στην πόλη της Λευκωσίας. Τι σημαίνει αυτό; Αδιαμφισβήτητα μια «έξυπνη πόλη» η οποία θα παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέετε; Βρεθήκατε στη δύσκολη θέση να μην γνωρίζετε τον πλησιέστερο χώρο στάθμευσης για να παρκάρετε, ώστε να φτάσετε έγκαιρα στη συνάντηση σας; Έχετε υπολογίσει πόσοι άνθρωποι και οχήματα περνούν από τη γειτονιά σας; Πώς θα σας φαινόταν αν ο κάδος απορριμμάτων στην περιοχή σας, σας ενημέρωνε για την πληρότητα του; Τι θα κάνετε αν βρίσκεστε στο δρόμο, σας έχουν τελειώσει τα δεδομένα και πρέπει να συνδεθείτε στο διαδίκτυο για μια επείγουσα αναζήτηση;

Το πιο σημαντικό: Γνωρίζετε ότι όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα μπορείτε να τα συναντήσετε στην Λευκωσία;

Έργα που υλοποιούνται

Η Λευκωσία, τα τελευταία χρόνια, έχει τη σύγχρονη εικόνα μιας πρωτεύουσας. Η προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας είναι να «ανοίξει» ένα «παράθυρο» στο μέλλον, επιδιώκοντας τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Κι είναι σημαντικό ότι όλα τα αναπτυξιακά έργα της Λευκωσίας είναι «Smart by Design» δηλαδή εμπεριέχουν την έννοια του έξυπνου σχεδιασμού σε όλη τη διαδικασία υλοποίησης τους.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί τα έργα στο εμπορικό τρίγωνο Στασικράτους – Μακαρίου, αλλά σε κύριες αρτηρίες όπως η Λεωφ. Κυριάκου Μάτση και η Λεωφ. Καλλιπόλεως, η Πλατεία Ελευθερίας, Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης Ομήρου και αρκετά μεγάλο μέρος της εντός των τειχών πόλης.

Σε επίπεδο υποδομών, υλοποιούνται:

  • Το δίκτυο Οπτικών Ινών του Δήμου Λευκωσίας (Nicosia Fiber Network - NFN) σε ήδη εγκατεστημένη υποδομή ιδιόκτητων σωληνώσεων και φρεατίων.
  • Ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) του Δήμου Λευκωσίας (Nicosia Wireless Netwok - NWN) και συμπληρωματικές εφαρμογές.
  • Ασύρματο LoRaWAN δίκτυο Internet of Thing (IoT) για τη διασύνδεση όλων των αισθητήρων της πόλης.
  • Κεντρική υπολογιστική υποδομή συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ασφάλειας δεδομένων και πληροφοριών.

Παράλληλα, υλοποιούνται διάφορα έργα όπως:

  • το σύστημα παρακολούθησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης (smart parking),
  • η εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού (smart lighting),
  • σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (environmental sensor) όπως καταγραφή της σκόνης και της ποιότητας του αέρα,
  • σύστημα παρακολούθησης πλήρωσης των κάδων απορριμμάτων (smart waste)
  • έξυπνοι δημοτικοί μετρητές ύδρευσης.

Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα έργα που υλοποιούνται με βάση τις προδιαγραφές μιας έξυπνης πόλης.

Dimos Lefkosias
Dimos Lefkosias

Οι σχετικές υποδομές «έξυπνης πόλης» έχουν υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης, το οποίο σύντομα θα έχει ξεπεράσει το 80%, ενώ όλα τα έξυπνα συστήματα θα είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του 2023.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το έργο «Smart Nicosia» στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι διακρίσεις

Το Έργο Έξυπνης Πόλης «Smart Νicosia» του Δήμου Λευκωσίας κατέκτησε, τον Μάρτιο του 2023, την πρώτη θέση για τις έξυπνες πράσινες λύσεις, ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες στην Ευρώπη, από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία European Green Digital Coalition. Το έργο έγινε σε συνεργασία με την ΝΟΚΙΑ και την CYTA. Το case study της Λευκωσίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του European Green Digital Coalition, έπειτα από μήνες αξιολόγησης και αναλύσεων δεδομένων του έργου από την αγγλική εταιρεία Carbo Trust, η οποία εξειδικεύεται σε ανάλυση δεδομένων για θέματα κλιματικής αλλαγής.

Dimos Lefkosias

Παράλληλα, το έργο της Λευκωσίας παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας Mobile World Congress (#MWC), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου 2023, όπου εκπρόσωποι του European Green Digital Coalition, παρουσίασαν τα καλύτερα case studies που μελέτησαν/αξιολόγησαν για «έξυπνες πράσινες λύσεις» με την περίπτωση της Λευκωσίας να ξεχωρίζει.

Το Smart Nicosia συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027», τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας.

Επιπλέον, η Λευκωσία πήρε ξανά στην πρώτη θέση μεταξύ των μικρών ευρωπαϊκών πόλεων του μέλλοντος, για το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον τρόπο ζωής, στη νέα κατάταξη του European Cities & Regions of the Future 2023. Είναι η πέμπτη φορά που η Λευκωσία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία, από το 2016. Η υψηλή κατάταξη της πρωτεύουσας της Κύπρου επιβεβαιώνει τις προσπάθειες για εξέλιξη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με πολυπολιτισμική ταυτότητα, αλλά και ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες https://smartnicosia.eu/ και https://thalia.com.cy/.

Image
evropaiki enosi
Dimos Lefkosias
Dimos Lefkosias
Image
dimos lefkosias
Dimos Lefkosias
smart nicosia

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER