Πόσο έξυπνη είναι η πόλη σου;

Πόσο έξυπνη είναι η πόλη σου;

Μια σειρά από έργα όπως η έξυπνη κυκλοφορία και ο έξυπνος φωτισμός έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τεχνολογίες όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλουν στην προώθηση αυτών των έργων, αλλά τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι πάροχοι τεχνολογίας πρέπει να ξεπεράσουν πολλά τεχνολογικά εμπόδια και να αναπτύξουν επιχειρηματικά μοντέλα που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση των σχετικών επενδύσεων. Πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίηση είναι μια πλήρως διασυνδεδεμένης, έξυπνης, πόλης;

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό σύνδεσμο) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο Greg Corlis, Σύμβουλος της KPMG για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, απαντά: «Όχι στην πραγματικότητα. Οι πόλεις εξακολουθούν να παλεύουν με οικονομικά θέματα για να επιτύχουν πραγματικά την κατάσταση της "έξυπνης πόλης". Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι όλο και περισσότερες πόλεις εξακολουθούν να πειραματίζονται με αυτές τις τεχνολογίες για διακριτές χρήσεις. Ο έξυπνος φωτισμός είναι μια σχετικά εύκολη και ασφαλής τεχνολογία με την οποία οι πόλεις ξεκινούν την πορεία προς την "έξυπνη πόλη"».

Σύμφωνα με τον Corlis, όσο περισσότερα έργα εκτελούνται και τόσο περισσότερα συμπεράσματα από τη λειτουργία τους κοινοποιούνται, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία.

Για παράδειγμα, η Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, σε συνεργασία με τη Sensoneo αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα "έξυπνων απορριμμάτων" μεγάλης κλίμακας. Το έργο στοχεύει στη βελτιστοποίηση των διαδρομών των φορτηγών συλλογής απορριμμάτων μειώνοντας τα διανυόμενα χιλιόμετρα και τις εκπομπές των οχημάτων και εξοικονομώντας χρήματα από το κόστος των καυσίμων.

Η εκπρόσωπος του Δήμου της Μπρατισλάβα, Καταρίνα Ραϊτσάνοβα, είπε: «Για τους πολίτες της Μπρατισλάβα, αυτό σημαίνει καθαρότερους δημόσιους χώρους και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες συλλογής απορριμμάτων».

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση 1753 αισθητήρων Sensoneo για την παρακολούθηση όλων των κάδων όπου τοποθετούνται γυάλινα απορρίμματα και των υπόγειων κάδων σε όλη την πόλη, οι οποίοι θα παρακολουθούν τα επίπεδα πλήρωσης των κάδων έτσι ώστε να μην αδειάζονται άσκοπα. Η συσκευή WatchDog της Sensoneo, η οποία συνδυάζει έναν Radio Frequency Identification (RFID) reader, ένα δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης τοποθεσίας (Global navigation satellite system, GNSS) και μια μονάδα επικοινωνίας, θα τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα συλλογής απορριμμάτων για να ψηφιοποιήσει τη διαδικασία συλλογής απορριμμάτων, να επαληθεύσει αυτόματα τις παραλαβές και να βελτιστοποιήσει τις διαδρομές των οχημάτων. 

Η συσκευή WatchDog της Sensoneo συνδυάζει συσκευή ανάγνωσης RFID, εντοπισμό θέσης GNSS και μονάδα επικοινωνίας και έχει τοποθετηθεί σε απορριματοφόρα οχήματα

Watchdog της Sensoneo

Ένα ερευνητικό έργο στη Μελβούρνη (Αυστραλία) ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών στις τεχνολογίες έξυπνης πόλης, ώστε από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να βελτιωθεί ο μελλοντικός σχεδιασμός της πόλης. Η καθηγήτρια Sarah Pink, επικεφαλής ερευνήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Έρευνας Αναδυόμενων Τεχνολογιών στο Monash University, υποστηρίζει: «Αυτό το έργο θα συμβάλει στο να αποκτήσουμε γνώσεις για το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, εκτιμούν και χρησιμοποιούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες στο αστικό περιβάλλον».

Οι κάτοικοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με την τεχνολογία κατά τη διάρκεια της Melbourne Knowledge Week (που διοργανώθηκε στα τέλη Απριλίου) σαρώνοντας κωδικούς QR που εξηγούσαν τον ρόλο του κάθε κωδικού και βασίζονταν είτε σε τεχνολογία 5G, ή σε τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ή Internet of Things (IoT). Τα αποτελέσματα του έργου δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα, αλλά, μέσω των σχολίων όσων συμμετείχαν στο ζωντανό πείραμα, οι πολίτες θα αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πόλης τους. «Αυτή η συνεργασία χρησιμοποιεί μια ανοιχτή και διάφανη προσέγγιση στη συλλογή δεδομένων, γι' αυτό και ήταν τόσο σημαντικό για εμάς να συμπεριλάβουμε την τοπική κοινότητα και να την προσκαλέσουμε να συμμετάσχει στο ζωντανό πείραμά μας», πρόσθεσε η Sarah Pink.

Τεχνολογίες στο κέντρο των πόλεων

Το 2018 δημιουργήθηκε η ομάδα «Connected London» η οποία ασχολήθηκε με το όραμα της Δημοτικής αρχής σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες. Από τότε, η κάλυψη του Λονδίνου με οπτικές ίνες - οι οποίες χρησιμοποιούνται αντί των μεταλλικών καλωδίων, διότι τα σήματα ταξιδεύουν μαζί τους με μικρότερη απώλεια και δεν επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές - λέγεται ότι έχει αυξηθεί από 4,7 σε 21,1%. Μια ενημέρωση από το Connected London τον Οκτώβριο του 2020 αποκάλυψε πως μεμονωμένες συνοικίες εργάζονται πάνω στις δικές τους ψηφιακές στρατηγικές δίκτυο οπτικών ινών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ, για παράδειγμα, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1,1 εκατομμυρίων λιρών για το έργο Digital Street Markets, στο οποίο θα αναπτυχθούν ασφαλή και αξιόπιστα δίκτυα wi-fi σε όλες τις υπαίθριες αγορές που διαχειρίζεται ο Δήμος. Το Συμβούλιο του Richmond συνεργάζεται με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Vivacity Labs στον τομέα των μεταφορών για να κατανοήσει εάν και πώς οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αλλάξει τις συνήθειες μετακίνησής τους από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Θα χρησιμοποιηθούν αισθητήρες για την ανώνυμη παρακολούθηση των πεζών και της χρήσης του οδικού δικτύου σε ορισμένες περιοχές, όπως οι ποδηλατόδρομοι και το κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλουν στον καλύτερο σχεδιασμό για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και του αστικού περιβάλλοντος, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας καθώς και για να γίνει ο Δήμος πιο έξυπνος και βιώσιμος.

«Στις αρχές της πανδημίας κάναμε επείγουσες προσωρινές αλλαγές στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο των πεζοδρομίων, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κρατήσουν αποστάσεις», εξήγησε ο Alexander Ehmann, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Ποιότητας Αέρα. «Καθώς προχωράμε στην περίοδο ανάκαμψης, αναμένουμε ότι οι μεταφορικές συνήθειες των ανθρώπων και ο τρόπος που χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται. Αυτοί οι αισθητήρες θα μας δώσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς αλλάζουν τα επίπεδα κυκλοφορίας, οι μεταφορές και οι κινήσεις των πεζών κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, μιας εβδομάδας ή ενός μήνα».

Οι ψηφιακοί αισθητήρες IoT που εγκαθίστανται στο πλαίσιο του έργου έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ακριβή δεδομένα αποκλειστικά σχετικά με τη χρήση των οδών και του οδοστρώματος. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων ή για σκοπούς επιβολής. 

Η πανδημία έχει αποκαλύψει ότι μεγάλο μέρος της υποδομής που απαιτείται για τις έξυπνες πόλεις υπάρχει ήδη. Σε συνάφεια με τα παραπάνω παραδείγματα, η πόλη του Σικάγο έχει χρησιμοποιήσει ανώνυμα δεδομένα για την ανάλυση των ταξιδιωτικών μοτίβων στην πόλη καθώς και για την παρακολούθηση των ανθρώπων που απομονώνονταν. Διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα smartphone για να παρακολουθήσουν άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό και να εντοπίσουν οποιονδήποτε άλλον ήρθαν σε επαφή. 

Έξυπνες λύσεις για την κυκλοφορία

Τρεις διαφορετικές "έξυπνες" τεχνολογίες πόλεων εφαρμόζονται επί του παρόντος από την Envision στη Ρώμη χρησιμοποιώντας αισθητήρες εικόνας IMX500 με λειτουργικότητα επεξεργασίας Artificial Intelligence (AI) από τη Sony Europe. Ο πρωταρχικός στόχος των δοκιμών είναι η ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος στάθμευσης για τη μείωση της ρύπανσης και των προβλημάτων που προκαλούνται από οδηγούς που προσπαθούν να βρουν έναν ελεύθερο χώρο στάθμευσης. Οι οδηγοί ειδοποιούνται μέσω μιας εφαρμογής smartphone και κατευθύνονται στον πλησιέστερο διαθέσιμο ελεύθερο χώρο στάθμευσης.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης μια μελέτη για τη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας και την αύξηση της χρήσης του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών. Οι στάσεις των λεωφορείων θα έχουν σύστημα μέτρησης όσων επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται από κάθε λεωφορείο για να αποτρέψουν την υπερφόρτωση των λεωφορείων μέσω του εντοπισμού του βέλτιστου αριθμού λεωφορείων που απαιτούνται σε κάθε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας το οποίο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει και σε εξοικονόμηση κόστους. Τέλος, στις διαβάσεις πεζών θα ενεργοποιηθεί ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού τέτοιο ώστε να κάνει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πιο ορατούς στους οδηγούς για μείωση του κινδύνου ατυχημάτων. Και στην περίπτωση αυτή δεν αποθηκεύονται εικόνες για τήρηση των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα.

Έξυπνο σύστημα στάθμευσης στη Ρώμη

Έξυπνο σύστημα στάθμευσης στη Ρώμη

Η Telensa, πάροχος έξυπνου οδικού φωτισμού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετέχει σε δύο έργα. Το πρώτο είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Leicester, όπου χρησιμοποιείται το κεντρικό σύστημα διαχείρισης έξυπνου φωτισμού PLANet (Central Management System, CMS) για να επιτρέψει τη διαχείριση και τον έλεγχο του εξωτερικού φωτισμού εξ'αποστάσεως μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την Telensa, αυτό καθιστά το Πανεπιστήμιο του Leicester το πρώτο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο που υιοθετεί αυτό το είδος τεχνολογίας.

Η Δυτική Αυστραλία επέλεξε επίσης την Telensa για να παράσχει στην πόλη του Stirling μια λύση «Network-as-a-Service» (NaaS) που περιλαμβάνει ασύρματα χειριστήρια δρόμου και ένα PLANet CMS. Όλος ο φωτισμός στο δημόσιο πάρκο Princess Wallington Reserve της πόλης έχει αντικατασταθεί με λαμπτήρες LED και το PLANet θα επιτρέψει τη μεταβολή των επιπέδων φωτισμού σε όλο το πάρκο όταν χρειάζεται για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών. Έως τώρα, ο έξυπνος φωτισμός ήταν βιώσιμος μόνο για μεγάλης κλίμακας δίκτυα. Το μοντέλο NaaS της Telensa έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει οφέλη έξυπνου φωτισμού στους πελάτες με μικρότερα δίκτυα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό το μοντέλο θα αποφέρει άμεση εξοικονόμηση πόρων χωρίς την ανάγκη ουσιαστικών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου.

Σε αντίθεση με την απάντηση του Corlis ότι δεν είμαστε τόσο κοντά στην υλοποίηση πλήρως διασυνδεδεμένων έξυπνων πόλεων, άλλοι ειδικοί στον τομέα αυτό είναι πιο θετικοί και αισιόδοξοι. Ο Steven Bornfield, σύμβουλος της Chatsworth Products που παρέχει λύσεις σε data centres, δήλωσε: «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα των έξυπνων πόλεων είναι το μέγεθος και ο όγκος των δεδομένων που διακινούνται και πώς ακριβώς θα τα χειριστούμε. Υπάρχει, επίσης, μια ακόμη πρόκληση: η παροχή ενέργειας σε όλα αυτά τα διαφορετικά σημεία και το να φτάσεις εκεί αξιόπιστα».

Ωστόσο, ο Bob Flaherty, Αντιπρόεδρος της Cimcon, πρόσθεσε: «Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι ότι είμαστε πιο κοντά. Η κανονική απάντηση είναι ότι η αγορά έξυπνων πόλεων κινείται κατά μήκος της παραδοσιακής καμπύλης υιοθέτησης τεχνολογίας, όπως και πολλές άλλες στρατηγικά σημαντικές λύσεις και παραδείγματα, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή που οι τεχνολογικές λύσεις θα είναι ώριμες για να υιοθετηθούν».

Με πληροφορίες από newelectronics.co.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER