Χρυσός που ανακτάται από κάρτες SIM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή παυσίπονων

Χρυσός που ανακτάται από κάρτες SIM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή παυσίπονων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι στην Ιταλία και το Imperial College στο Λονδίνο ανέπτυξαν μια μέθοδο για την ανάκτηση χρυσού από πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων, κάρτες SIM και άλλα ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς και μια διαδικασία για τη χρήση του ανακτημένου χρυσού στην παρασκευή φαρμάκων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σε επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό ACS Sustainable Chemistry & Engineering, οι ερευνητές εξηγούν ότι ανέπτυξαν μέθοδο εκχύλισης που περιλαμβάνει στάδια εκλεκτικής ανάκτησης βασικών μετάλλων. Στο πρώτο στάδιο της μεθόδου ανακτάται το νικέλιο, στη συνέχεια ο χαλκός, ο άργυρος και, τέλος, ο χρυσός, χρησιμοποιώντας «πράσινα» και ασφαλή χημικά αντιδραστήρια.

Ωστόσο, ο χρυσός που παράγεται από αυτή τη διαδικασία ανακτάται ως ένωση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσια ως μέταλλο. Χρειάζεται περαιτέρω κατεργασία για ανάκτηση του μετάλλου και αυτό απαιτεί κατανάλωση ενέργειας και αντιδραστηρίων.

Προσπαθώντας να βρει πιθανές χρήσεις για την ένωση του χρυσού, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη χρήση της ένωσης ως καταλύτη σε διεργασίες παραγωγής άλλων υλικών ή ουσιών, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών προϊόντων όπως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ένωση του χρυσού είχε εξίσου καλή απόδοση, ή ακόμη και καλύτερη, με τους καταλύτες που χρησιμοποιούνται σήμερα και είναι επίσης επαναχρησιμοποιήσιμη, βελτιώνοντας περαιτέρω τη βιωσιμότητα της συνολικής διεργασίας.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμη η συνολική μέθοδος ανάκτησης χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα θα πρέπει να εξεταστούν οι πιθανές spin-off χρήσεις για όλα τα μέταλλα που ανακτώνται στη διαδικασία. Για παράδειγμα, ο χαλκός και το νικέλιο που διαχωρίζονται επίσης, όπως και το ίδιο το πλαστικό που περιέχουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, μπορούν να χρησιμοποιούνται δυνητικά σε νέα προϊόντα.

«Ας σκεφτούμε ότι, κατά βάρος, ένας υπολογιστής περιέχει πολύ περισσότερα πολύτιμα μέταλλα από το εξορυσσόμενο μετάλλευμα, παρέχοντας μια συμπυκνωμένη πηγή αυτών των μετάλλων, κάτι σαν «αστικό ορυχείο», δήλωσε ο Sean McCarthy, διδακτορικός σπουδαστής που ηγείται της έρευνας στο εργαστήριο στο Imperial.

Δεδομένων των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων, ο McCarthy και οι συνεργάτες του εργάζονται τώρα για να επεκτείνουν αυτήν την προσέγγιση στην ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση του παλλαδίου που περιέχεται σε καταλύτες αυτοκινήτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Η ανάκτηση παλλαδίου είναι ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα καθώς το παλλάδιο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατάλυση και είναι πιο ακριβό από τον χρυσό.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER