Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών

Καθώς η ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά αυξάνεται, το ενδιαφέρον για την εξόρυξη στα βάθη των ωκεανών (Deep Sea Mining) αυξάνεται επίσης, αν και οι επιστήμονες, οι κυβερνήσεις και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η μακροχρόνια άρνηση των ΗΠΑ να επικυρώσουν τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορεί να επηρεάσει το συγκεκριμένο είδος εξόρυξης, εάν καταρτιστούν κανονισμοί και ξεκινήσουν έργα εξόρυξης πριν την επικύρωση της συνθήκης από τις ΗΠΑ.

Ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο λίθιο, μια έκρηξη δραστηριοτήτων εξόρυξης είναι σε εξέλιξη επίσης για μια σειρά μετάλλων και ορυκτών. Καθώς η ζήτηση για ορυκτά επιταχύνεται για τη στήριξη της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Wall Street ποντάρει πολλά στα σχέδια για εξόρυξη στην ξηρά και στα βάθη των ωκεανών, τα οποία αποκτούν επιταχυνόμενο ρυθμό σε όλο τον κόσμο.

Το ερώτημα είναι, πώς θα μπορέσει ο κλάδος να αναπτυχθεί με τον γρήγορο ρυθμό που απαιτείται για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ενώ παράλληλα θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Οι ειδικοί αναμένουν ότι η παγκόσμια αγορά μετάλλων και ορυκτών θα αυξηθεί από 6.877,41 δισ. δολάρια το 2021 σε 7.507,82 δισ. δολάρια το 2022, με συνδυασμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 9,2% και ότι θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο (στα 10.274,68 δισ. δολάρια) έως το 2026 με CAGR 8,2%. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η μεγαλύτερη περιοχή εξόρυξης μετάλλων και ορυκτών το 2021, ακολουθούμενη από τη Δυτική Ευρώπη.

Αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες αναμένεται να οδηγήσουν τις εξελίξεις στα μέταλλα την επόμενη δεκαετία, από την τρισδιάστατη εκτύπωση, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση big data. H χρήση drones σε έργα εξόρυξης αναμένεται επίσης να καταστήσει τις λειτουργίες πιο αποτελεσματικές χάριν στις καλύτερες τεχνικές παρακολούθησης, τοπογραφίας και χαρτογράφησης για την επιδιόρθωση βλαβών, τη διαχείριση των αποθεμάτων και τη βελτίωση της ασφάλειας των ορυχείων.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη της βιομηχανίας εξόρυξης έχει ενθαρρύνει τους αναλυτές της Wall Street να στοιχηματίσουν μεγάλα ποσά στην αγορά εμπορευμάτων. Νωρίτερα φέτος, οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησαν σε απότομη άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Αν και οι τιμές έχουν πλέον υποχωρήσει, κυρίως λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και άλλων παγκόσμιων οικονομικών ανησυχιών, οι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά θα δει πάλι σημαντική άνοδο τιμών προς το τέλος του έτους.

Πρόσφατα, η πίεση για έργα εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς η αυξημένη μελλοντικά ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά φαίνεται αναπόφευκτη. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα γίνει η διαχείριση των αδειοδοτήσεων εξόρυξης σε διεθνή ύδατα.

Το 2021, το μικρό νησιωτικό κράτος του Nauru ζήτησε για πρώτη φορά την χρήση μιας διαδικασίας που έδινε στο όργανο του ΟΗΕ, τη Διεθνή Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας (International Seabed Authority, ISA), προθεσμία έως το 2023 για την επιτάχυνση του καθορισμού κανονισμών για την εξόρυξη από τον πυθμένα σε ωκεάνια βάθη. Όμως, οι κυβερνήσεις, οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι η προθεσμία των 2 ετών δεν είναι αρκετή.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ISA στην Jamaica τον Αύγουστο του 2022, ο οργανισμός απέρριψε εκκλήσεις να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη για σχολιασμό από τα κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι οι 167 χώρες που εκπροσωπούνται στην ISA δε θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν το θέμα πριν από την προθεσμία του 2023.

Από τη θέσπιση της διετούς προθεσμίας, ο γραμματέας της ISA καθιέρωσε ένα οδικό χάρτη, ο οποίος θα επιτρέψει την έναρξη εμπορικών εργασιών εξόρυξης από τα βάθη των ωκεανών, ήδη από το επόμενο έτος. Ανεξάρτητα από το αν έχει οριστικοποιηθεί ή όχι το κανονιστικό πλαίσιο για τις εν λόγω δραστηριότητες εξόρυξης, η διαδικασία θα απαιτούσε από την ISA να «εξετάσει και να εγκρίνει προσωρινά» αιτήματα για άδειες εκμετάλλευσης.

Αρκετές χώρες ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εσπευσμένης απόφασης για εξόρυξη από τα βάθη των ωκεανών, κατηγορώντας την ISA ότι πιέστηκε από τα σχέδια ανάπτυξης της εξορυκτικής βιομηχανίας, με κόστος τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τον Ιούνιο του 2022, η Χιλή ζήτησε ένα 15ετές μνημόνιο για την έγκριση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Ο εκπρόσωπος της Χιλής Constanza Figueroa ρώτησε: «Είμαστε πρόθυμοι να γίνουμε συνένοχοι στις άγνωστες και ανεπανόρθωτες ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η υποβρύχια εξόρυξη;» Ο εκπρόσωπος του Ισημερινού πρόσθεσε: «Δεν είμαστε έτοιμοι… Αν ενεργήσουμε βιαστικά, θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον».

Ο πυθμένας των ωκεανών περιέχει έναν πλούτο ορυκτών, όπως μαγγάνιο, κοβάλτιο, χαλκό και νικέλιο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακά panels, ανεμογεννήτριες και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Ερευνητές στο MIT που εξερευνούν τις δυνατότητες για εξόρυξη σε ωκεάνια βάθη, εξηγούν ότι τα ιζήματα στον πυθμένα του ωκεανού συσσωρεύονται με ρυθμό 1 χιλιοστό τη χιλιετία, που σημαίνει ότι οι περιοχές που διαταράσσονται από την εξόρυξη θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να ανακάμψουν.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές βιολογικές επιπτώσεις. Οι ειδικοί φοβούνται ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να βλάψει όλα τα περιβάλλοντα οικοσυστήματα και τη θαλάσσια ζωή. Από την άλλη πλευρά, πολλοί αναγνωρίζουν τη σημασία της εξόρυξης για την υποστήριξη της παραγωγής του εξοπλισμού που απαιτείται για τη μετάβαση σε τεχνολογίες πράσινης ενέργειας και την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εξόρυξη σε ωκεάνια βάθη στο περιβάλλον, άλλοι υπογραμμίζουν την πιθανή ευκαιρία. Μια υποψήφια περιοχή εξόρυξης μεταξύ Χαβάης και Μεξικού περιέχει μεγαλύτερα επίπεδα χαλκού, κοβαλτίου, νικελίου και μαγγανίου από όλα τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα παγκοσμίως. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες εξόρυξης να πιέσουν προς την κατεύθυνση των υποθαλάσσιων εκμεταλλεύσεων.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η κυβέρνηση Biden προέβλεψε μια κατά 400 έως 600% αύξηση της ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι επί του παρόντος κράτος-μέλος της ISA, άρα ενδέχεται να μην συμμετέχουν σε πρώιμες προσπάθειες εξόρυξης από τον πυθμένα σε ωκεάνια βάθη.

Καθώς η ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, οι εξορυκτικές δραστηριότητες επεκτείνονται ταχύτατα και διάφορες χώρες προσπαθούν να ηγηθούν της αναπτυσσόμενης παγκόσμιας βιομηχανίας. Επιπλέον, η εκκολαπτόμενη βιομηχανία εξόρυξης από τον πυθμένα σε ωκεάνια βάθη, πιθανότατα θα αρχίσει να αναπτύσσεται παρά τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την βιασύνη που επικρατεί σχετικά με αυτό το θέμα.

Με πληροφορίες από OilPrice.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER