Εγκρίθηκε η ΜΠΕ και η ΑΕΠΟ για τα λατομεία μαρμάρου στο Τρανόβαλτο

Εγκρίθηκε η ΜΠΕ και η ΑΕΠΟ για τα λατομεία μαρμάρου στο Τρανόβαλτο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς όρους για την επαναλειτουργία των λατομείων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο. To έργο αφορά στην επιφανειακή εξόρυξη µαρµάρου, σε περιοχή του Δήμου Σερβίων και σύμφωνα με τον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η περιγραφόμενη επέμβαση έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα 70ετίας.

Σε δήλωση του ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης αναφέρει ότι ο κλάδος του μαρμάρου στο Νομό Κοζάνης θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον και τις επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης τόνισε ότι με τη λειτουργία του λατομείου επιλύεται ένα ζήτημα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια και αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Τρανοβάλτου και της ευρύτερης περιοχής των Καμβουνίων, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση και η εκμετάλλευση των ποιοτικών κοιτασμάτων μαρμάρου.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σερβίων αναφέρει ότι «η επαναλειτουργία των λατομείων, για πολλά χρόνια ήταν διακαής πόθος των κατοίκων της περιοχής των Καμβουνίων, για την εκμετάλλευση των εξαιρετικών κοιτασμάτων μαρμάρου Τρανοβάλτου. Η εξόρυξη μαρμάρου αποτέλεσε για χρόνια, πρώτης γραμμής αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. Η οργανωμένη εκμετάλλευση του μαρμάρου, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και προοπτική ανάπτυξης για τα Καμβούνια και το Δήμο Σερβίων».

Στην περιοχή του έργου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, υφίσταται εκτεταμένη λατομική δραστηριότητα μαρμάρου από διάφορους φορείς εκμετάλλευσης. Ειδικότερα η περιοχή εξόρυξης του έργου, περιλαμβάνει προηγούμενες λατομικές επεμβάσεις μαρμάρου με κατά τμήματα ορύγματα και χωρίς ενιαία επέμβαση και διαμόρφωση. Η χρόνια αυτή μορφή εκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής, έχει δημιουργήσει μια άναρχη εικόνα με κατατμήσεις του χώρου επέμβασης, σε τμήματα μη συνεχόμενα μεταξύ τους, χωρίς ύπαρξη ενιαίων βαθμίδων και με ημιτελή εκμετάλλευσή και μηδαμινή αποκατάσταση.

Με την περιγραφόμενη στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) επέμβαση, η λατομική εκμετάλλευση ανασχεδιάζεται άρδην, το λατομείο αποδίδεται σε ενιαία μορφή με ενιαία διαμόρφωση μετώπων και βαθμίδων των υφιστάμενων ορυγμάτων, έτσι ώστε η εκμετάλλευση να ακολουθεί πλέον τους ορθούς κανόνες της μεταλλευτικής επιστήμης και να εξασφαλίζεται η ορθή αποκατάσταση του χώρου.

Από τη νέα εκμετάλλευση θα παραχθούν, πέραν του μαρμάρου, και στείρα υλικά, τα οποία αποτελούν τα εξορυκτικά απόβλητα του λατομείου, για τα οποία, προβλέπεται η διαχείριση τους εντός της ενιαίας έκτασης επέμβασης, μαζί με ποσότητες των εξορυκτικών αποβλήτων που ήδη έχουν προκύψει από τις παλαιότερες εκμεταλλεύσεις.

Τέλος, καθίσταται προφανές ότι για την ορθολογική και ασφαλή επαναλειτουργία των λατομείων στην περιοχή Τρανόβαλτου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι παρατηρήσεις που αφορούν την έγκριση της Τεχνικής Μελέτης εκμετάλλευσης, η οποία έπεται της περιβαλλοντικής και θα πρέπει επίσης να εγκριθεί αρμοδίως.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER