Πιστοποίηση blockchain για σπάνιες γαίες και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων

Πιστοποίηση blockchain για σπάνιες γαίες και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων

Ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σύστημα πιστοποίησης που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain αναπτύσσεται για τις σπάνιες γαίες, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες απαιτούν απόδειξη ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών για ηλεκτρικά οχήματα (EV) δε συνδέονται με ρύπανση. Το σύστημα θα θέσει παγκόσμια πρότυπα και θα παρέχει εμπιστοσύνη στους καταναλωτές που απαιτούν βιώσιμα προϊόντα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το Κυκλικό Σύστημα για την Αξιολόγηση της Βιωσιμότητας των Σπάνιων Γαιών ή CSyARES πρόκειται να είναι έτοιμο σε περίπου τρία χρόνια, δήλωσε η Rare Earth Industry Association (REIA) και η ολλανδική εταιρεία ιχνηλασιμότητας της αλυσίδας εφοδιασμού Circularise.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο μέσω του EIT RawMaterials, ενός οργανισμού που εφαρμόζει ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ που εκπονήθηκε το 2020 για την εξασφάλιση ζωτικής σημασίας ορυκτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσό της χρηματοδότησης δεν είναι γνωστό. Το σχέδιο αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρώπης να εκκινήσει την εγχώρια παραγωγή σπάνιων γαιών για την κατασκευή εξαιρετικά ισχυρών μαγνητών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.

«Το σύστημα θα παρακολουθεί τις σπάνιες γαίες χρησιμοποιώντας πιστοποιητικά blockchain ή ψηφιακά διαβατήρια, σε όλο το φάσμα της σύνθετης αλυσίδας εφοδιασμού, από την εξόρυξη έως το τέλος του κύκλου ζωής τους», δήλωσε η Teresa Oberhauser της Circularise.

Η Circularise και η REIA είναι δύο από τους πέντε εταίρους που συμμετέχουν στο CSyARES. Οι άλλες τρεις είναι η γερμανική BEC, η δανέζικη Grundfos και η Minviro με έδρα το Λονδίνο. Οι ελεγκτικές εταιρείες εκδίδουν ήδη πιστοποιητικά βιωσιμότητας προϊόντων εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σπάνιων γαιών.

«Γενικά η διαδικασία είναι διαβλητή. Πολλά από αυτά τα πιστοποιητικά μπορούν να βρεθούν ακόμη και στο Ebay. Δεν είναι πραγματικά αξιόπιστα. Η τεχνολογία μας εξασφαλίζει ότι μόλις δημιουργηθεί ένα πιστοποιητικό blockchain για μια ορισμένη ποσότητα ορυκτού που παράγεται βιώσιμα, δεν μπορεί να αλλάξει ή να παραποιηθεί», δήλωσε η Oberhauser.

Οι σπάνιες γαίες είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ε.Ε.

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 συγγενή ορυκτά, που βρίσκονται ευρέως διασκορπισμένα στο φλοιό της Γης και χρησιμοποιούνται για κινητήρες σε ηλεκτρικά οχήματα και γεννήτριες σε ανεμογεννήτριες. Η επεξεργασία μεταλλεύματος σπάνιων γαιών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει αντιδραστήρια και τοξικά απόβλητα που πρέπει να απορριφθούν προσεκτικά.

Η παραγωγή σπάνιων γαιών πρόκειται να εξαπλωθεί γεωγραφικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη προσπαθούν να απαλλαγούν από την εξάρτηση από την Κίνα, η οποία προμηθεύει περίπου το 90% των σπάνιων γαιών του κόσμου. Η ΕΕ έχει στοχεύσει τις σπάνιες γαίες ως κορυφαία προτεραιότητα, επειδή το 98% των μόνιμων μαγνητών της ΕΕ, που είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον αμυντικό τομέα, εισάγονται από την Κίνα.

Η Ένωση Κινεζικών Βιομηχανιών Σπάνιων Γαιών είναι μέλος της REIA. Όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα θα χρησιμοποιούσε το CSyARES, η REIA είπε: «Τα μέλη είναι υπογράφοντες (τα πρότυπα) και έχουν την επιλογή να προχωρήσουν περαιτέρω στην υιοθέτηση τους».

«Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα όταν είναι λειτουργικό σε περίπου τρία χρόνια», δήλωσε ο Nabeel Mancheri, γενικός γραμματέας της REIA. Ο Mancheri αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία επειδή η REIA και οι εταιρείες είχαν υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Η Porsche, που ανήκει στη Volkswagen, έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το Circularise για να πιστοποιήσει την ελαστικότητα των πλαστικών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Circularise. Η Volkswagen αρνήθηκε να πει εάν είχε συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο CSyARES.

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER