Η προβολή και η ανάδειξη του εξορυκτικού κλάδου θα φέρει κοντά τη νέα γενιά

Η προβολή και η ανάδειξη του εξορυκτικού κλάδου θα φέρει κοντά τη νέα γενιά

Μπορεί ο εξορυκτικός κλάδος να μπει στην ίδια πρόταση με το επίθετο «συναρπαστικός»; Η απάντηση είναι ναι, όταν γνωρίζεις πως το αντικείμενο της εργασίας σου μπορεί να «χτίζει» τα όνειρα και το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. Για την Πάτρα Γκρίτζαλη, Επικεφαλής λατομείου της Lafarge του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, η είσοδος της στο λατομικό περιβάλλον αποτέλεσε ορόσημο στην επαγγελματική της πορεία ενώ, όπως η ίδια επισημαίνει, η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την προσέλκυση περισσοτέρων γυναικών επαγγελματιών στον κλάδο των ορυκτών πρώτων υλών.

Ε.: Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Πάτρα Γκρίτζαλη: Ο εξορυκτικός-μεταλλουργικός κλάδος από τα χρόνια του πανεπιστημίου με συνάρπαζε. Ως εκ τούτου, η ενασχόληση με τα ορυκτά και εν προκειμένω με τα λατομεία, για μένα ήταν εξαρχής κάτι εξόχως ενδιαφέρον και ελκυστικό.

Κάθε μέρα στο λατομείο είναι διαφορετική με πολλές νέες εμπειρίες και κυρίως προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Η συναναστροφή με ένα ευρύ κύκλο επαγγελματιών και η ενασχόληση με ποικίλης φύσεως καθημερινές προκλήσεις, αυτόματα μετατρέπουν το χώρο μας σε ένα διαδραστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεσαι και ως επαγγελματίας, αλλά και ως άνθρωπος.

Επίσης, γνωρίζοντας ότι το τελικό προϊόν θα αποτελέσει πρώτη ύλη, όχι μόνο για έργα μικρής κλίμακας (οικιστικά), αλλά και για έργα μεγαλόπνοα που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν την καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα το πάρκο Σταύρος Νιάρχος και το project «Ελληνικό», νιώθεις ότι είσαι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του εγχειρήματος, αλλά και αντιλαμβάνεσαι την αναγκαιότητα και την σημασία του κλάδου μας. 

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Πέτρα Γκρίτζαλη: Ως νέα μηχανικός, η απασχόληση μου σε ένα από τα μεγαλύτερα λατομεία αδρανών υλικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο στην καριέρα μου. Η είσοδος μου σε ένα ανδροκρατούμενο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας ήταν και παραμένει μια καθημερινή πρόκληση. Έτσι, ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα έχει η αποτελεσματική διαχείριση των εργαζομένων, η κινητοποίηση και συντονισμός τους για το καλύτερο αποτέλεσμα, έχοντας πάντα ως πρωταρχική αξία, την υγεία και ασφάλειά τους.

Σε αυτό συνέβαλλε και η οικονομική κρίση που επηρέασε έντονα τον κλάδο μας και δημιούργησε ένα νέο κλίμα. Η δραστηριότητα μας περιορίστηκε, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα πραγματικότητα, με χαρακτηριστικά την ανθεκτικότητα, την ευελιξία και τη συνεργασία.

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;

Πέτρα Γκρίτζαλη: Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια. Ο προσανατολισμός αυτός θα καταστήσει αντιληπτό στο ευρύ κοινό ότι ο κλάδος των ΟΠΥ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την καθημερινότητα όλων μας, από τα σπίτια που κατοικούμε έως και ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η προβολή και ανάδειξη τόσο της συνεισφοράς, όσο και της εξέλιξης του κλάδου, θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα του στη νέα γενιά, προσελκύοντας περισσότερες νέες μηχανικούς να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η στελέχωση των θέσεων ευθύνης από γυναίκες είναι ακόμα σε μικρό ποσοστό κι αυτό γιατί ο κλάδος είναι κυρίως ανδροκρατούμενος. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι καινοτομίες από την παραγωγή και τη διασφάλιση της ποιότητας μέχρι και τη δημιουργία νέων προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά, έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας που προϋποθέτουν ένα ευρύτερο φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων, καθιστώντας έτσι τον κλάδο πιο ελκυστικό σε γυναίκες μηχανικούς.

Σε αυτή τη νέα και ταχεία μεταβαλλόμενη εποχή για τον κλάδο των ΟΠΥ, η προώθηση θετικών και ισχυρών γυναικείων προτύπων αλλά και η στελέχωση περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι καινοτομίες από την παραγωγή και τη διασφάλιση της ποιότητας μέχρι και τη δημιουργία νέων προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά, έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας που προϋποθέτουν ένα ευρύτερο φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων, καθιστώντας έτσι τον κλάδο πιο ελκυστικό σε γυναίκες μηχανικούς.

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Πέτρα Γκρίτζαλη: Σε μια καθημερινότητα με πληθώρα υποχρεώσεων, απαιτήσεων και δεσμεύσεων, η ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την προσωπική ζωή έχει καταστεί κυρίαρχο ζητούμενο και επιτακτική ανάγκη. Προκειμένου μία γυναίκα επαγγελματίας του κλάδου μας να καταφέρει να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε αυτές τις καθημερινές προκλήσεις, είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσει τις οργανωτικές της ικανότητες προκειμένου να διαχειριστεί και να προτεραιοποιήσει αποτελεσματικά τα ζητούμενα τόσο από πλευράς εργασίας, όσο και προσωπικής ζωής.

Επιπρόσθετα, η ενσυναίσθηση αποτελεί σημαντική δεξιότητα για τη δημιουργία ενός γόνιμου εργασιακού κλίματος που προάγει τη συνεργασία, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συναδέλφους, βελτιώνοντας έτσι ταυτόχρονα και την απόδοση της ομάδας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Πάτρα Γκρίτζαλη είναι Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, με εμπειρία 17 ετών στον κλάδο της εξόρυξης ορυκτών. Έχει διατελέσει υπεύθυνη σε όλα τα λειτουργικά τμήματα ενός λατομείου και τα τελευταία 7 χρόνια έχει αναλάβει το ρόλο του Επικεφαλής λατομείου της Lafarge, μέλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, στη Μάνδρα Αττικής.

Διαθέτει εμπειρία στη διασφάλιση της ποιότητας παραγωγής, στην αποτελεσματική διαχείριση εργαζομένων, στην επιτυχημένη εφαρμογή των αρχών υγείας και ασφάλειας στο πεδίο, στην αντιμετώπιση και επίλυση των καθημερινών προκλήσεων που προκύπτουν από τη λειτουργία ενός μεγάλου λατομείου καθώς και στον ουσιαστικό συντονισμό ομάδων, συνεργατών και υπεργολάβων. 

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER