Κυκλική οικονομία για smartphone και φορητούς υπολογιστές

Κυκλική οικονομία για smartphone και φορητούς υπολογιστές

Από πού προέρχεται το smartphone σας; Αυτή η ερώτηση δεν έχει εύκολη απάντηση. Οι πιθανότητες λένε ότι η συσκευή συναρμολογήθηκε σε ένα εργοστάσιο στην Κίνα, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα προέρχονταν από όλο τον κόσμο. Η χάλκινη καλωδίωση από την Ινδονησία, το κοβάλτιο στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία του από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ο σίδηρος στα ηχεία και το μικρόφωνο του από τον Αμαζόνιο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συνδυασμένη προσπάθεια εξαγωγής αυτών των υλικών αλλά και όλων των άλλων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός smartphone, επιβαρύνει σοβαρά τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Αρχικά, υπάρχει το αποτύπωμα άνθρακα. Τα τέσσερα πέμπτα των εκπομπών άνθρακα που παράγονται από ένα νέο iPhone δεν προέρχονται από τη διεθνή ναυτιλία αλλά από την εξόρυξη και την κατασκευή. Μετά, υπάρχει η ανεξέλεγκτη καταστροφή των οικοσυστημάτων. Η εξόρυξη χρυσού, ο οποίος χρησιμοποιείται για συνδέσμους και καλώδια σε ηλεκτρονικές συσκευές, είναι μια σημαντική αιτία αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, για παράδειγμα, ενώ η εξόρυξη κασσίτερου στις ακτές της Ινδονησίας είναι υπεύθυνη για την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την εξόρυξη πρώτων υλων για smartphone είναι εξίσου ανησυχητικές. Για να πάρουμε μόνο ένα παράδειγμα, μεγάλο μέρος της εξόρυξης κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εκτελείται από γυναίκες και παιδιά που λειτουργούν σε τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα περιβάλλοντα.

Η επιδημία των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Οι περιβαλλοντικές και ανθρώπινες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών δεν τελειώνουν όταν φτάνουν στους καταναλωτές. Οι περισσότεροι από εμάς αντικαθιστούμε τα smartphone και τους φορητούς υπολογιστές μας με καινούργια κάθε λίγα χρόνια. Η απόρριψη αυτών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών δημιουργεί μια ανησυχητική ποσότητα σκουπιδιών ή ηλεκτρονικών αποβλήτων. Μόνο το 2019 δημιουργήσαμε 53,6 εκατ. μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 75 εκατ. έως το 2030.

Ορισμένοι οργανισμοί και ιδιώτες φροντίζουν να ανακυκλώνουν τις χρησιμοποιημένες ηλεκτρονικές συσκευές τους. Παραδοσιακά, ωστόσο, αυτό οδήγησε στην αποστολή πολλών συσκευών σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συχνά αφαιρούνται πολύτιμα μέταλλα σε μη ασφαλή και μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Όταν μια μεγάλη επιχείρηση χρειάζεται να απορρίψει μια παρτίδα μεταχειρισμένων συσκευών, συνήθως συνεργάζεται με μια εταιρεία Information Technology Asset Disposition (ITAD), η οποία είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας, παρέχοντας επιτόπου παραλαβή και παροπλισμό. Ωστόσο, οι μεμονωμένοι καταναλωτές δεν είχαν εδώ και καιρό έναν εύκολο, ασφαλή και διαφανή τρόπο για να απορρίψουν τα παλιά smartphone, φορητούς υπολογιστές και tablet τους. Ως αποτέλεσμα, πολλές από αυτές τις συσκευές καταλήγουν είτε στη χωματερή ή παραμένουν σε συρτάρια, συλλέγοντας σκόνη.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ένα νέο μοντέλο διαχείρισης

Αυτή ήταν η κατάσταση την οποία αντιμετώπισε ο Will Cohen όταν το private fund του αγόρασε μια εταιρεία ITAD με την ονομασία HiTech Assets το 2016. Ο Cohen, ο οποίος προέρχονταν από συμβουλευτικό υπόβαθρο και δεν είχε ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τον τομέα της απόρριψης τεχνολογίας, δεν εντυπωσιάστηκε με αυτό που είδε.

«Υπήρχε πραγματική έλλειψη προληπτικής βιωσιμότητας από τις εταιρείες στο χώρο μας. Ο εξοπλισμός που θα μπορούσε να είχε επισκευαστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, αντιθέτως ανακυκλωνόταν, γιατί αυτό ήταν φθηνότερο. Αλλά η ανακύκλωση κατέληξε να προσθέτει περισσότερα απόβλητα στη ροή αποβλήτων. Η σκέψη μου ήταν: «Τι θα γινόταν αν αποτρέπαμε τη σπατάλη εξαρχής;».

Για αυτόν το σκοπό, ο Cohen μετονόμασε την HiTech Assets σε CircleIT, με μια νέα δέσμευση για τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας για προϊόντα τεχνολογίας. Η CircleIT ξεκίνησε κάνοντας εύκολο για μεμονωμένους καταναλωτές να δώσουν νέα ζωή στις χρησιμοποιημένες συσκευές τους. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εισάγουν βασικές πληροφορίες για τη συσκευή τους στον ιστότοπο της CircleIT. Στη συνέχεια λαμβάνουν έναν κωδικό αποστολής, τον οποίο φέρνουν μαζί με τη συσκευή τους σε ένα κατάστημα FedEx. Με πάγια χρέωση 12$, η FedEx αποστέλλει τη συσκευή στην εγκατάσταση επεξεργασίας του CircleIT στην Οκλαχόμα Σίτι, όπου τα δεδομένα της διαγράφονται με ασφάλεια.

Τέλος, η CircleIT επαναχρησιμοποιεί τη συσκευή, δίνοντας της δεύτερη ζωή σε ένα από τα πολλά πιθανά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, πολλοί από τους μεταχειρισμένους φορητούς υπολογιστές του CircleIT είναι ανακαινισμένοι και δωρίζονται σε φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν υπολογιστές. «Ζω στη Βαλτιμόρη, όπου το 30% των μαθητών στο κέντρο της πόλης δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ήθελα η CircleIT να αντιμετωπίσει αυτό το είδος ανισορροπίας», τονίζει ο Κοέν. 

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές μπορούν να δουν ακριβώς πώς οι συσκευές τους επαναχρησιμοποιούνται. Εντός 30 ημερών από την παραλαβή της συσκευής, η CircleIT εκδίδει μια αναφορά ηλεκτρονικού αντίκτυπου που περιγράφει λεπτομερώς τι έχει συμβεί στη συσκευή και πόσα απόβλητα έχουν αποτραπεί χάρη στον επαναχρησιμοποίηση της.

Βοηθώντας τις εταιρείες να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους

Το νέο μοντέλο της CircleIT γνώρισε άμεση επιτυχία. Το 2020, η εταιρεία επεξεργάστηκε 569.616 συσκευές που διαφορετικά μπορεί να είχαν τεθεί σε υγειονομική ταφή ή ακατάλληλη ανακύκλωση, αποφεύγοντας 15.210 τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την κατασκευή νέων συσκευών και εξαρτημάτων. Τα προγράμματα της συνέβαλαν επίσης στη διατήρηση επικίνδυνων αποβλήτων ισοδύναμων περίπου με 181.500 τούβλα από το να φτάσουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, να ανακυκλωθούν ακατάλληλα ή να αποτεφρωθούν.

Καθώς ο Κοέν είδε την επιτυχία αυτού του προγράμματος που προσανατολίζεται στον καταναλωτή, άρχισε να αναρωτιέται γιατί παρόμοιες τεχνικές δεν μπορούσαν να κλιμακωθούν. Από αυτή τη σκέψη προέκυψε η πλατφόρμα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Διακυβέρνησης (ESG) της CircleIT, η οποία βοηθά τις εταιρείες να επιτύχουν δεσμεύσεις ESG μέσω της ορθής απόρριψης ξεπερασμένης τεχνολογίας. Τώρα η CircleIT αναζητά ενεργά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και περιβαλλοντικές ομάδες που χρειάζονται τεχνολογικές συσκευές, ώστε η CircleIT να μπορεί να συνεργαστεί για να τις παρέχει.

Επιπλέον, η CircleIT σχεδιάζει να συλλέξει συσκευές από εταιρείες που θέλουν να τις απορρίψουν και να δώσει τις συσκευές (ή να συνεισφέρει έσοδα από τη μεταπώληση τους) σε έναν συνεργαζόμενο οργανισμό που τις χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μονάδες ακουστικών κυμάτων για την ανίχνευση μη αναφερόμενης αποψίλωσης των δασών σε τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο. Εταιρείες ή άτομα που συνεισφέρουν τεχνολογία μέσω αυτού του προγράμματος, ευθυγραμμίζονται να λάβουν υψηλή βαθμολογία ESG, συγκεντρώνοντας υψηλότερα επίπεδα ατομικών και θεσμικών επενδύσεων. Αυτό οδηγεί σε πιο θετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για το περιβάλλον, όλα με ελάχιστο αρχικό κόστος.

«Δεν θα πρέπει να κοστίζει σημαντικά στους ανθρώπους ή τις επιχειρήσεις η απόρριψη ηλεκτρονικών συσκευών. Και δεν πρέπει να κοστίζει τίποτα στη Γη», λέει ο Cohen. 

Η CircleIT είναι ένας ψηφιακός πάροχος ITAD που επικεντρώνεται στην ασφαλή καταστροφή δεδομένων και την επαναχρησιμοποίηση της τεχνολογίας για τη δημιουργία ευεργετικών αποτελεσμάτων για τους πελάτες, το περιβάλλον και την κοινωνία. Διευκολύνει τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αυξανόμενο απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό, να απορρίπτουν και να επαναχρησιμοποιούν με ασφάλεια και βιώσιμο τρόπο παλαιότερους φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και άλλες αχρησιμοποίητες συσκευές τεχνολογίας. Στη συνέχεια, ποσοτικοποιεί τις θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των υπηρεσιών της σε μια πιστοποιημένη αναφορά ESG που οι πελάτες της μπορούν να εφαρμόσουν για τους δικούς τους στόχους ESG.

Με πληροφορίες από grist.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER